JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Applen iPhone X ja Huawein Mate 10 Pro ovat ehkä ensimmäiset AI-puhelimet markkinoilla, mutta vuonna 2020 jo joka kolmas älypuhelin sisältää jonkinlaisen tekoälyprosessorin. Ja mikäli laite ei käytä Qualcommin Snapdragon-piiriä, tämä tekoäly tullaan toteuttamaan CEVAlta lisensoidulla signaaliprosessorilla.

Richard Kingston vastaa CEVAlla markkinoinnista. Hänen mukaansa tekoäly tuo meille neljännen teollisen vallankumouksen, jossa on vähän pelottaviakin piirteitä. – Se, että tietokonealgoritmit ohjaavat kaikkia järjestelmiä, tulee muuttamaan kaiken.

Tällä hetkellä tekoälyä käytetään lähinnä datakeskuksissa eli pilvessä, jossa valtavasta määrästä dataa voidaan raskaalla laskennalla saada esiin uusia ja odottamattomiakin johtopäätöksiä. Tämä malli ei tietenkään toimi verkon reunalla. – Älykkäisiin laitteisiin, ”on the edge” kuten sanotaan, tekoälyn täytyy olla paikallista, Kingston sanoo.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että laitteisiin täytyy tuoda jonkinlainen spesifi tekoälyprosessori. Palvelimilla moni käyttää Nvidian grafiikkaprosessoreja, mutta 400 dollaria maksava ja 7,5 wattia kuluttava piiri ei sovi puhelimeen.

CEVAn DSP-tekniikalla älypuhelimeen saadaan noin yhden TOPS:n (teraoperaatio sekunnissa) laskentateho yhden watin tehonkulutuksella. Täysin autonomisessa robottiautossa AI-laskentatehon tarve on muuten 50-150 TOPSia.

Tätä AI-prosessoria voidaan sitten kutsua nimellä NPU, VPU (virtuaaliprosessori) tai NNP eli neuroverkkoprosessori. Nimellä ei ole niin suurta väliä, keskeistä on se, että tarvittavia algoritmeja voidaan suorittaa mahdollisimman pienellä tehonkulutuksella.

- Meidän DSP-tekniikalla päästään vaikkapa Nvidian grafiikkaprosessoreihin verrattuna 20-kertaiseen laskentatehoon samalla tehonkulutuksella. Meillä on lisäksi oma neuroverkkokehyksemme (neural network framework), jossa voidaan ajaa mitä tahansa neuroverkkoa. Se voidaan siirtää Vision-signaaliprosessorillemme ilman, että suunnittelijalla on mitään tietämystä neuroverkoista.

Qualcommin Snapdragonin ja Meditekin sovellusprosessorien ongelma on, ettei asiakkaille ole pääsyä piirin sisuksiin. Snapdragonilla ei voida ajaa mitään omaa IP:tä. Tämän on kuitenkin pakko tulevaisuudessa muuttua.

- Qualcommin on pakko avata Snapdragon. Heidän kannalta ongelmana on se, että piiristä on vaikea laskuttaa 40 dollaria kappaleelta, kun sen kaikkia vakiotoimintoja ei halutakaan käyttää, Kingston sanoo.

Aika moni on jo lisensoinut CEVAn Vision-IP:n tuleville sovellusprosessoreilleen. Kiinalainen VIVO oli yksi ensimmäisiä, sitä seurasi LG. Näitä laitteita alkaa tulla kiihtyvästi markkinoille jo ensi vuonna. Huawein tai Applen uusimmista AI-prosessoreista CEVAn DSP:tä ei löydy.

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla täällä.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta www.embeddedconference.fi.

 
 

Data on jo tavaroita arvokkaampaa

Strategisesti ajatellen it:llä ei ole väliä, kirjoitti amerikkalainen Nicolas Carr vuonna 2003 Harvard Business Review’ssä. Seuraavina vuosina yritykset alkoivat ulkoistaa it-järjestelmiään, koska eivät pitäneet sitä ydinliiketoimintanaan. Nyt 15 vuotta myöhemmin tilanne on toinen. Lisäarvo luodaan datalla, joten it on arvokkaampaa kuin koskaan aikaisemmin.

Lue lisää...

Flashilta vaaditaan paljon verkkolaitteissa

Flash-muisti yleistyy tietoliikennelaitteissa, mutta niissä ratkaisulta vaaditaan paljon enemmän kuin yritys- ja kuluttajalaitteiden tallennuksessa: luotettavuutta, laatua ja datan palautusmahdollisuutta.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
 
 

ny template