JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kiristyshaittaohjelmat ovat juuri nyt yleisimpiä tietoturvan uhkia niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Check Pointin tietoturvaseminaarissa Helsingissä selvisi, minkä takia: 70 prosenttia uhreista maksaa lunnaat, vaikka niin ei virallisten ohjeiden mukaan pitäisi missään tapauksessa tehdä.

Check Pointin tietoturva-asiantuntija Magnus Sköldin mukaan kiristyshaittaohjelmat ovat konnien kannalta monin tavoin käytännöllisempiä kuin muut haittaohjelmatyypit. - Madoilla, pankkitroijalaisilla, näppäintoimintojen tallentajilla ja bottiverkoilla saa saaliiksi vain dataa, jonka myyminen on vaivalloista ja kallista. On huomattavasti helpompaa ja tuottoisampaa myydä data takaisin sen omistajalle. Usein uhri on erittäin motivoitunut saamaan tietonsa takaisin, Sköld kertoo.

Vuosi 2016 oli kiristäjille erityisen hyvä. Sköldin mukaan kyberrikolliset onnistuivat syöttämään kiristyshaittaohjelman 40 prosenttiin yritysverkoista, ja 70 prosenttia kiristyksen kohteeksi joutuneista maksoi lunnaat. Yli puolet Yhdysvalloissa kiristetyistä maksoi yli 10000 dollaria ja joka viides yli 40000 dollaria saadakseen tietonsa takaisin. Niin FBI kuin Suomen Viestintävirastokin ohjeistavat, ettei kiristäjille pidä missään tapauksessa maksaa.

Tänä vuonna kiristäjien tahti ei ole ainakaan hiljentynyt. WannaCry aiheutti ongelmia muun muassa Iso-Britannian terveydenhuollossa. NotPetya tuli kalliiksi esimerkiksi konttialuksistaan tunnetulle logistiikkayhtiö Maerskille. Uusimpana on liikkeellä BadRabbit, joka levisi etenkin Itä-Euroopassa ennen viime viikolla raportoitua pysähtymistään.

Check Pointin laskujen mukaan kiristysohjelmien osuus suomalaisissa yritysverkoissa tavatuista haittaohjelmista oli tämän vuoden alkupuoliskolla 48 prosenttia. Mobiilihaittaohjelmien osuus oli 26 prosenttia, sama kuin pankkitroijalaisten. Koko EMEAssa vastaavat luvut olivat 56, 16 ja 28 prosenttia.

- Kiristysohjelmien suosio rikollisten keskuudessa johtuu myös heidän kannaltaan turvallisen maksutavan kehittymisestä. Bitcoin-maksujen vastaanottajaa ei pystytä jäljittämään. Maksaminen onnistuu helposti verkossa, eikä myöskään uhrin tarvitse kertoa siitä kenellekään. Harva ilmoittaa poliisille, koska asialle ei haluta julkisuutta, Sköld sanoi.

Uusia kiristyshaittaohjelmia lähtee liikkeelle Check Pointin tietojen mukaan päivittäin. Kehittyneimmät uudet kiristyshaittaohjelmat osaavat salata uhrin tietokoneen sisällön lisäksi myös hänen pilvipalveluissa sijaitsevat varmuuskopionsa.

Turvassa eivät ole edes IoT-kodinkoneet. Niillä ei toki säilytetä dataa, mutta kiristyshaittaohjelma voi jumittaa laitteen. Kamera tai termostaatti käynnistyy jälleen, kun uhri on maksanut lunnaat. Sköld kertoo, että valvontakamera on kätevä kiristykseen toisellakin tapaa: kameran hallinnan hankkinut rikollinen voi kuvata, mitä uhrin tiloissa tapahtuu ja uhata julkistaa nauhan, ellei lunnaita makseta.

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla täällä.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta www.embeddedconference.fi.

 
 

Data on jo tavaroita arvokkaampaa

Strategisesti ajatellen it:llä ei ole väliä, kirjoitti amerikkalainen Nicolas Carr vuonna 2003 Harvard Business Review’ssä. Seuraavina vuosina yritykset alkoivat ulkoistaa it-järjestelmiään, koska eivät pitäneet sitä ydinliiketoimintanaan. Nyt 15 vuotta myöhemmin tilanne on toinen. Lisäarvo luodaan datalla, joten it on arvokkaampaa kuin koskaan aikaisemmin.

Lue lisää...

Flashilta vaaditaan paljon verkkolaitteissa

Flash-muisti yleistyy tietoliikennelaitteissa, mutta niissä ratkaisulta vaaditaan paljon enemmän kuin yritys- ja kuluttajalaitteiden tallennuksessa: luotettavuutta, laatua ja datan palautusmahdollisuutta.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
 
 

ny template