JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Joidenkin vuosien päästä ilma on sakeanaan droneja tai robottilennokkeja. Imatralta tuleva Rumble Tools aikoo kasvaa satojen miljoonien eurojen yritykseksi täysin uniikilla ideallaan: sen valmistama asema hallinnoi ainoana maailmassa dronen lähettämistä tehtäväänsä, datankeruuta ja akun vaihtoa ennen seuraavaa tehtävää.

Rumble Tools esitteli eilen Tekesin 100 Lasissa! -tapahtumassa ensimmäistä kertaa maailmassa asemaansa, joka tekee drone-liiketoiminnasta täysin automatisoitua. Hälytyksen tullessa drone siirtyy linjaa pitkin, siihen ladataan tehtävät parametrit ja uusi akku, ja lennokki lähetetään matkaansa.

Dronea voidaan käyttää monenlaisiin valvontatehtäviin. Ensimmäiset pilotit Rumble Tools toteutti Stora Ensin Imatran tehtaiden kanssa. Firefighter-robottilennokilla on valvottu tuotannon paloturvallisuutta.

Rumble Toolsin liikeidea latausasemineen on globaalistikin uniikki. Tällä hetkellä imatralaisyrityksessä on alle 30 työntekijää, mutta ohjelmistokehittäjiä haetaan lisää koko ajan. Tavoitteet ovat kaikkea muuta kuin vaatimattomat. – Muutaman vuoden kuluttua meidän liikevaihtomme pitäisi olla sadan miljoonan euron luokkaa, sanoo liiketoimintajohtaja Antti Korhonen.

Teknologiajohtaja Toni Rosendahl sanoo puolestaan, että kyse on alustasta, jota voidaan käyttää moneen sovellukseen. Dronea voidaan käyttää valvontatehtävien lisäksi esimerkiksi kuriiripalveluihin, mitä vähän suurempi yritys Amazonkin jo tekee. Amazonia Rumble Tools ei ehkä ole haastamassa, mutta latausasemiaan se verkkojätille myisi mielellään.

Rosendahlin mukaan yhden räätälöidyn dronen ja latausaseman sisältävä paketti maksaa noin 50 tuhatta euroa. Eikös Rajavartiolaitoksen kannattaisi miehittää koko itäraja tällaisilla täysautomaattisilla lennokeilla? – Ehkä sellaisia suunnitelmia on jo, Rosendahl kertoo.

Ainakin tässä vaiheessa drone- ja asematuotanto on Suomessa. Mikäli tekniikka tekee ison kansainvälisen läpimurron, joutuu Rumble Tools hakemaan valmistuskumppaneita ulkomailta. Sellainen löytyy jostakin Singaporen läheltä, jossa Rubmle Toolsilla on jo toimisto.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Räätälöity piiri on usein käytännöllisin

Räätälöidyn tai kustomoidun piirin suunnitteluun liittyy useita sitkeitä myyttejä ja pelkoja, jotka lähes kaikki ovat perusteettomia. Lisäksi tämän suunnittelumenetelmän monia etuja ei ymmärretä kovin hyvin. Tässä artikkelissa perustellaan, miksi sinun pitäisi pohtia räätälöidyn piirin rakentamista myös pienen volyymin projekteissa.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template