JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Deep Space Optical Communications (DSOC) -järjestelmä NASA:n Psyche-lennolla hyödyntää fotoneja datan siirrossa. Järjestelmän tavoite on lisätä avaruusalusten viestinnän suorituskykyä ja tehokkuutta 10-100 -kertaisesti tavanomaisin keinoihin verrattuna avaruusaluksen kuormaa lisäämättä.

DSOC-arkkitehtuuri perustuu maapallolta lähtevään lasersäteen, johon tukeutuen suunnataan paluulinkki maanpäälliseen teleskooppiin. Viestintä tapahtuu lähi-infrapunan alueella ja siirtonopeudella 267 megabittiä sekunnissa kumpaankin suuntaan. Käytettävä laserlähetin pystyy lähettämään kapeiden pulssien huipputehon lähes kilowattien teholla, vaikka käyttää sähkötehoa noin 50 wattia.

DSOC-menetelmällä on tarkoitus tuottaa aikanaan toimiva tietoliikenneinfrastruktuuri myös Marsin ympärille. Mahdollisuus lähettää Marsista maahan paljon tietoa, mukaan lukien teräväpiirtokuvan suoratoisto, tulee NASAn tutkijoiden mukaan olemaan hyvin mahdollista.

Psyche on harvinainen metalliasteroidi noin kolme kertaa kauempana auringosta kuin maapallo. Matkaan lähtö tapahtuu kesällä 2022 ja perille asteroidien päävyöhykkeelle päästään vuonna 2026.

Asteroidille matkaamiseen aiotaan käyttää aurinkosähköistä propulsiota (solar electric propulsion SEP). Tutkijoiden mukaan se toimii tehokkaammin kuin tavanomainen kemiallinen ajojärjestelmä. Pienempi polttoainemassa mahdollistaa aluksen kiertää Psycheä ja antaa lisää tilaa tieteelliselle hyötykuormalle.

Järjestelmä perustuu Hall-efektiin, joka tuottaa ionisuihkun, jota sähkökenttä kiihdyttää. Siinä käytetään kaasua, kuten ksenonia, joka energisoidaan aurinkopaneelien tuottamasta sähkötehosta antamaan työntövoimaa.

Tämä lento on ensimmäinen, jossa käytetään Hall-efektiin perustuvaa työntöjärjestelmää kuun kiertoradan takana. Tähän asti sitä on käytetty lähinnä avaruusalusten kiertoratojen hienosäätöön ja pienten robottisatelliittien päävoiman lähteenä.

Veijo Hänninen

Nanobittejä 25.10.2017

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla
täällä
.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta
www.embeddedconference.fi.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

GDPR tulee – oletko valmis?

Tietoturva on parhaimmillaankin ikävä tehtävä: Keinot toteuttaa se ovat kalliita, vievät aikaa ja lisäävät energiankulutusta. Samalla kyse on olennaisesta tekijästä, kun laitteita liitetään yhteen osana Teollisuus 4.0.-, esineiden internet- tai pilvitekniikoita. Tietoturva määritellään uudessa EU-direktiivissä GDPR.

Lue lisää...
 
ETN_fi Kanadalaislasten vuoro oppia koodaamaan micro:bit-korteilla. https://t.co/0iVaMmV1zs
ETN_fi Nopeaa wifiä metrossa? 1.25Gbps Wi-Fi for tube trains https://t.co/2kXcuq8RsZ
ETN_fi RT @nokia: Nokia and China Unicom deploy AirGile cloud-native core network to enable new #VoLTE and #VoWiFi services in China. The network…
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
 
 

ny template