JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Applen iPhone X ja Huawein Mate 10 Pro ovat ehkä ensimmäiset AI-puhelimet markkinoilla, mutta vuonna 2020 jo joka kolmas älypuhelin sisältää jonkinlaisen tekoälyprosessorin. Ja mikäli laite ei käytä Qualcommin Snapdragon-piiriä, tämä tekoäly tullaan toteuttamaan CEVAlta lisensoidulla signaaliprosessorilla.

Richard Kingston vastaa CEVAlla markkinoinnista. Hänen mukaansa tekoäly tuo meille neljännen teollisen vallankumouksen, jossa on vähän pelottaviakin piirteitä. – Se, että tietokonealgoritmit ohjaavat kaikkia järjestelmiä, tulee muuttamaan kaiken.

Tällä hetkellä tekoälyä käytetään lähinnä datakeskuksissa eli pilvessä, jossa valtavasta määrästä dataa voidaan raskaalla laskennalla saada esiin uusia ja odottamattomiakin johtopäätöksiä. Tämä malli ei tietenkään toimi verkon reunalla. – Älykkäisiin laitteisiin, ”on the edge” kuten sanotaan, tekoälyn täytyy olla paikallista, Kingston sanoo.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että laitteisiin täytyy tuoda jonkinlainen spesifi tekoälyprosessori. Palvelimilla moni käyttää Nvidian grafiikkaprosessoreja, mutta 400 dollaria maksava ja 7,5 wattia kuluttava piiri ei sovi puhelimeen.

CEVAn DSP-tekniikalla älypuhelimeen saadaan noin yhden TOPS:n (teraoperaatio sekunnissa) laskentateho yhden watin tehonkulutuksella. Täysin autonomisessa robottiautossa AI-laskentatehon tarve on muuten 50-150 TOPSia.

Tätä AI-prosessoria voidaan sitten kutsua nimellä NPU, VPU (virtuaaliprosessori) tai NNP eli neuroverkkoprosessori. Nimellä ei ole niin suurta väliä, keskeistä on se, että tarvittavia algoritmeja voidaan suorittaa mahdollisimman pienellä tehonkulutuksella.

- Meidän DSP-tekniikalla päästään vaikkapa Nvidian grafiikkaprosessoreihin verrattuna 20-kertaiseen laskentatehoon samalla tehonkulutuksella. Meillä on lisäksi oma neuroverkkokehyksemme (neural network framework), jossa voidaan ajaa mitä tahansa neuroverkkoa. Se voidaan siirtää Vision-signaaliprosessorillemme ilman, että suunnittelijalla on mitään tietämystä neuroverkoista.

Qualcommin Snapdragonin ja Meditekin sovellusprosessorien ongelma on, ettei asiakkaille ole pääsyä piirin sisuksiin. Snapdragonilla ei voida ajaa mitään omaa IP:tä. Tämän on kuitenkin pakko tulevaisuudessa muuttua.

- Qualcommin on pakko avata Snapdragon. Heidän kannalta ongelmana on se, että piiristä on vaikea laskuttaa 40 dollaria kappaleelta, kun sen kaikkia vakiotoimintoja ei halutakaan käyttää, Kingston sanoo.

Aika moni on jo lisensoinut CEVAn Vision-IP:n tuleville sovellusprosessoreilleen. Kiinalainen VIVO oli yksi ensimmäisiä, sitä seurasi LG. Näitä laitteita alkaa tulla kiihtyvästi markkinoille jo ensi vuonna. Huawein tai Applen uusimmista AI-prosessoreista CEVAn DSP:tä ei löydy.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Räätälöity piiri on usein käytännöllisin

Räätälöidyn tai kustomoidun piirin suunnitteluun liittyy useita sitkeitä myyttejä ja pelkoja, jotka lähes kaikki ovat perusteettomia. Lisäksi tämän suunnittelumenetelmän monia etuja ei ymmärretä kovin hyvin. Tässä artikkelissa perustellaan, miksi sinun pitäisi pohtia räätälöidyn piirin rakentamista myös pienen volyymin projekteissa.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template