JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Qualcomm on jo ryhtynyt tomittamaan palvelinvalmistajille uutta ARM-pohjaista prosessoriaan. Centriq 2400 -prosessori on maailman ensimmäinen 10 nanometrin palvelinprosessori ja se esittää kovaan haasteen Intelille.

Intel on dominoinut suorittimillaan datakeskuksia jo pitkään. Tätä vasten Qualcommin vuosia kestänyt kehityshanke olisi tietysti järjetön. Yhtiössä kuitenkin uskotaan, että siirtyminen 5G-verkkoihin avaa markkinoita sen ARM-prosessoreille.

Itse piiri on fyysiseltä kooltaan 398 neliömilliä. Sirulla on massiiviset 18 miljardia transistoria. Vertailun vuoksi: esimerkiksi Huawein uudella älypuhelinten Kirin 970 -prosessorilla transistoreja on 5,5 miljardia.

Pelkillä transistoreilla ei Inteliä kukisteta. Centriq 2400 -piirillä on kaikki 48 kappaletta 64-bittisiä suoritinytimiä, joka tomivat 2,6 gigahertsin kellotaajuudella. Ytimet on yhdistetty rengastyyppisellä väylällä, jota pitkin voidaan siirtää dataa 250 gigatavua sekunnissa.

Lisäsuorituskykyä tulee L2-välimuistista, jota on 512 kilotavua jokaista suoritinydinparia kohti. Kaikkien ytimien käytössä on lisäksi 60 megatavun L3-välimuisti. 6-kanavainen DDR4-muistiväylä tukee 768 gigatavun DRAM-kapasiteettia.

Qualcommin mukaan piirin suorituskyky tehonkulutusta kohti kestää hyvin vertailun Inteliin. Centriq 2400 kuluttaa tehoa 120 wattia.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Jokaiselle sopiva kuulolaite suoraan kaupasta

Lukulaseja on ollut vapaasti saatavissa käsikaupassa ikänäön vaivaamille kuluttajille, jotka ovat halunneet nopean ratkaisun näköpulmiinsa ilman optikolla käyntiä. Moni lievää tai keskivaikeaa kuulovauriota kokeva kuluttaja olisi mielissään, jos omaan vaivaan löytyisi yhtä nopeasti ratkaisu. Ainakin Yhdysvalloissa ollaankin määrittelemässä lainsäädännöllä uutta laiteluokkaa, joka mahdollistaisi kuulolaitteiden reseptivapaan käsikaupan (OTC, Over-The-Counter). Iso haaste on, miten tällainen kuulolaite saadaan jokaiselle käyttäjälle sopivaksi?

Lue lisää...
 
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
 
 

ny template