JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Nature Communications -lehdessä on julkaistu Utahin yliopistossa tehty innovaatio, joka saattaa olla läpimurto matkalla kohti terahertsitaajuudella toimivia tietoliikennepiirejä ja prosessoreja. Innovaatio perustuu Venäjällä 1830-luvulla löydettyyn mineraaliin eli perovskiittiin.

Utahin yliopiston elektroniikan ja tietotekniikan sekä fysiikan ja astronomian laitosten tutkijat keksivät, että tietyntyyppinen perovskiitti, joka on yhdistelmä orgaanista ja epäorgaanista materiaalia, ja jolla on sama rakenne kuin alkuperäisellä mineraalilla, voidaan kerrostaa piikiekon päälle tulevaisuuden tietoliikennepiirien valmistamiseksi.

Tutkimusta johtivat professorit Ajav Nahata ja astronomia professori Valy Vardey (kuvassa vas.). Sijoittamalla erikoistyyppisen monikerroksisen perovskiittikalvon piikiekon päälle he onnistuivat moduloimaan rakenteen läpi kulkevia terahertsiaaltoja käyttämällä yksinkertaista halogeenilamppua. Säteilyn amplitudin modulointi on tärkeää, koska siten tällaisessa tietoliikennelinkissä lähetettäisiin dataa.

Terahertsilähetin käyttäisi sähkömagneettista säteilyä 100-10000 gigahertsin välisellä alueella. Esimerkiksi nykyälypuhelimet toimivat noin kahden gigahertsin molemmin puolin.

Nahatan ja Vardenyn innovaatio on monella tapaa merkittävä. Aiemmin terahertsiaaltojen modulointiin on tarvittu kallista huipputeholaseria. Edullisen lampun lisäksi tutkijat onnistuivat moduloimaan eri valon värejä. Tämän ansiosta samalle piille voitaisiin sijoittaa hieman erilaisia perovskiitteja, ja kutakin aluetta voitaisiin kontrolloida eri väreillä lampusta. Tämä ei helppo toteuttaa perinteisillä puolijohteilla kuten pii, tutkijat muistuttavat.

Professorit muistuttavat, että vie vielä ainakin 10 vuotta ennen kuin terahertsiluokan piirit ovat kaupallisessa käytössä.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Mitä IoT-rauta vaatii?

Pärjätäkseen IoT-markinoilla laitevalmistajien täytyy oppia innovoimaan nopeammin. IoT-sovelluksien kirjo on loppumaton ja menestyvät yritykset antavat kehittäjilleen mahdollisuuden jatkuvasti tunnistaa ja toteuttaa uusia ja yhä hyödyllisempiä tapoja valjastaa käyttöön antureita, monitoroida erityyppistä dataa ja ohjata laitteiden ekosysteemejä.

Lue lisää...
 
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
ETN_fi Nokialle 2+ mrd euron sopimukset kiinalaisoperaattorien kanssa. https://t.co/LJ6OPq0kb7
ETN_fi Mercedes voittaa jatkossa F1- ja sähköformulakisoja On Semin tehonhallintatekniikalla. VB77 for WDC in 2019! https://t.co/EjpdlTQwop
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
 
 

ny template