JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

 Plasmonit, jotka ovat metallien pinnalla liikkuvien elektronien aaltoja fotonien iskiessä siihen, ovat suuri lupaus mullistavasta tekniikasta nanoelektroniikassa. Nyt National University of Singaporen (NUS) tutkimusryhmä on keksinyt uuden "muuntimen", joka pystyy hyödyntämään plasmonien nopeuden ja pienen koon suurtaajuusinformaation käsittelyyn ja siirtoon nanoelektroniikassa.

Plasmonit ovat nopeuden suhteen verrattavissa fotoneihin ja ovat paljon pienempiä. Tämä ainutlaatuinen ominaisuus tekee niistä ihanteellisia integroitavaksi nanoelektroniikkaan. Mutta aiemmat yritykset käyttää niitä informaation kantajina eivät oikein ole onnistuneet.

- Tämä innovatiivinen muunnin voi suoraan muuntaa sähköisiä signaaleja plasmonisiksi signaaleiksi ja päinvastoin yhdellä askeleella. Meidän plasmonis-elektroninen muunnin on noin 10 000 kertaa pienempi kuin optiset elementit. Uskomme, että se voidaan helposti integroida olemassa olevaan elektroniikkaan ja sitä voidaan käyttää useissa sovelluksissa tulevaisuudessa, kertoo professori Christian Nijhuis, joka on tutkimusryhmän johtaja tämän läpimurron takana.

Useimmissa plasmoniikan sovelluksissa plasmoneja kiihdytetään kahdessa vaiheessa. Ensin elektroneja käytetään valon generoimiseen, joita vuorostaan käytetään sitten plasmonien eksitoimiseen.

Yhden askeleen muunnoksessa NUS-ryhmä käytti metalli-eriste-metalli -tunneliliitosta liitettynä plasmoniseen aaltojohteeseen, joka tuotti tehokkaan plasmonien generoinnin ja luennan.

- Näin voidaan toimia ilman valon lähdettä, joka vaatii useita vaiheita ja suuria optisia elementtejä, jotka vaikeuttavat integraatiota nanoelektroniikkaan. Laboratoriokokeilumme perusteella elektronin ja plasmonin muuntamisella on yli 10 prosentin hyötysuhde eli yli tuhat kertaa korkeampi kuin aiemmin on raportoitu, täydentää professori Nijhuis.

Tutkimusryhmä on jättänyt neljä patenttia keksinnöstään ja tekee yhteistyötä teollisuuskumppaneiden kanssa integroidakseen plasmon-elektroniset "muuntimet" olemassa oleviin tekniikoihin.

Veijo Hänninen

Nanobittejä 31.10.2017

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla täällä.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta www.embeddedconference.fi.

 
 

Data on jo tavaroita arvokkaampaa

Strategisesti ajatellen it:llä ei ole väliä, kirjoitti amerikkalainen Nicolas Carr vuonna 2003 Harvard Business Review’ssä. Seuraavina vuosina yritykset alkoivat ulkoistaa it-järjestelmiään, koska eivät pitäneet sitä ydinliiketoimintanaan. Nyt 15 vuotta myöhemmin tilanne on toinen. Lisäarvo luodaan datalla, joten it on arvokkaampaa kuin koskaan aikaisemmin.

Lue lisää...

Flashilta vaaditaan paljon verkkolaitteissa

Flash-muisti yleistyy tietoliikennelaitteissa, mutta niissä ratkaisulta vaaditaan paljon enemmän kuin yritys- ja kuluttajalaitteiden tallennuksessa: luotettavuutta, laatua ja datan palautusmahdollisuutta.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
 
 

ny template