JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Suomi on valitettavan jäljessä esimerkiksi pohjoismaisia naapureitaan sähköautokannan kehityksessä. Trafin mukaan maamme teillä liikkui syyskuun lopussa 1289 sähköautoa.

Lähes joka toinen Suomen sähköautoista on Tesla. Elon Muskin kehittämällä autolla liikkuu 571 suomalaista. Nissan Leaf on toiseksi yleisin, niitä on maanteillämme 383 kappaletta. Kaikkiaan sähköautoja on 21 eri merkkiä, mukaan sopii yksi omavalmisteinen auto.

Useampi kuin kuusi kymmenestä sähköautosta huristaa Uudellamaalla. Varsinais-Suomessa sähköautoja on toiseksi eniten, yhteensä 106. Ahvenanmaallekin on yksi sähköauto eksynyt.

Myös latauspisteiden tilanne vaihtelee Suomessa melkoisesti. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla on 12 Teslaa, mutta Jalasjärven Juustoportin pihassa (kuvassa) oli kuusi Tesla-latausasemaa. Maakunnan Tesloista samaan pihaan mahtuu siis samanaikaisesti lataukseen puolet.

Vertailun vuoksi: Ruotsissa on maan virallisten tilastojen mukaan yli 12 000 sähköautoa.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Räätälöity piiri on usein käytännöllisin

Räätälöidyn tai kustomoidun piirin suunnitteluun liittyy useita sitkeitä myyttejä ja pelkoja, jotka lähes kaikki ovat perusteettomia. Lisäksi tämän suunnittelumenetelmän monia etuja ei ymmärretä kovin hyvin. Tässä artikkelissa perustellaan, miksi sinun pitäisi pohtia räätälöidyn piirin rakentamista myös pienen volyymin projekteissa.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template