JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

logotypen

Kiristyshaittaohjelmat ovat juuri nyt yleisimpiä tietoturvan uhkia niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Check Pointin tietoturvaseminaarissa Helsingissä selvisi, minkä takia: 70 prosenttia uhreista maksaa lunnaat, vaikka niin ei virallisten ohjeiden mukaan pitäisi missään tapauksessa tehdä.

Check Pointin tietoturva-asiantuntija Magnus Sköldin mukaan kiristyshaittaohjelmat ovat konnien kannalta monin tavoin käytännöllisempiä kuin muut haittaohjelmatyypit. - Madoilla, pankkitroijalaisilla, näppäintoimintojen tallentajilla ja bottiverkoilla saa saaliiksi vain dataa, jonka myyminen on vaivalloista ja kallista. On huomattavasti helpompaa ja tuottoisampaa myydä data takaisin sen omistajalle. Usein uhri on erittäin motivoitunut saamaan tietonsa takaisin, Sköld kertoo.

Vuosi 2016 oli kiristäjille erityisen hyvä. Sköldin mukaan kyberrikolliset onnistuivat syöttämään kiristyshaittaohjelman 40 prosenttiin yritysverkoista, ja 70 prosenttia kiristyksen kohteeksi joutuneista maksoi lunnaat. Yli puolet Yhdysvalloissa kiristetyistä maksoi yli 10000 dollaria ja joka viides yli 40000 dollaria saadakseen tietonsa takaisin. Niin FBI kuin Suomen Viestintävirastokin ohjeistavat, ettei kiristäjille pidä missään tapauksessa maksaa.

Tänä vuonna kiristäjien tahti ei ole ainakaan hiljentynyt. WannaCry aiheutti ongelmia muun muassa Iso-Britannian terveydenhuollossa. NotPetya tuli kalliiksi esimerkiksi konttialuksistaan tunnetulle logistiikkayhtiö Maerskille. Uusimpana on liikkeellä BadRabbit, joka levisi etenkin Itä-Euroopassa ennen viime viikolla raportoitua pysähtymistään.

Check Pointin laskujen mukaan kiristysohjelmien osuus suomalaisissa yritysverkoissa tavatuista haittaohjelmista oli tämän vuoden alkupuoliskolla 48 prosenttia. Mobiilihaittaohjelmien osuus oli 26 prosenttia, sama kuin pankkitroijalaisten. Koko EMEAssa vastaavat luvut olivat 56, 16 ja 28 prosenttia.

- Kiristysohjelmien suosio rikollisten keskuudessa johtuu myös heidän kannaltaan turvallisen maksutavan kehittymisestä. Bitcoin-maksujen vastaanottajaa ei pystytä jäljittämään. Maksaminen onnistuu helposti verkossa, eikä myöskään uhrin tarvitse kertoa siitä kenellekään. Harva ilmoittaa poliisille, koska asialle ei haluta julkisuutta, Sköld sanoi.

Uusia kiristyshaittaohjelmia lähtee liikkeelle Check Pointin tietojen mukaan päivittäin. Kehittyneimmät uudet kiristyshaittaohjelmat osaavat salata uhrin tietokoneen sisällön lisäksi myös hänen pilvipalveluissa sijaitsevat varmuuskopionsa.

Turvassa eivät ole edes IoT-kodinkoneet. Niillä ei toki säilytetä dataa, mutta kiristyshaittaohjelma voi jumittaa laitteen. Kamera tai termostaatti käynnistyy jälleen, kun uhri on maksanut lunnaat. Sköld kertoo, että valvontakamera on kätevä kiristykseen toisellakin tapaa: kameran hallinnan hankkinut rikollinen voi kuvata, mitä uhrin tiloissa tapahtuu ja uhata julkistaa nauhan, ellei lunnaita makseta.

 
 

Kustomoitu piiri on täydellinen teollisen internetin sovelluksiin

Teollisen internetin tai IIoT:n (Industrial Internet of Things) tarkoitus on hyvin yksinkertainen: tehdä tuotantolaitoksista mahdollisimman tehokkaita optimoimalla kaikki operaatiot, joihin kuuluvat tuotanto, materiaalien hallinta ja ylläpito.

Lue lisää...

Mobiililaitteiden jännitenotkahdukset voidaan estää

Buck-boost-muuntimen hyödyntäminen esiregulaattorina mobiililaitteessa tarjoaa vakaasti säädetyn väyläjännitteen alijärjestelmien käyttöön. Esiregulaattori estää hetkelliset jännitenotkahdukset, kun akun napajännitteessä esiintyy vaihtelevan kuormavirran aiheuttamia jännitepudotuksia. Samalla se tarjoaa koko järjestelmälle entistä korkeamman hyötysuhteen.

Lue lisää...
 
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
ETN_fi Risto Siilasmaa of Nokia: Why you should study AI and Machine Learning and how I did it https://t.co/ifOQ9CtGn0
ETN_fi Electronics integrated in wooden panels? See https://t.co/9VcZEajv4l @TactoTek
ETN_fi 60% of iPhone X users feel that Face ID is better than Touch ID. Have you found Face ID to be an adequate successor… https://t.co/I2Lkl2dHVV
ETN_fi AI-puhelin tulee jatkuvasti älykkäämmäksi. See https://t.co/8D1pMumaYH @HuaweiMobileFI
 
 

ny template