JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Matkapuhelinalan yritykset ja analyytikot ovat tällä viikolla kokoontuneet Barcelonaan vuotuisille Mobile World Congress -messuille. Messuilla on taas nähty valtava joukko uusia laitteita, joihin on kuitenkin useimpiin suhtauduttu aika nuivasti. MWC näyttää samalla, ettei matkapuhelinala ole terve.

Huawein pääjohtaja Richard Yu sanoi messuilla, että kännyköissä pitää olla 10 prosentin markkinaosuus päästäkseen nollatulokseen. Voiton tekeminen edellyttää 15 prosentin osuutta. Tällaisia yrityksiä maailmassa on täsmälleen kaksi: Apple ja Samsung.

Esimerkiksi Oppo- ja Vivo-merkkejä valmistava BK Electronics yltää merkeillään 14 prosentin markkinaosuuteen. Suomessa valtavan suosion saavuttanut Huawei keikkuu tämän perusteella noin nollatuloksessa 10 prosentin markkinaosuudellaan.

Silti kännykkävalmistajia on pitkälti toistasataa. Apple imuroi käytännössä kaikki alan voitot suurilla katteillaan, mutta kysymys kuuluu miksi nämä kaikki muut jatkavat yrittämistään.

Englantilaisessa Electronics Weekly -lehdessä on tehty kiinnostava vertailu. Siinä nähtiin, että matkapuhelinala on samassa tilassa kuin missä PC-toimiala oli 7-8 vuotta sitten. Mikrot näyttivät kaikki samalta, niitä käytettiin samoilla sovelluksilla ja käyttöjärjestelmillä, markkinakasvu oli pysähtynyt ja koko PC-ala oli lähdössä laskuun, joka ei vieläkään ole päättynyt.

Onko näin myös älypuhelimissa? Ainakin pääosin vastaus on kyllä. Laitteet näyttävät nykyään kaikki samanlaisilta. Design-innovaatioita on hyvin vaikea löytää. Valmistajat pyrkivät erottumaan juuri nyt tekoälysovelluksilla, mutta pian siitä tulee vähintään kaikkien keskihintaisten laitteiden vakiotekniikkaa.

Lisäksi viime vuoden viimeinen neljännes oli koko älypuhelinalan ensimmäinen, jolloin myyntimäärät laskivat ja markkinakasvu päättyi. Kun tiedetään, kuinka paljon tutkimusta ja tuotekehitystä uusien laitteiden kehittäminen vaatii, edessä voi olla vain pudotuspeli. Joko kasvat kannattavaksi tai kuolet pois.

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla
täällä
.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta
www.embeddedconference.fi.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Vanha audioplugi haastaa USB-C:n digitalisoituna

Perinteisestä 3,5 mm audioliittimestä dataominaisuuksilla höystetty ACI-kuulokeliitäntä haastaa USB-C:n. Kännykkään sijoitettavan isäntäpiirin ja kuulokkeisiin sijoitettavan renkipiirin avulla voidaan helposti ja edullisesti muodostaa muun muassa ulkoisen taustamelun vaimennus.

Lue lisää...
 
ETN_fi In Q417 Nokia had 31% of the LTE market revenue. https://t.co/YeYCj9jFfT
4hreplyretweetfavorite
ETN_fi Wiciot from Oulu has developed an intelligent cooking cover for microwaves. See more about Cmicro: https://t.co/XDPDg35pCd
4hreplyretweetfavorite
ETN_fi Jaguar rakensi uniikin ‘Greatest Hits’ XJ-mallin Iron Maiden-yhtyeen rumpali Nicko McBrainille https://t.co/3RQPYicqIS
ETN_fi Kanadalaislasten vuoro oppia koodaamaan micro:bit-korteilla. https://t.co/0iVaMmV1zs
ETN_fi Nopeaa wifiä metrossa? 1.25Gbps Wi-Fi for tube trains https://t.co/2kXcuq8RsZ
 
 

ny template