JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Millainen on tulevaisuuden älypuhelin? Tätä aihetta mietti eilen arvovaltainen paneeli Huawein teknologiatapahtumassa Helsingissä. Ainakin on selvää, että äly laitteissa lisääntyy. Tulevaisuudessa puhelimesi tietää, mitä aiot seuraavaksi.

Helsingin yliopiston kognitiivisen aivotutkimuksen yksikön tutkija Kaija Saarikivi ei pelkää tekoälyä. Hänen mukaansa älypuhelimiin tulossa tekoäly selventää sitä, mitä ihminen kannattaa tehdä, mihin meidän kannattaa keskittyä. – Ihmisistä tulee luovempia, hän visioi.

IDC:n tutkimusjohtaja Francisco Jeronimo komppasi Saarikiveä. – Ihmiset käyttävät nyt aivan liikaa aikaa tehtäviin, jotka voitaisiin tehdä tehokkaammin koneilla. Tekoäly tuo käyttöömme työkaluja, joilla voimme hallita elämää ja olle paljon luovempia.

Mutta minkälaiseksi älypuhelin muuttuu tulevaisuudessa? Huawein 5G-tutkimukssta vastaava Kari Leppänen ei usko, että tulevaisuuden älypuhelin on nykyisen kaltainen, laattamainen isolla näytöllä varistettu laite. – Ehkä tulevaisuuden älypuhelin on kuin sormus. Todennäköisesti tulee paljon arkisia laitteita, jotka keskustelevat keskenään ja meidän kanssamme, Leppänen ajatteli.

- Meidän pitää nähdä, kuulla ja pystyä olemaan kanssakäymisessä ympäristömme kanssa. Tähän ei tarvita tiiliskiven tyyppistä laitetta, muistutti Huaweilla EMUI-ohjelmistojen markkinoinnista vastaava Christof Coutelle.

Oli tulevan älypuhelimen formaatti sitten mikä tahansa, se tulee olemaan merkittävästi nykyisiä älykkäämpi. Eikä kehitys välttämättä vie edes kovin kauaa. Huawein AI-pääarkkitehturi tohtori Chang-Ling Jui maalaili hurjaa visiota.

- 4-5 vuodessa tekoälypuhelin tietää, mitä aiot seuraavaksi. Tällä hetkellä tekoälyn hyödyt liittyvät konenäköön, mutta olemme vasta alussa. Älypuhelin osaa 4-5 vuoden kuluttua 99-rprosenttisella varmuudella ennustaa aikomuksemme, Jui maalaili.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Jokaiselle sopiva kuulolaite suoraan kaupasta

Lukulaseja on ollut vapaasti saatavissa käsikaupassa ikänäön vaivaamille kuluttajille, jotka ovat halunneet nopean ratkaisun näköpulmiinsa ilman optikolla käyntiä. Moni lievää tai keskivaikeaa kuulovauriota kokeva kuluttaja olisi mielissään, jos omaan vaivaan löytyisi yhtä nopeasti ratkaisu. Ainakin Yhdysvalloissa ollaankin määrittelemässä lainsäädännöllä uutta laiteluokkaa, joka mahdollistaisi kuulolaitteiden reseptivapaan käsikaupan (OTC, Over-The-Counter). Iso haaste on, miten tällainen kuulolaite saadaan jokaiselle käyttäjälle sopivaksi?

Lue lisää...
 
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
 
 

ny template