JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Maailman ensimmäinen tekstiviesti eli SMS-viesti lähetettiin joulukuun alussa vuonna 1992. ”Tekstaria” monet pitävät suomalaisena keksintönä, mutta tämä käsitys on virheellinen. SMS-viesti on ennen kaikkea yhteishanke, jossa Nokian Matti Makkosella oli kuitenkin keskeinen rooli.

Ensimmäinen SMS-viesti lähetettiin Vodafonen verkossa Englannissa tietokoneelta Orbitelin matkapuhelimeen. Markkinoilla ei ollut vielä matkapuhelimia, joilla uusia viestejä olisi voinut lähettää.

Vuonna 1994 Pohjoismaat esittivät yhdessä tekstiviestin sisällyttämistä uuteen GSM-matkapuhelinstandardiin. Viestit lähtivät kulkemaan GSM-yhteyden signalointikanavalla, minkä takia viestin pituus oli myös rajattu 160 merkkiin.

Alkuaikoina tekniikan yleistymisen tiellä oli monia esteitä. Monissa maissa viestejä voitiin lähettää vain saman operaattorin verkon sisällä.

Webbipohjaisten pikaviestisovellusten myötä tekstiviestien suosio on laskenut. Silti viime vuonna lähetettiin globaalisti yli 20 miljardia tekstiviestiä.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Räätälöity piiri on usein käytännöllisin

Räätälöidyn tai kustomoidun piirin suunnitteluun liittyy useita sitkeitä myyttejä ja pelkoja, jotka lähes kaikki ovat perusteettomia. Lisäksi tämän suunnittelumenetelmän monia etuja ei ymmärretä kovin hyvin. Tässä artikkelissa perustellaan, miksi sinun pitäisi pohtia räätälöidyn piirin rakentamista myös pienen volyymin projekteissa.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
12hreplyretweetfavorite
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template