JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Nature Communications -lehdessä on julkaistu Utahin yliopistossa tehty innovaatio, joka saattaa olla läpimurto matkalla kohti terahertsitaajuudella toimivia tietoliikennepiirejä ja prosessoreja. Innovaatio perustuu Venäjällä 1830-luvulla löydettyyn mineraaliin eli perovskiittiin.

Utahin yliopiston elektroniikan ja tietotekniikan sekä fysiikan ja astronomian laitosten tutkijat keksivät, että tietyntyyppinen perovskiitti, joka on yhdistelmä orgaanista ja epäorgaanista materiaalia, ja jolla on sama rakenne kuin alkuperäisellä mineraalilla, voidaan kerrostaa piikiekon päälle tulevaisuuden tietoliikennepiirien valmistamiseksi.

Tutkimusta johtivat professorit Ajav Nahata ja astronomia professori Valy Vardey (kuvassa vas.). Sijoittamalla erikoistyyppisen monikerroksisen perovskiittikalvon piikiekon päälle he onnistuivat moduloimaan rakenteen läpi kulkevia terahertsiaaltoja käyttämällä yksinkertaista halogeenilamppua. Säteilyn amplitudin modulointi on tärkeää, koska siten tällaisessa tietoliikennelinkissä lähetettäisiin dataa.

Terahertsilähetin käyttäisi sähkömagneettista säteilyä 100-10000 gigahertsin välisellä alueella. Esimerkiksi nykyälypuhelimet toimivat noin kahden gigahertsin molemmin puolin.

Nahatan ja Vardenyn innovaatio on monella tapaa merkittävä. Aiemmin terahertsiaaltojen modulointiin on tarvittu kallista huipputeholaseria. Edullisen lampun lisäksi tutkijat onnistuivat moduloimaan eri valon värejä. Tämän ansiosta samalle piille voitaisiin sijoittaa hieman erilaisia perovskiitteja, ja kutakin aluetta voitaisiin kontrolloida eri väreillä lampusta. Tämä ei helppo toteuttaa perinteisillä puolijohteilla kuten pii, tutkijat muistuttavat.

Professorit muistuttavat, että vie vielä ainakin 10 vuotta ennen kuin terahertsiluokan piirit ovat kaupallisessa käytössä.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Räätälöity piiri on usein käytännöllisin

Räätälöidyn tai kustomoidun piirin suunnitteluun liittyy useita sitkeitä myyttejä ja pelkoja, jotka lähes kaikki ovat perusteettomia. Lisäksi tämän suunnittelumenetelmän monia etuja ei ymmärretä kovin hyvin. Tässä artikkelissa perustellaan, miksi sinun pitäisi pohtia räätälöidyn piirin rakentamista myös pienen volyymin projekteissa.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template