JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

 Plasmonit, jotka ovat metallien pinnalla liikkuvien elektronien aaltoja fotonien iskiessä siihen, ovat suuri lupaus mullistavasta tekniikasta nanoelektroniikassa. Nyt National University of Singaporen (NUS) tutkimusryhmä on keksinyt uuden "muuntimen", joka pystyy hyödyntämään plasmonien nopeuden ja pienen koon suurtaajuusinformaation käsittelyyn ja siirtoon nanoelektroniikassa.

Plasmonit ovat nopeuden suhteen verrattavissa fotoneihin ja ovat paljon pienempiä. Tämä ainutlaatuinen ominaisuus tekee niistä ihanteellisia integroitavaksi nanoelektroniikkaan. Mutta aiemmat yritykset käyttää niitä informaation kantajina eivät oikein ole onnistuneet.

- Tämä innovatiivinen muunnin voi suoraan muuntaa sähköisiä signaaleja plasmonisiksi signaaleiksi ja päinvastoin yhdellä askeleella. Meidän plasmonis-elektroninen muunnin on noin 10 000 kertaa pienempi kuin optiset elementit. Uskomme, että se voidaan helposti integroida olemassa olevaan elektroniikkaan ja sitä voidaan käyttää useissa sovelluksissa tulevaisuudessa, kertoo professori Christian Nijhuis, joka on tutkimusryhmän johtaja tämän läpimurron takana.

Useimmissa plasmoniikan sovelluksissa plasmoneja kiihdytetään kahdessa vaiheessa. Ensin elektroneja käytetään valon generoimiseen, joita vuorostaan käytetään sitten plasmonien eksitoimiseen.

Yhden askeleen muunnoksessa NUS-ryhmä käytti metalli-eriste-metalli -tunneliliitosta liitettynä plasmoniseen aaltojohteeseen, joka tuotti tehokkaan plasmonien generoinnin ja luennan.

- Näin voidaan toimia ilman valon lähdettä, joka vaatii useita vaiheita ja suuria optisia elementtejä, jotka vaikeuttavat integraatiota nanoelektroniikkaan. Laboratoriokokeilumme perusteella elektronin ja plasmonin muuntamisella on yli 10 prosentin hyötysuhde eli yli tuhat kertaa korkeampi kuin aiemmin on raportoitu, täydentää professori Nijhuis.

Tutkimusryhmä on jättänyt neljä patenttia keksinnöstään ja tekee yhteistyötä teollisuuskumppaneiden kanssa integroidakseen plasmon-elektroniset "muuntimet" olemassa oleviin tekniikoihin.

Veijo Hänninen

Nanobittejä 31.10.2017

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Koko järjestelmää voidaan simuloida kerralla

Simulointi on perusedellytys monimutkaisen järjestelmän onnistuneelle suunnittelulle, kehittämiselle ja testaamiselle. Yhdistämällä Wind Riverin Simicsin kaltainen tietokoneen simulointiohjelmisto fyysisen järjestelmän ja ympäristön simulaatioon voidaan koko järjestelmän kattavia testejä ajaa täysin automaattisesti niin usein kuin halutaan.

Lue lisää...
 
ETN_fi Thaimaan luolapelastusoperaatiossa käytettiin MaxMesh-verkkotekniikkaa, joka perustui Analog Devicesin AD9364-piire… https://t.co/eVFbYcblRg
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
 
 

ny template