JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kaikenlainen kuvantaminen perustuu valonilmaisimeen eli fotodetektoriin. Belgialaiset IMECin ja Holstin tutkimuskeskukset ovat nyt yhdessä kehittäneet maailman ensimmäisen taipuisan valonilmaisimen. Innovaatio voi mullistaa esimerkiksi röntgenlaitteiden markkinat.

Tutkijat muistuttavat, että taipuisa muoto on valonilmaisimelle kaikkein luonnollisin – ajatellaan vaikkapa ihmissilmä. Kuitenkin valonilmaisimet ovat tällä hetkellä litteitä. Tämä johtaa ns. reunahäipymään kuvissa, kun valo osuu detektoripintaan reunalla eri kulmassa.

Taipuisa detektori korjaa tämän ongelman luonnostaan. Aiemmin kehitetyt taipuisat prototyypit on valmistettu ohentamalla lasi- tai piialustaa ja taivuttamalla sitä. Tämä on johtanut varsin hauraisiin rakenteisiin. Tuottamalla detektori suoraan taipuisalle muovialustalle johtaa kevyempään, kestävämpään ja mekaanisesti hyvin joustavaan ratkaisuun.

Taipuisan detektorin avulla voidaan rakentaa hyvin pieniä optisia laitteita ja jopa minikokoisia röntgenlaitteita. Esimerkiksi 3D-kuvantimet ovat hyvin suurikokoisia laitteita. Belgialaisinnovaatio voi mahdollistaa näiden kutistamisen jopa puolta pienemmäksi.

Valonilmaisin on vasta proto, mutta sillä on jo toteutettu CBCT-laite (cone-beam CT), joka muodostaa objektista 3D-röntgenkuvan yhdistämällä toisiinsa sarjan kaksiulotteisin röntgenkuvia.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Räätälöity piiri on usein käytännöllisin

Räätälöidyn tai kustomoidun piirin suunnitteluun liittyy useita sitkeitä myyttejä ja pelkoja, jotka lähes kaikki ovat perusteettomia. Lisäksi tämän suunnittelumenetelmän monia etuja ei ymmärretä kovin hyvin. Tässä artikkelissa perustellaan, miksi sinun pitäisi pohtia räätälöidyn piirin rakentamista myös pienen volyymin projekteissa.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template