JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Maailmankirjat ovat ilmeisesti menneet sekaisin. Takavuosina Intel ja AMD kävivät välillä verissäpäin taistelua PC-prosessorien herruudesta. Nyt niiden tekniikkaa on samalla sirulla, kun Intel esitteli uusia kahdeksannen polven Core-prosessoreitaan.

Kyse on Core-prosessorista, jolle yhdistetään AMD:n Radeon-grafiikkaprosessori CPU:n kylkeen. Tavoite on vastata Nvidian erittäin tehokkaille grafiikkaprosessoreille läppäreissä, joilla onnistuu myös pelaaminen ja muu vaativampi grafiikka.

Tilanne on vähintäänkin outo. AMD esitteli juuri uudet Ryzen-prosessorinsa, jotka pitkään aikaan ensimmäistä kertaa esittävät vakavan haasteen Intelin läppäriprosessoreille. Mutta nämä tuotteet eivät kilpaile keskenään, yritykset selittävä. Ryzen on tarkoitettu enemmän perustason läppäreihin.

Idea on yksinkertainen. Intelin uuden Core-i7-prosessorin kylkeen tulee AMD:n tätä piiriä varten räätälöimä grafiikkaprosessori. Se integroidaan samalle piirille yhdessä HBM-muistin (high bandwidth memory) kanssa. Kaikki komponentit ovat yhteydessä toisiinsa EMIB-väylän tai -sillan kautta.

Tämän ansiosta Intel saa ahdettua erittäin tehokkaan grafiikan erittäin ohueen formaattiin. Erillisellä grafiikkakortilla ei päästä niihin mittoihin, joita uudet ultraohuet läppärit vaativat.

Samalla Intel sanoo rivien välissä, että se ei omalla integroidulla grafiikallaan yllä riittävään suorituskykyyn kaikkein vaativimpien käyttäjien laitteissa. Tiettävästi uuden piirin grafiikkateho lasketaan 3,3 teraflopsissa, mikä on lähellä Nvidian GTX 1050 -prosessorin lukemia.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

UPS on tärkeä osa datan tallennusta

Innovatiiviset UPS-suunnittelutekniikat tuovat sekä paremman tehokkuuden että suorituskykyä.

Lue lisää...
 
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
 
 

ny template