JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

logotypen

Jotta voisi täysin ymmärtää kemiallisten reaktioiden dynamiikkaa, pitää tutkijoiden pystyä tutkimaan atomien ja molekyylien liikkeitä niiden omassa aikaskaalassa. Zürichin teknisessä korkeakoulussa on kehitetty laser, joka kykenee kuvaamaan jopa elektroneja.

Tutkijoiden kehittämä laserpulssi kestää vain 43 attosekuntia (10-18 s). Tämä riittää elektronien liikkeen vangitsemiseen. Molekyylit pyörivät pikosekuntien (10-12 s) nopeudella ja atomit värisevät femtosekuntien (10-15 s) nopeudella, tutkijat selventävät.

Itse asiassa 43 attosekuntia kestävä pulssi on lyhytaikaisin kontrolloitu tapahtuma, jonka ihminen on koskaan luonut. Pulssin tuottaminen ei ole mikään triviaali tehtävä.

Tutkijat lähtivät liikkeelle infrapunalaserista, jolla luotiin röntgensädepulssi, jonka spektrikaistanleveys on hyvin suuri. Tämän ansiosta laserilla voidaan havainnoida esimeriksi fosforia ja rikkiä jotka ovat mukana biomolekyyleissä.

Attosekuntilaserilla voi olla monia merkittäviä kaupallisia seuraamuksia. Esimerkiksi näin nopealla spektroskopialla voidaan kehittää tehokkaampia aurinkokennoja, koska ensimmäistä kertaa voidaan seurata askel askeleelta, miten auringonvalo generoi sähköä kennon materiaaleissa.

 
 

Kustomoitu piiri on täydellinen teollisen internetin sovelluksiin

Teollisen internetin tai IIoT:n (Industrial Internet of Things) tarkoitus on hyvin yksinkertainen: tehdä tuotantolaitoksista mahdollisimman tehokkaita optimoimalla kaikki operaatiot, joihin kuuluvat tuotanto, materiaalien hallinta ja ylläpito.

Lue lisää...

Mobiililaitteiden jännitenotkahdukset voidaan estää

Buck-boost-muuntimen hyödyntäminen esiregulaattorina mobiililaitteessa tarjoaa vakaasti säädetyn väyläjännitteen alijärjestelmien käyttöön. Esiregulaattori estää hetkelliset jännitenotkahdukset, kun akun napajännitteessä esiintyy vaihtelevan kuormavirran aiheuttamia jännitepudotuksia. Samalla se tarjoaa koko järjestelmälle entistä korkeamman hyötysuhteen.

Lue lisää...
 
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
ETN_fi Risto Siilasmaa of Nokia: Why you should study AI and Machine Learning and how I did it https://t.co/ifOQ9CtGn0
ETN_fi Electronics integrated in wooden panels? See https://t.co/9VcZEajv4l @TactoTek
ETN_fi 60% of iPhone X users feel that Face ID is better than Touch ID. Have you found Face ID to be an adequate successor… https://t.co/I2Lkl2dHVV
ETN_fi AI-puhelin tulee jatkuvasti älykkäämmäksi. See https://t.co/8D1pMumaYH @HuaweiMobileFI
 
 

ny template