JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Jotta voisi täysin ymmärtää kemiallisten reaktioiden dynamiikkaa, pitää tutkijoiden pystyä tutkimaan atomien ja molekyylien liikkeitä niiden omassa aikaskaalassa. Zürichin teknisessä korkeakoulussa on kehitetty laser, joka kykenee kuvaamaan jopa elektroneja.

Tutkijoiden kehittämä laserpulssi kestää vain 43 attosekuntia (10-18 s). Tämä riittää elektronien liikkeen vangitsemiseen. Molekyylit pyörivät pikosekuntien (10-12 s) nopeudella ja atomit värisevät femtosekuntien (10-15 s) nopeudella, tutkijat selventävät.

Itse asiassa 43 attosekuntia kestävä pulssi on lyhytaikaisin kontrolloitu tapahtuma, jonka ihminen on koskaan luonut. Pulssin tuottaminen ei ole mikään triviaali tehtävä.

Tutkijat lähtivät liikkeelle infrapunalaserista, jolla luotiin röntgensädepulssi, jonka spektrikaistanleveys on hyvin suuri. Tämän ansiosta laserilla voidaan havainnoida esimeriksi fosforia ja rikkiä jotka ovat mukana biomolekyyleissä.

Attosekuntilaserilla voi olla monia merkittäviä kaupallisia seuraamuksia. Esimerkiksi näin nopealla spektroskopialla voidaan kehittää tehokkaampia aurinkokennoja, koska ensimmäistä kertaa voidaan seurata askel askeleelta, miten auringonvalo generoi sähköä kennon materiaaleissa.

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Koko järjestelmää voidaan simuloida kerralla

Simulointi on perusedellytys monimutkaisen järjestelmän onnistuneelle suunnittelulle, kehittämiselle ja testaamiselle. Yhdistämällä Wind Riverin Simicsin kaltainen tietokoneen simulointiohjelmisto fyysisen järjestelmän ja ympäristön simulaatioon voidaan koko järjestelmän kattavia testejä ajaa täysin automaattisesti niin usein kuin halutaan.

Lue lisää...
 
ETN_fi Thaimaan luolapelastusoperaatiossa käytettiin MaxMesh-verkkotekniikkaa, joka perustui Analog Devicesin AD9364-piire… https://t.co/eVFbYcblRg
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
 
 

ny template