JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

logotypen

 Plasmonit, jotka ovat metallien pinnalla liikkuvien elektronien aaltoja fotonien iskiessä siihen, ovat suuri lupaus mullistavasta tekniikasta nanoelektroniikassa. Nyt National University of Singaporen (NUS) tutkimusryhmä on keksinyt uuden "muuntimen", joka pystyy hyödyntämään plasmonien nopeuden ja pienen koon suurtaajuusinformaation käsittelyyn ja siirtoon nanoelektroniikassa.

Plasmonit ovat nopeuden suhteen verrattavissa fotoneihin ja ovat paljon pienempiä. Tämä ainutlaatuinen ominaisuus tekee niistä ihanteellisia integroitavaksi nanoelektroniikkaan. Mutta aiemmat yritykset käyttää niitä informaation kantajina eivät oikein ole onnistuneet.

- Tämä innovatiivinen muunnin voi suoraan muuntaa sähköisiä signaaleja plasmonisiksi signaaleiksi ja päinvastoin yhdellä askeleella. Meidän plasmonis-elektroninen muunnin on noin 10 000 kertaa pienempi kuin optiset elementit. Uskomme, että se voidaan helposti integroida olemassa olevaan elektroniikkaan ja sitä voidaan käyttää useissa sovelluksissa tulevaisuudessa, kertoo professori Christian Nijhuis, joka on tutkimusryhmän johtaja tämän läpimurron takana.

Useimmissa plasmoniikan sovelluksissa plasmoneja kiihdytetään kahdessa vaiheessa. Ensin elektroneja käytetään valon generoimiseen, joita vuorostaan käytetään sitten plasmonien eksitoimiseen.

Yhden askeleen muunnoksessa NUS-ryhmä käytti metalli-eriste-metalli -tunneliliitosta liitettynä plasmoniseen aaltojohteeseen, joka tuotti tehokkaan plasmonien generoinnin ja luennan.

- Näin voidaan toimia ilman valon lähdettä, joka vaatii useita vaiheita ja suuria optisia elementtejä, jotka vaikeuttavat integraatiota nanoelektroniikkaan. Laboratoriokokeilumme perusteella elektronin ja plasmonin muuntamisella on yli 10 prosentin hyötysuhde eli yli tuhat kertaa korkeampi kuin aiemmin on raportoitu, täydentää professori Nijhuis.

Tutkimusryhmä on jättänyt neljä patenttia keksinnöstään ja tekee yhteistyötä teollisuuskumppaneiden kanssa integroidakseen plasmon-elektroniset "muuntimet" olemassa oleviin tekniikoihin.

Veijo Hänninen

Nanobittejä 31.10.2017

 
 

Kustomoitu piiri on täydellinen teollisen internetin sovelluksiin

Teollisen internetin tai IIoT:n (Industrial Internet of Things) tarkoitus on hyvin yksinkertainen: tehdä tuotantolaitoksista mahdollisimman tehokkaita optimoimalla kaikki operaatiot, joihin kuuluvat tuotanto, materiaalien hallinta ja ylläpito.

Lue lisää...

Mobiililaitteiden jännitenotkahdukset voidaan estää

Buck-boost-muuntimen hyödyntäminen esiregulaattorina mobiililaitteessa tarjoaa vakaasti säädetyn väyläjännitteen alijärjestelmien käyttöön. Esiregulaattori estää hetkelliset jännitenotkahdukset, kun akun napajännitteessä esiintyy vaihtelevan kuormavirran aiheuttamia jännitepudotuksia. Samalla se tarjoaa koko järjestelmälle entistä korkeamman hyötysuhteen.

Lue lisää...
 
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
ETN_fi Risto Siilasmaa of Nokia: Why you should study AI and Machine Learning and how I did it https://t.co/ifOQ9CtGn0
ETN_fi Electronics integrated in wooden panels? See https://t.co/9VcZEajv4l @TactoTek
ETN_fi 60% of iPhone X users feel that Face ID is better than Touch ID. Have you found Face ID to be an adequate successor… https://t.co/I2Lkl2dHVV
ETN_fi AI-puhelin tulee jatkuvasti älykkäämmäksi. See https://t.co/8D1pMumaYH @HuaweiMobileFI
 
 

ny template