JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Chalmersin teknisessä korkeakoulussa Göteborgissa on kehitetty maailman ensimmäinen taipuisa, grafeenipohjainen terahertsialueella eli noin 1000 gigahertsissä toimiva ilmaisin eli detektori. Se voi mullistaa nopean elektroniikan monilla eri sovellusalueilla.

Terahertsi-ilmaisin näkee esimerkiksi ihovauriot siteiden läpi, erottaa tarkasti erilaiset vuodot rakenteissa, näkee pimeällä sateen, sumun ja lumisateen läpi, ja tämä kaikki mikroaaltoja tarkemmin. Terahertsialueella dataa voidaan siirtää jopa 100 gigabitin nopeudella eli 5G-tekniikan tavoitteiden mukaisesti.

Grafeenipiiri on toteutettu muovialustalla. Taipuvan subtraatin ansiosta se mahdollistaa THz-alueen hyödyntämisen esimerkiksi anturiverkoissa ja puettavassa elektroniikassa. Göteborgilaistutkijoiden tulokset esiteltiin Applied Physics Letters -tiedelehdessä.

Terahertsialueeksi kutsutaan sähkömagneettista säteilyä 100 gigahertsin ja 10 terahertsin välisellä alueella. Yli sadan gigahertsin aluetta on ryhdytty viime aikoina tutkimaan myös tietoliikennekäyttöön, sillä alhaisimmilla taajuuksilla laitteiden kirjo kasvaa ja ruuhka pahenee koko ajan.

Terahertsialueelle on aiemminkin kehitetty komponentteja, mutta iso haaste on tehdä niitä edullisesti. Muovialustalle istuva grafeeni on tältä osin merkittävä hyppäys eteenpäin.

Tutkijoiden kehittämällä läpinäkyvällä ja taipuvalla detektorilla on ainutlaatuisia ominaisuuksia. Huoneenlämpötilassa se aistii signaaleja 330-500 gigahertsin alueella. Sillä voidaan löytää monenlaisia materiaaleja ja aineita eli se toimii hyvin monipuolisena anturina.

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla täällä.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta www.embeddedconference.fi.

 
 

Data on jo tavaroita arvokkaampaa

Strategisesti ajatellen it:llä ei ole väliä, kirjoitti amerikkalainen Nicolas Carr vuonna 2003 Harvard Business Review’ssä. Seuraavina vuosina yritykset alkoivat ulkoistaa it-järjestelmiään, koska eivät pitäneet sitä ydinliiketoimintanaan. Nyt 15 vuotta myöhemmin tilanne on toinen. Lisäarvo luodaan datalla, joten it on arvokkaampaa kuin koskaan aikaisemmin.

Lue lisää...

Flashilta vaaditaan paljon verkkolaitteissa

Flash-muisti yleistyy tietoliikennelaitteissa, mutta niissä ratkaisulta vaaditaan paljon enemmän kuin yritys- ja kuluttajalaitteiden tallennuksessa: luotettavuutta, laatua ja datan palautusmahdollisuutta.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
 
 

ny template