JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

logotypen

Applen iPhone X ja Huawein Mate 10 Pro ovat ehkä ensimmäiset AI-puhelimet markkinoilla, mutta vuonna 2020 jo joka kolmas älypuhelin sisältää jonkinlaisen tekoälyprosessorin. Ja mikäli laite ei käytä Qualcommin Snapdragon-piiriä, tämä tekoäly tullaan toteuttamaan CEVAlta lisensoidulla signaaliprosessorilla.

Richard Kingston vastaa CEVAlla markkinoinnista. Hänen mukaansa tekoäly tuo meille neljännen teollisen vallankumouksen, jossa on vähän pelottaviakin piirteitä. – Se, että tietokonealgoritmit ohjaavat kaikkia järjestelmiä, tulee muuttamaan kaiken.

Tällä hetkellä tekoälyä käytetään lähinnä datakeskuksissa eli pilvessä, jossa valtavasta määrästä dataa voidaan raskaalla laskennalla saada esiin uusia ja odottamattomiakin johtopäätöksiä. Tämä malli ei tietenkään toimi verkon reunalla. – Älykkäisiin laitteisiin, ”on the edge” kuten sanotaan, tekoälyn täytyy olla paikallista, Kingston sanoo.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että laitteisiin täytyy tuoda jonkinlainen spesifi tekoälyprosessori. Palvelimilla moni käyttää Nvidian grafiikkaprosessoreja, mutta 400 dollaria maksava ja 7,5 wattia kuluttava piiri ei sovi puhelimeen.

CEVAn DSP-tekniikalla älypuhelimeen saadaan noin yhden TOPS:n (teraoperaatio sekunnissa) laskentateho yhden watin tehonkulutuksella. Täysin autonomisessa robottiautossa AI-laskentatehon tarve on muuten 50-150 TOPSia.

Tätä AI-prosessoria voidaan sitten kutsua nimellä NPU, VPU (virtuaaliprosessori) tai NNP eli neuroverkkoprosessori. Nimellä ei ole niin suurta väliä, keskeistä on se, että tarvittavia algoritmeja voidaan suorittaa mahdollisimman pienellä tehonkulutuksella.

- Meidän DSP-tekniikalla päästään vaikkapa Nvidian grafiikkaprosessoreihin verrattuna 20-kertaiseen laskentatehoon samalla tehonkulutuksella. Meillä on lisäksi oma neuroverkkokehyksemme (neural network framework), jossa voidaan ajaa mitä tahansa neuroverkkoa. Se voidaan siirtää Vision-signaaliprosessorillemme ilman, että suunnittelijalla on mitään tietämystä neuroverkoista.

Qualcommin Snapdragonin ja Meditekin sovellusprosessorien ongelma on, ettei asiakkaille ole pääsyä piirin sisuksiin. Snapdragonilla ei voida ajaa mitään omaa IP:tä. Tämän on kuitenkin pakko tulevaisuudessa muuttua.

- Qualcommin on pakko avata Snapdragon. Heidän kannalta ongelmana on se, että piiristä on vaikea laskuttaa 40 dollaria kappaleelta, kun sen kaikkia vakiotoimintoja ei halutakaan käyttää, Kingston sanoo.

Aika moni on jo lisensoinut CEVAn Vision-IP:n tuleville sovellusprosessoreilleen. Kiinalainen VIVO oli yksi ensimmäisiä, sitä seurasi LG. Näitä laitteita alkaa tulla kiihtyvästi markkinoille jo ensi vuonna. Huawein tai Applen uusimmista AI-prosessoreista CEVAn DSP:tä ei löydy.

 
 

Kustomoitu piiri on täydellinen teollisen internetin sovelluksiin

Teollisen internetin tai IIoT:n (Industrial Internet of Things) tarkoitus on hyvin yksinkertainen: tehdä tuotantolaitoksista mahdollisimman tehokkaita optimoimalla kaikki operaatiot, joihin kuuluvat tuotanto, materiaalien hallinta ja ylläpito.

Lue lisää...

Mobiililaitteiden jännitenotkahdukset voidaan estää

Buck-boost-muuntimen hyödyntäminen esiregulaattorina mobiililaitteessa tarjoaa vakaasti säädetyn väyläjännitteen alijärjestelmien käyttöön. Esiregulaattori estää hetkelliset jännitenotkahdukset, kun akun napajännitteessä esiintyy vaihtelevan kuormavirran aiheuttamia jännitepudotuksia. Samalla se tarjoaa koko järjestelmälle entistä korkeamman hyötysuhteen.

Lue lisää...
 
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
ETN_fi Risto Siilasmaa of Nokia: Why you should study AI and Machine Learning and how I did it https://t.co/ifOQ9CtGn0
ETN_fi Electronics integrated in wooden panels? See https://t.co/9VcZEajv4l @TactoTek
ETN_fi 60% of iPhone X users feel that Face ID is better than Touch ID. Have you found Face ID to be an adequate successor… https://t.co/I2Lkl2dHVV
ETN_fi AI-puhelin tulee jatkuvasti älykkäämmäksi. See https://t.co/8D1pMumaYH @HuaweiMobileFI
 
 

ny template