JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kaikenlainen kuvantaminen perustuu valonilmaisimeen eli fotodetektoriin. Belgialaiset IMECin ja Holstin tutkimuskeskukset ovat nyt yhdessä kehittäneet maailman ensimmäisen taipuisan valonilmaisimen. Innovaatio voi mullistaa esimerkiksi röntgenlaitteiden markkinat.

Tutkijat muistuttavat, että taipuisa muoto on valonilmaisimelle kaikkein luonnollisin – ajatellaan vaikkapa ihmissilmä. Kuitenkin valonilmaisimet ovat tällä hetkellä litteitä. Tämä johtaa ns. reunahäipymään kuvissa, kun valo osuu detektoripintaan reunalla eri kulmassa.

Taipuisa detektori korjaa tämän ongelman luonnostaan. Aiemmin kehitetyt taipuisat prototyypit on valmistettu ohentamalla lasi- tai piialustaa ja taivuttamalla sitä. Tämä on johtanut varsin hauraisiin rakenteisiin. Tuottamalla detektori suoraan taipuisalle muovialustalle johtaa kevyempään, kestävämpään ja mekaanisesti hyvin joustavaan ratkaisuun.

Taipuisan detektorin avulla voidaan rakentaa hyvin pieniä optisia laitteita ja jopa minikokoisia röntgenlaitteita. Esimerkiksi 3D-kuvantimet ovat hyvin suurikokoisia laitteita. Belgialaisinnovaatio voi mahdollistaa näiden kutistamisen jopa puolta pienemmäksi.

Valonilmaisin on vasta proto, mutta sillä on jo toteutettu CBCT-laite (cone-beam CT), joka muodostaa objektista 3D-röntgenkuvan yhdistämällä toisiinsa sarjan kaksiulotteisin röntgenkuvia.

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Moniydinsuorittimet tulevat lentokoneisiin

Ilmailun turvakriittisissä ohjausjärjestelmissä on aiemmin pitäydytty perinteisiin yhden ytimen prosessoriratkaisuihin. Nyt ilmailualallakin aletaan yleistä kehitystä seuraten siirtyä moniytimisiin suoritinarkkitehtuureihin.

Lue lisää...
 
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
 
 

ny template