JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Elektroniikan jatkuva kutistuminen aiheuttaa valmistajille monenlaisia ongelmia. Miten esimerkiksi todeta magneettikenttä kiintolevyllä, jossa rakenteet ovat vain 10-20 nanometrin kokoisia? Saksalaistutkijat ovat kehittämssä tähän uudenlaista anturia.

Fraunhofer-instituutin tutkijat ovat työstämässä yhdessä Max Planck -insituutin tutkijoiden kanssa anturia, jolla on koko vain typpiatomin verran. Magneettikenttiä mittaava anturi on rakennettu synteettiselle timanttialustalle.

Tutkijoiden mukaan timantilla on monia hyödyllisiä ominaisuuksia, jotka eivät liity sen mekaaniseen ja kemialliseen kestävyyteen. Timanttiin voidaan esimerkiksi implantoida boroni- tai fosforiatomeita, jotka muuttavat sen kiteet puolijohtaviksi. Timantti on myös täydellinen materiaali optisiin komponentteihin.

Paras ominaisuus lienee silti suuri lämmönjohtokyky. Hiiliatomien väliset sidokset takaavat vielä sen, että lämpö hajautuu hyvin nopeasti.

Saksalaistutkijat valmistavat timantteja plasmareaktoreissa 800-900 asteen lämpötiloissa. Kun kaasu syötetään reaktoriin, neliön jotoisille alustoille muodostuu timanttikerroksia. Niiden pituus on 3-8 milliä. Timantit erotetaan alustastaan ja hiotaan laserilla.

Magneettianturiksi käy vain hiiliatomin vakaa isotooppi 12C. Sen ytimen pyörimisnopeus on nolla, mikä on edellytys magneettianturin toteuttamiselle. Näitä atomeita syntyy vain erityisen puhtaissa oloissa plasmareaktorissa. Magneettikentän detektoriksi timantti käy, kun sen kärkeen asetetaan typpiatomi. Rakenne muistuttaa atomivoimamikrokooppia.

Tämä timanttiatomi emittoi valoa, kun siihen kohdistetaan laseri. Mikäli lähellä on magneettikenttä, emittoitu valo muuttuu. Asiantuntijoiden mukaan kyseon ilmiöstä nimeltä elektronispinin resonanssin spektroskopia. Tämä ilmiö paljastaa nanometrien kokoiset magneettikentät ja mittaa niiden vahvuuden. Tätä voidaan käyttää kiintolevyn laadun tarkistamiseen. Tällainen kvanttianturi voi havaita kiintoelvyn vialliset sektorit, jolloin niitä ei käytetä levyn kirjoitus- ja lukuprosesseissa.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Miten kamera voi tuottaa HDR-kuvaa hämärässä?

Kuinka ottaa kuvia pimeässä? Kuva-anturien tekniikka kehittyy nopeasti. ON Semiconductorin IT-EMCCD-kennoilla voidaan tallentaa näkymiä, jotka muilta kennoilta jäävät hämärään.

Lue lisää...
 
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
ETN_fi Nokialle 2+ mrd euron sopimukset kiinalaisoperaattorien kanssa. https://t.co/LJ6OPq0kb7
ETN_fi Mercedes voittaa jatkossa F1- ja sähköformulakisoja On Semin tehonhallintatekniikalla. VB77 for WDC in 2019! https://t.co/EjpdlTQwop
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
 
 

ny template