JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Nokian kolmannen neljänneksen tulosluvut ovat saaneet yhtiön pörssikurssin suorastaan syöksyyn Helsingin pörssissä. Liikevaihto kutistuu hiipuvilla verkkomarkkinoilla. Ainoastaan Technologies-ryhmän kasvavat patenttitulot miellyttivät pääjohtaja Rajeev Suria.

Verkkoliiketoiminnan liikevaihto laski vuodentakaisesta yhdeksän prosenttia reiluun 4,8 miljardiin euroon. Technologies-ryhmän myynti kasvoi 37 prosenttia 486 miljoonaan euroon. Summassa on 180 miljoonan euron kertakorvaus.

Nokia ei eritellyt tätä kertakorvausta, mutta kolmannella neljänneksellä se pääsi LG:n kanssa sopuun patenteista välimiesratkaisussa. Surin mukaan Nokian patenttitulot ovat kaksinkertaistuneet vuodesta 2014, jolloin ne olivat 578 miljoonaa euroa. Patenttisalkku tuo Nokialle nyt miljarditulot vuodessa.

Nokia teki kolmannella neljänneksellä voittoa 668 miljoonaa euroa. Summa on viidenneksen vuodentakaista parempi ja osoittaa selvästi, että yhtiön pitkään jatkuneet tehostamistoimet ovat toimineet.

Verkkomarkkinoiden tahmeaan tilanteeseen Nokiakan ei voi juuri vaikuttaa. Sen sijaan tulevilta 5G-verkoilta Rajeev Suri odottaa paljon, kunhan investoinnit lähtevät seuraavien 2-3 vuoden aikana käyntiin.

- Uskon lisäksi tuotevalikoimamme hyötyjen näkyvän entistä selvemmin markkinan siirtyessä 5G:hen, joka on paljon muutakin kuin pelkästään radioverkkoteknologia. 5G-teknologia edellyttää muun muassa pilvipohjaisia runkoverkkoja, IP-reititystä, monenlaisia siirtoratkaisuja, kiinteitä langattomia laajakaistayhteyksiä ja ohjelmisto-ohjattuja verkkosovelluksia. Nokia on yksi harvoista yhtiöistä, joka pystyy vastaamaan näihin kaikkiin tarpeisiin, Rajeev sanoo.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Mitä IoT-rauta vaatii?

Pärjätäkseen IoT-markinoilla laitevalmistajien täytyy oppia innovoimaan nopeammin. IoT-sovelluksien kirjo on loppumaton ja menestyvät yritykset antavat kehittäjilleen mahdollisuuden jatkuvasti tunnistaa ja toteuttaa uusia ja yhä hyödyllisempiä tapoja valjastaa käyttöön antureita, monitoroida erityyppistä dataa ja ohjata laitteiden ekosysteemejä.

Lue lisää...
 
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
ETN_fi Nokialle 2+ mrd euron sopimukset kiinalaisoperaattorien kanssa. https://t.co/LJ6OPq0kb7
ETN_fi Mercedes voittaa jatkossa F1- ja sähköformulakisoja On Semin tehonhallintatekniikalla. VB77 for WDC in 2019! https://t.co/EjpdlTQwop
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
 
 

ny template