JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Chalmersin teknisessä korkeakoulussa Göteborgissa on kehitetty maailman ensimmäinen taipuisa, grafeenipohjainen terahertsialueella eli noin 1000 gigahertsissä toimiva ilmaisin eli detektori. Se voi mullistaa nopean elektroniikan monilla eri sovellusalueilla.

Terahertsi-ilmaisin näkee esimerkiksi ihovauriot siteiden läpi, erottaa tarkasti erilaiset vuodot rakenteissa, näkee pimeällä sateen, sumun ja lumisateen läpi, ja tämä kaikki mikroaaltoja tarkemmin. Terahertsialueella dataa voidaan siirtää jopa 100 gigabitin nopeudella eli 5G-tekniikan tavoitteiden mukaisesti.

Grafeenipiiri on toteutettu muovialustalla. Taipuvan subtraatin ansiosta se mahdollistaa THz-alueen hyödyntämisen esimerkiksi anturiverkoissa ja puettavassa elektroniikassa. Göteborgilaistutkijoiden tulokset esiteltiin Applied Physics Letters -tiedelehdessä.

Terahertsialueeksi kutsutaan sähkömagneettista säteilyä 100 gigahertsin ja 10 terahertsin välisellä alueella. Yli sadan gigahertsin aluetta on ryhdytty viime aikoina tutkimaan myös tietoliikennekäyttöön, sillä alhaisimmilla taajuuksilla laitteiden kirjo kasvaa ja ruuhka pahenee koko ajan.

Terahertsialueelle on aiemminkin kehitetty komponentteja, mutta iso haaste on tehdä niitä edullisesti. Muovialustalle istuva grafeeni on tältä osin merkittävä hyppäys eteenpäin.

Tutkijoiden kehittämällä läpinäkyvällä ja taipuvalla detektorilla on ainutlaatuisia ominaisuuksia. Huoneenlämpötilassa se aistii signaaleja 330-500 gigahertsin alueella. Sillä voidaan löytää monenlaisia materiaaleja ja aineita eli se toimii hyvin monipuolisena anturina.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Mitä IoT-rauta vaatii?

Pärjätäkseen IoT-markinoilla laitevalmistajien täytyy oppia innovoimaan nopeammin. IoT-sovelluksien kirjo on loppumaton ja menestyvät yritykset antavat kehittäjilleen mahdollisuuden jatkuvasti tunnistaa ja toteuttaa uusia ja yhä hyödyllisempiä tapoja valjastaa käyttöön antureita, monitoroida erityyppistä dataa ja ohjata laitteiden ekosysteemejä.

Lue lisää...
 
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
ETN_fi Nokialle 2+ mrd euron sopimukset kiinalaisoperaattorien kanssa. https://t.co/LJ6OPq0kb7
ETN_fi Mercedes voittaa jatkossa F1- ja sähköformulakisoja On Semin tehonhallintatekniikalla. VB77 for WDC in 2019! https://t.co/EjpdlTQwop
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
 
 

ny template