JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Nature Communications -lehdessä on julkaistu Utahin yliopistossa tehty innovaatio, joka saattaa olla läpimurto matkalla kohti terahertsitaajuudella toimivia tietoliikennepiirejä ja prosessoreja. Innovaatio perustuu Venäjällä 1830-luvulla löydettyyn mineraaliin eli perovskiittiin.

Utahin yliopiston elektroniikan ja tietotekniikan sekä fysiikan ja astronomian laitosten tutkijat keksivät, että tietyntyyppinen perovskiitti, joka on yhdistelmä orgaanista ja epäorgaanista materiaalia, ja jolla on sama rakenne kuin alkuperäisellä mineraalilla, voidaan kerrostaa piikiekon päälle tulevaisuuden tietoliikennepiirien valmistamiseksi.

Tutkimusta johtivat professorit Ajav Nahata ja astronomia professori Valy Vardey (kuvassa vas.). Sijoittamalla erikoistyyppisen monikerroksisen perovskiittikalvon piikiekon päälle he onnistuivat moduloimaan rakenteen läpi kulkevia terahertsiaaltoja käyttämällä yksinkertaista halogeenilamppua. Säteilyn amplitudin modulointi on tärkeää, koska siten tällaisessa tietoliikennelinkissä lähetettäisiin dataa.

Terahertsilähetin käyttäisi sähkömagneettista säteilyä 100-10000 gigahertsin välisellä alueella. Esimerkiksi nykyälypuhelimet toimivat noin kahden gigahertsin molemmin puolin.

Nahatan ja Vardenyn innovaatio on monella tapaa merkittävä. Aiemmin terahertsiaaltojen modulointiin on tarvittu kallista huipputeholaseria. Edullisen lampun lisäksi tutkijat onnistuivat moduloimaan eri valon värejä. Tämän ansiosta samalle piille voitaisiin sijoittaa hieman erilaisia perovskiitteja, ja kutakin aluetta voitaisiin kontrolloida eri väreillä lampusta. Tämä ei helppo toteuttaa perinteisillä puolijohteilla kuten pii, tutkijat muistuttavat.

Professorit muistuttavat, että vie vielä ainakin 10 vuotta ennen kuin terahertsiluokan piirit ovat kaupallisessa käytössä.

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Koko järjestelmää voidaan simuloida kerralla

Simulointi on perusedellytys monimutkaisen järjestelmän onnistuneelle suunnittelulle, kehittämiselle ja testaamiselle. Yhdistämällä Wind Riverin Simicsin kaltainen tietokoneen simulointiohjelmisto fyysisen järjestelmän ja ympäristön simulaatioon voidaan koko järjestelmän kattavia testejä ajaa täysin automaattisesti niin usein kuin halutaan.

Lue lisää...
 
ETN_fi Thaimaan luolapelastusoperaatiossa käytettiin MaxMesh-verkkotekniikkaa, joka perustui Analog Devicesin AD9364-piire… https://t.co/eVFbYcblRg
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
 
 

ny template