JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Maailman ensimmäinen tekstiviesti eli SMS-viesti lähetettiin joulukuun alussa vuonna 1992. ”Tekstaria” monet pitävät suomalaisena keksintönä, mutta tämä käsitys on virheellinen. SMS-viesti on ennen kaikkea yhteishanke, jossa Nokian Matti Makkosella oli kuitenkin keskeinen rooli.

Ensimmäinen SMS-viesti lähetettiin Vodafonen verkossa Englannissa tietokoneelta Orbitelin matkapuhelimeen. Markkinoilla ei ollut vielä matkapuhelimia, joilla uusia viestejä olisi voinut lähettää.

Vuonna 1994 Pohjoismaat esittivät yhdessä tekstiviestin sisällyttämistä uuteen GSM-matkapuhelinstandardiin. Viestit lähtivät kulkemaan GSM-yhteyden signalointikanavalla, minkä takia viestin pituus oli myös rajattu 160 merkkiin.

Alkuaikoina tekniikan yleistymisen tiellä oli monia esteitä. Monissa maissa viestejä voitiin lähettää vain saman operaattorin verkon sisällä.

Webbipohjaisten pikaviestisovellusten myötä tekstiviestien suosio on laskenut. Silti viime vuonna lähetettiin globaalisti yli 20 miljardia tekstiviestiä.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template