JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

22-vuotiaan Googlen tietoturvatukijan Jann Hornin viime kesänä Intelin prosessorimanuaaleista löytämä haavoittuvuus tunnetaan nyt nimillä Spectre ja Meltdown. Ongelmat eivät ole läheskään kadonneet, sillä uusia raportteja kuullaan koko ajan. Kaikkia haavoittuvuudet eivät koske.

FPGA-valmistaja Microsemi lähetti eilen tiedotteen, jonka mukaan mikään sen tuote ei ole altis Spectrelle tai Meltdownille. Yhtiön tuotteissa on sulautettujen x86- ja ARM-prosessoreja, mutta tarkka ja huolellinen analyysi on selvittänyt, etteivät haavoittuvuudet koske sen tuotteita.

Jann Horn työskentelee Googlen Zürichin toimipisteessa Project Zerossa, jonka tehtävä on etsiä ns. nollapäivähaavoittuvuuksia tietokonejärjestelmistä. Nyt maailman kuumimmat haavoituuvudet löytyivät, kun Horn alkoi tutkia, miten prosessorit yrittävät tavallaan arvata, mitä koodia ne seuraavaksi ajavat.

Tätä kutsutaan spekulatiiviseksi prosessoinniksi ja normaalisti se nopeuttaa koodin suorittamista selvästi. Mikäli prosessoriydin spekuloi väärin, data jää silti prosessorin muistiin. Taitava hakkeri voisi hyödyntää tätä informaatiota. Tiettävästi kukaan ei haavoittuvuuksia ole tähän asti hyödyntänyt.

Intel puolestaan kertoo nyt toimittaneensa päivityksen 90 prosenttia viimeisen viiden vuoden aikana markkinoille tuoduista prosessoreista. Yhtiön tuoreiden tietojen mukaan paikkaukset kyllä suojaavat haavoittuvuuksilta, mutta käyttäjät erityisesti datakeskuksissa ovat raportoineet lisääntyvistä järjestelmien kaatumisista.

Intel on paikantanut ongelmat Ivy Bridge-, Snady Bridge-, Skylake- ja Kaby Lake -sarjan prosessoreillaan ja työstää parhaillaan korjausta. Samaan aikaan Intel kertoi, että testien mukaan korjaukset aiheuttavat palvelimissa 0-4 prosentin heikentymisen suorituskyvyssä.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template