JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

logotypen

Chalmersin teknisessä korkeakoulussa Göteborgissa on kehitetty maailman ensimmäinen taipuisa, grafeenipohjainen terahertsialueella eli noin 1000 gigahertsissä toimiva ilmaisin eli detektori. Se voi mullistaa nopean elektroniikan monilla eri sovellusalueilla.

Terahertsi-ilmaisin näkee esimerkiksi ihovauriot siteiden läpi, erottaa tarkasti erilaiset vuodot rakenteissa, näkee pimeällä sateen, sumun ja lumisateen läpi, ja tämä kaikki mikroaaltoja tarkemmin. Terahertsialueella dataa voidaan siirtää jopa 100 gigabitin nopeudella eli 5G-tekniikan tavoitteiden mukaisesti.

Grafeenipiiri on toteutettu muovialustalla. Taipuvan subtraatin ansiosta se mahdollistaa THz-alueen hyödyntämisen esimerkiksi anturiverkoissa ja puettavassa elektroniikassa. Göteborgilaistutkijoiden tulokset esiteltiin Applied Physics Letters -tiedelehdessä.

Terahertsialueeksi kutsutaan sähkömagneettista säteilyä 100 gigahertsin ja 10 terahertsin välisellä alueella. Yli sadan gigahertsin aluetta on ryhdytty viime aikoina tutkimaan myös tietoliikennekäyttöön, sillä alhaisimmilla taajuuksilla laitteiden kirjo kasvaa ja ruuhka pahenee koko ajan.

Terahertsialueelle on aiemminkin kehitetty komponentteja, mutta iso haaste on tehdä niitä edullisesti. Muovialustalle istuva grafeeni on tältä osin merkittävä hyppäys eteenpäin.

Tutkijoiden kehittämällä läpinäkyvällä ja taipuvalla detektorilla on ainutlaatuisia ominaisuuksia. Huoneenlämpötilassa se aistii signaaleja 330-500 gigahertsin alueella. Sillä voidaan löytää monenlaisia materiaaleja ja aineita eli se toimii hyvin monipuolisena anturina.

 
 

Kustomoitu piiri on täydellinen teollisen internetin sovelluksiin

Teollisen internetin tai IIoT:n (Industrial Internet of Things) tarkoitus on hyvin yksinkertainen: tehdä tuotantolaitoksista mahdollisimman tehokkaita optimoimalla kaikki operaatiot, joihin kuuluvat tuotanto, materiaalien hallinta ja ylläpito.

Lue lisää...

Mobiililaitteiden jännitenotkahdukset voidaan estää

Buck-boost-muuntimen hyödyntäminen esiregulaattorina mobiililaitteessa tarjoaa vakaasti säädetyn väyläjännitteen alijärjestelmien käyttöön. Esiregulaattori estää hetkelliset jännitenotkahdukset, kun akun napajännitteessä esiintyy vaihtelevan kuormavirran aiheuttamia jännitepudotuksia. Samalla se tarjoaa koko järjestelmälle entistä korkeamman hyötysuhteen.

Lue lisää...
 
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
ETN_fi Risto Siilasmaa of Nokia: Why you should study AI and Machine Learning and how I did it https://t.co/ifOQ9CtGn0
ETN_fi Electronics integrated in wooden panels? See https://t.co/9VcZEajv4l @TactoTek
ETN_fi 60% of iPhone X users feel that Face ID is better than Touch ID. Have you found Face ID to be an adequate successor… https://t.co/I2Lkl2dHVV
ETN_fi AI-puhelin tulee jatkuvasti älykkäämmäksi. See https://t.co/8D1pMumaYH @HuaweiMobileFI
 
 

ny template