JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kansainvälinen tutkijaryhmä työstää tekniikkaa, jolla voitaisiin parantaa televisiokuvan laatua. Tavoitteena on kirkkaampi kuva, joka näyttäisi nykyistä enemmän värejä. Ratkaisu perustuu kvanttipisteiden hyödyntämiseen.

Projektissa ovat mukana Belfastissa sijatsevan Queen´s Universityn, Sveitsin ETH Zürichin ja Empa-tutkimuslaitoksen, Florida State -yliopiston sekä Taiwanin kansallisen tiede- ja teknologiayliopiston tutkijat. Löydökset on raportoitu tuoreessa Science Advances -lehdessä ja ne ovat lupaavia.

Kvanttipisteet ovat pieniä puolijohdepisteitä tai täpliä, jotka voivat tuottaa hyvin kirkkaita värejä. Kun niitä klusteroidaan ryppäiksi, nämä alkavat heijastaa enemmän valoa, millä voidaan tuottaa aiempaa enemmän värejä.

Projektissa on luotu MAPbBr3-pisteitä (metyyliammonium-lyijy-bromi). Kun ne kerrostetaan eli eri materiaalit sijaitsevat omissa kerroksissaan, ihmissilmän vaste näiden heijastamalle näkyvälle valolle on hyvin korkea. Piste emittoi ison osan absorboimastaan valosta kirkkaina väreinä.

Tutkimusta johtavan tohtori Elton Santosin mukaan kvanttipisteillä voidaan kasvattaa näytön toistamien värien määrää yli 50 prosenttia. Tällainen uuden sukupolven FullHD-televisio voi olla totta jo 3-4 vuoden kuluessa, Santos arvioi.

Santos nimeää kvanttipisteiden uuden tuotantoprosessin AIE-prosessiksi (aggregation-induced emission). Tällä hetkellä AIE:llä voidaan tuottaa toistaiseksi kirkkain vihreä, joka on millään nanomateriaalilla saatu aikaan. Kun työssä saadaan valmiiksi samantasoinen sininen ja punainen, voidaan television ruudulla lopulta toteuttaa kaikki ne värit, jotka ihmissilmä kykenee erottelemaan.

Santosin mukaan tämä olisi televisioiden värintoiston ”Graalin malja”. Sitä enemmän värejä ei tarvita.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

UPS on tärkeä osa datan tallennusta

Innovatiiviset UPS-suunnittelutekniikat tuovat sekä paremman tehokkuuden että suorituskykyä.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template