JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Deep Space Optical Communications (DSOC) -järjestelmä NASA:n Psyche-lennolla hyödyntää fotoneja datan siirrossa. Järjestelmän tavoite on lisätä avaruusalusten viestinnän suorituskykyä ja tehokkuutta 10-100 -kertaisesti tavanomaisin keinoihin verrattuna avaruusaluksen kuormaa lisäämättä.

DSOC-arkkitehtuuri perustuu maapallolta lähtevään lasersäteen, johon tukeutuen suunnataan paluulinkki maanpäälliseen teleskooppiin. Viestintä tapahtuu lähi-infrapunan alueella ja siirtonopeudella 267 megabittiä sekunnissa kumpaankin suuntaan. Käytettävä laserlähetin pystyy lähettämään kapeiden pulssien huipputehon lähes kilowattien teholla, vaikka käyttää sähkötehoa noin 50 wattia.

DSOC-menetelmällä on tarkoitus tuottaa aikanaan toimiva tietoliikenneinfrastruktuuri myös Marsin ympärille. Mahdollisuus lähettää Marsista maahan paljon tietoa, mukaan lukien teräväpiirtokuvan suoratoisto, tulee NASAn tutkijoiden mukaan olemaan hyvin mahdollista.

Psyche on harvinainen metalliasteroidi noin kolme kertaa kauempana auringosta kuin maapallo. Matkaan lähtö tapahtuu kesällä 2022 ja perille asteroidien päävyöhykkeelle päästään vuonna 2026.

Asteroidille matkaamiseen aiotaan käyttää aurinkosähköistä propulsiota (solar electric propulsion SEP). Tutkijoiden mukaan se toimii tehokkaammin kuin tavanomainen kemiallinen ajojärjestelmä. Pienempi polttoainemassa mahdollistaa aluksen kiertää Psycheä ja antaa lisää tilaa tieteelliselle hyötykuormalle.

Järjestelmä perustuu Hall-efektiin, joka tuottaa ionisuihkun, jota sähkökenttä kiihdyttää. Siinä käytetään kaasua, kuten ksenonia, joka energisoidaan aurinkopaneelien tuottamasta sähkötehosta antamaan työntövoimaa.

Tämä lento on ensimmäinen, jossa käytetään Hall-efektiin perustuvaa työntöjärjestelmää kuun kiertoradan takana. Tähän asti sitä on käytetty lähinnä avaruusalusten kiertoratojen hienosäätöön ja pienten robottisatelliittien päävoiman lähteenä.

Veijo Hänninen

Nanobittejä 25.10.2017

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Mitä IoT-rauta vaatii?

Pärjätäkseen IoT-markinoilla laitevalmistajien täytyy oppia innovoimaan nopeammin. IoT-sovelluksien kirjo on loppumaton ja menestyvät yritykset antavat kehittäjilleen mahdollisuuden jatkuvasti tunnistaa ja toteuttaa uusia ja yhä hyödyllisempiä tapoja valjastaa käyttöön antureita, monitoroida erityyppistä dataa ja ohjata laitteiden ekosysteemejä.

Lue lisää...
 
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
ETN_fi Nokialle 2+ mrd euron sopimukset kiinalaisoperaattorien kanssa. https://t.co/LJ6OPq0kb7
ETN_fi Mercedes voittaa jatkossa F1- ja sähköformulakisoja On Semin tehonhallintatekniikalla. VB77 for WDC in 2019! https://t.co/EjpdlTQwop
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
 
 

ny template