JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Jotta voisi täysin ymmärtää kemiallisten reaktioiden dynamiikkaa, pitää tutkijoiden pystyä tutkimaan atomien ja molekyylien liikkeitä niiden omassa aikaskaalassa. Zürichin teknisessä korkeakoulussa on kehitetty laser, joka kykenee kuvaamaan jopa elektroneja.

Tutkijoiden kehittämä laserpulssi kestää vain 43 attosekuntia (10-18 s). Tämä riittää elektronien liikkeen vangitsemiseen. Molekyylit pyörivät pikosekuntien (10-12 s) nopeudella ja atomit värisevät femtosekuntien (10-15 s) nopeudella, tutkijat selventävät.

Itse asiassa 43 attosekuntia kestävä pulssi on lyhytaikaisin kontrolloitu tapahtuma, jonka ihminen on koskaan luonut. Pulssin tuottaminen ei ole mikään triviaali tehtävä.

Tutkijat lähtivät liikkeelle infrapunalaserista, jolla luotiin röntgensädepulssi, jonka spektrikaistanleveys on hyvin suuri. Tämän ansiosta laserilla voidaan havainnoida esimeriksi fosforia ja rikkiä jotka ovat mukana biomolekyyleissä.

Attosekuntilaserilla voi olla monia merkittäviä kaupallisia seuraamuksia. Esimerkiksi näin nopealla spektroskopialla voidaan kehittää tehokkaampia aurinkokennoja, koska ensimmäistä kertaa voidaan seurata askel askeleelta, miten auringonvalo generoi sähköä kennon materiaaleissa.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Räätälöity piiri on usein käytännöllisin

Räätälöidyn tai kustomoidun piirin suunnitteluun liittyy useita sitkeitä myyttejä ja pelkoja, jotka lähes kaikki ovat perusteettomia. Lisäksi tämän suunnittelumenetelmän monia etuja ei ymmärretä kovin hyvin. Tässä artikkelissa perustellaan, miksi sinun pitäisi pohtia räätälöidyn piirin rakentamista myös pienen volyymin projekteissa.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template