JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Jotta voisi täysin ymmärtää kemiallisten reaktioiden dynamiikkaa, pitää tutkijoiden pystyä tutkimaan atomien ja molekyylien liikkeitä niiden omassa aikaskaalassa. Zürichin teknisessä korkeakoulussa on kehitetty laser, joka kykenee kuvaamaan jopa elektroneja.

Tutkijoiden kehittämä laserpulssi kestää vain 43 attosekuntia (10-18 s). Tämä riittää elektronien liikkeen vangitsemiseen. Molekyylit pyörivät pikosekuntien (10-12 s) nopeudella ja atomit värisevät femtosekuntien (10-15 s) nopeudella, tutkijat selventävät.

Itse asiassa 43 attosekuntia kestävä pulssi on lyhytaikaisin kontrolloitu tapahtuma, jonka ihminen on koskaan luonut. Pulssin tuottaminen ei ole mikään triviaali tehtävä.

Tutkijat lähtivät liikkeelle infrapunalaserista, jolla luotiin röntgensädepulssi, jonka spektrikaistanleveys on hyvin suuri. Tämän ansiosta laserilla voidaan havainnoida esimeriksi fosforia ja rikkiä jotka ovat mukana biomolekyyleissä.

Attosekuntilaserilla voi olla monia merkittäviä kaupallisia seuraamuksia. Esimerkiksi näin nopealla spektroskopialla voidaan kehittää tehokkaampia aurinkokennoja, koska ensimmäistä kertaa voidaan seurata askel askeleelta, miten auringonvalo generoi sähköä kennon materiaaleissa.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Mitä IoT-rauta vaatii?

Pärjätäkseen IoT-markinoilla laitevalmistajien täytyy oppia innovoimaan nopeammin. IoT-sovelluksien kirjo on loppumaton ja menestyvät yritykset antavat kehittäjilleen mahdollisuuden jatkuvasti tunnistaa ja toteuttaa uusia ja yhä hyödyllisempiä tapoja valjastaa käyttöön antureita, monitoroida erityyppistä dataa ja ohjata laitteiden ekosysteemejä.

Lue lisää...
 
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
ETN_fi Nokialle 2+ mrd euron sopimukset kiinalaisoperaattorien kanssa. https://t.co/LJ6OPq0kb7
ETN_fi Mercedes voittaa jatkossa F1- ja sähköformulakisoja On Semin tehonhallintatekniikalla. VB77 for WDC in 2019! https://t.co/EjpdlTQwop
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
 
 

ny template