JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Qualcomm on jo ryhtynyt tomittamaan palvelinvalmistajille uutta ARM-pohjaista prosessoriaan. Centriq 2400 -prosessori on maailman ensimmäinen 10 nanometrin palvelinprosessori ja se esittää kovaan haasteen Intelille.

Intel on dominoinut suorittimillaan datakeskuksia jo pitkään. Tätä vasten Qualcommin vuosia kestänyt kehityshanke olisi tietysti järjetön. Yhtiössä kuitenkin uskotaan, että siirtyminen 5G-verkkoihin avaa markkinoita sen ARM-prosessoreille.

Itse piiri on fyysiseltä kooltaan 398 neliömilliä. Sirulla on massiiviset 18 miljardia transistoria. Vertailun vuoksi: esimerkiksi Huawein uudella älypuhelinten Kirin 970 -prosessorilla transistoreja on 5,5 miljardia.

Pelkillä transistoreilla ei Inteliä kukisteta. Centriq 2400 -piirillä on kaikki 48 kappaletta 64-bittisiä suoritinytimiä, joka tomivat 2,6 gigahertsin kellotaajuudella. Ytimet on yhdistetty rengastyyppisellä väylällä, jota pitkin voidaan siirtää dataa 250 gigatavua sekunnissa.

Lisäsuorituskykyä tulee L2-välimuistista, jota on 512 kilotavua jokaista suoritinydinparia kohti. Kaikkien ytimien käytössä on lisäksi 60 megatavun L3-välimuisti. 6-kanavainen DDR4-muistiväylä tukee 768 gigatavun DRAM-kapasiteettia.

Qualcommin mukaan piirin suorituskyky tehonkulutusta kohti kestää hyvin vertailun Inteliin. Centriq 2400 kuluttaa tehoa 120 wattia.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

UPS on tärkeä osa datan tallennusta

Innovatiiviset UPS-suunnittelutekniikat tuovat sekä paremman tehokkuuden että suorituskykyä.

Lue lisää...
 
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
 
 

ny template