JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Nykyiset mikroprosessorit perustuvat kaikki ns. von Neumannin arkkitehtuuriin, jossa prosessoitava data on tallennettu muistiin, josta se pitää siirtää prosessorille ja laskennan jälkeen takaisin. IBM on testannut tekniikkaa, jossa dataa voidaan prosessoida suoraan muistissa.

Tällainen laskenta olisi teoriassa selvästi nykyarkkitehtuureja nopeampaa, koska datan siirtelystä muodostuva pullonkaula jäisi pois. IBM:n Zurichin laboratorion tutkijat käyttivät miljoonaa PCM- eli vaihemuutosmuistia kokeeseen.

PCM-muistissa materiaali – tässä tapauksessa germanium-antimoni-telluridi -seos – voi muuntua amorfisesta kiteiseksi lämmittämisen seurauksena. Käytännössä kiderakenne muuttuu amorfisesta eli epäsäännölisestä kiteisen tarkkaan järjestetyksi. Tätä muutosta voidaan hyödyntää kuvaamaan nollia ja ykkösiä.

Nature Communications -lehdessä julkaistu tutkimus on lupaava. Tekniikan avulla laskennan nopeus voisi kasvaa 200 kertaa nykyisiä suuremmaksi. Myös energiatehokkuus olisi luonnollisesti aivan eri tasolla.

Tämä auttaisi kaikkea massiivista rinnakkaislaskentaa, kuten tekoälyprosessointia ja koneoppimista.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Jokaiselle sopiva kuulolaite suoraan kaupasta

Lukulaseja on ollut vapaasti saatavissa käsikaupassa ikänäön vaivaamille kuluttajille, jotka ovat halunneet nopean ratkaisun näköpulmiinsa ilman optikolla käyntiä. Moni lievää tai keskivaikeaa kuulovauriota kokeva kuluttaja olisi mielissään, jos omaan vaivaan löytyisi yhtä nopeasti ratkaisu. Ainakin Yhdysvalloissa ollaankin määrittelemässä lainsäädännöllä uutta laiteluokkaa, joka mahdollistaisi kuulolaitteiden reseptivapaan käsikaupan (OTC, Over-The-Counter). Iso haaste on, miten tällainen kuulolaite saadaan jokaiselle käyttäjälle sopivaksi?

Lue lisää...
 
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
 
 

ny template