JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kaikenlainen kuvantaminen perustuu valonilmaisimeen eli fotodetektoriin. Belgialaiset IMECin ja Holstin tutkimuskeskukset ovat nyt yhdessä kehittäneet maailman ensimmäisen taipuisan valonilmaisimen. Innovaatio voi mullistaa esimerkiksi röntgenlaitteiden markkinat.

Tutkijat muistuttavat, että taipuisa muoto on valonilmaisimelle kaikkein luonnollisin – ajatellaan vaikkapa ihmissilmä. Kuitenkin valonilmaisimet ovat tällä hetkellä litteitä. Tämä johtaa ns. reunahäipymään kuvissa, kun valo osuu detektoripintaan reunalla eri kulmassa.

Taipuisa detektori korjaa tämän ongelman luonnostaan. Aiemmin kehitetyt taipuisat prototyypit on valmistettu ohentamalla lasi- tai piialustaa ja taivuttamalla sitä. Tämä on johtanut varsin hauraisiin rakenteisiin. Tuottamalla detektori suoraan taipuisalle muovialustalle johtaa kevyempään, kestävämpään ja mekaanisesti hyvin joustavaan ratkaisuun.

Taipuisan detektorin avulla voidaan rakentaa hyvin pieniä optisia laitteita ja jopa minikokoisia röntgenlaitteita. Esimerkiksi 3D-kuvantimet ovat hyvin suurikokoisia laitteita. Belgialaisinnovaatio voi mahdollistaa näiden kutistamisen jopa puolta pienemmäksi.

Valonilmaisin on vasta proto, mutta sillä on jo toteutettu CBCT-laite (cone-beam CT), joka muodostaa objektista 3D-röntgenkuvan yhdistämällä toisiinsa sarjan kaksiulotteisin röntgenkuvia.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template