JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Yrittäessään tuoda aivojen kaltaisen eli neuromorfisen laskennan lähemmäksi todellisuutta tutkijat työskentelevät muistivastusten eli memristorien parissa. Ne ovat vastuksia piirissä, joka "muistavat” tilansa, vaikka ilman käyttöjännitettä. Nyt Teksasin yliopistossa Austinissa on luotu atomin paksuisia memristoreita. Niitä kutsutaan nimellä atomristori.

Austinissa tehty aiempi työ memristorivaikutuksesta yksikerroksisessa MoS2:n tasorakenteessa inspiroi tutkimaan pystysuoria kerrosmaisia rakenteita memristoreille. Tutkimuksessa yritettiin parantaa memristoreiden tiheyttä ja skaalautuvuutta.

Tutkijat selittävät, että nyt löydetty ilmiö kerrosmaisissa siirtymämetallikalkogeenien (MoS2, MoSe2, WS2, WSe2) rakenteissa johtuu todennäköisesti luontaisesta kerrostuneesta kiteisestä luonteesta, joka tuottaa teräviä rajapintoja ja puhtaita tunnelointiesteitä.

Aiheessa on edelleen tutkimista fysiikan yksityiskohtien osalta ja sovellusten näkökulmasta parantaa kestävyyttä nykyisestä sadasta syklistä yli miljoonaa sykliin.

Aalto-yliopistonakatemiatutkija Sayani Majumdarin vetämä tutkijaryhmä kehittää myös peruspalikoita neuromorfisten tietokoneiden komponentteihin. Majumdarin ryhmä on onnistunut valmistamaan uudenlaisia ferrosähköisiä tunneliliitoksia eli muutaman nanometrin paksuisia, kahden elektrodin välissä olevia ohutkalvoja.

Liitoksiin voi tallentaa informaatiota yli kymmeneksi vuodeksi ilman lisävirtaa. Niitä voi valmistaa nopeasti suuria määriä normaalissa huonelämpötilassa, ilman tyhjiötä tai puhdastiloja.

Ferrosähköiset ohutkalvokomponentit ovat ihanteellisia neuromorfisiin tietokoneisiin, koska ne voivat ikään kuin muistaa niihin syötettyä informaatiota samaan tapaan kuin aivot.

- Yritämme seuraavaksi yhdistää miljoonia tunneliliitoksiamme käyttäviä memristoreita neliösenttimetrin kokoiseksi verkostoksi. Ne voisivat suorittaa kompleksisia tehtäviä, kuten kuvan- ja hahmontunnistusta ja tehdä analysoimansa datan pohjalta itse päätöksiä, kertoo Majumdar yliopistonsa tiedotteessa.

Veijo Hänninen
Nanobittejä 17.1.2018

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

UPS on tärkeä osa datan tallennusta

Innovatiiviset UPS-suunnittelutekniikat tuovat sekä paremman tehokkuuden että suorituskykyä.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template