JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

LuxTurrim5G on Spinversen koordinoima 11 yrityksen ja kolmen tutkimuslaitoksen monialainen ekosysteemihanke, jossa kehitetään ja testataan älyvalaisinpylväisiin pohjautuvia 5G-yhteyksiä ja niihin liittyviä palveluja Nokian kampuksella Espoon Karamalmilla. Hanke etenee suunnitellusti ja nyt toimivien kahden pylvään jatkoksi on tämän vuoden aikana tulossa kymmenen uutta 5G-älyvalaisinpylvästä. 

5G-valotolppaa latinankielellä tarkoittavassa LuxTurrim5G-hankkeessa pylväisiin asennetaan Nokian Bell Labsissa kehitetty 8x8-antennimatriisi. Se toimii 70 gigahertsin alueella. Antennin vaihetta ohjaamalla saadaan käyttäjää/päätelaitetta seuraava linkki.

Vuodenvaihteesta lähtien toiminnassa on ollut kaksi älyvalaisinpylvästä. Hankkeen koordinaattorina toimivan Spinversen Markku Heinon mukaan pylväisiin on integroitu mm. Vaisalan sää- ja ilmanlaatuantureita sekä Telesten videokamera, joihin perustuvia asioita testaillaan parhaillaan.

Heino korostaa, että kyse on dynaamiseen tutkimukseen liittyvästä teknisestä pilotoinnista. - Pylväskonseptista on tehty erilaisia skenaarioita ja suunnitteluja. Uusissa pylväissä tuodaan asteittain uusia ratkaisuja käytännön pilotointiin, mistä luonnollisesti saadaan tärkeää tietoa jatkokehitykseen.

- On tärkeä muistaa, että pilotoinnin ohella tutkimustyö etenee koko ajan laajalla rintamalla. Koko ajan kehitetään uusia ratkaisuja esimerkiksi materiaaleihin, mekaniikkaan, RF- ja lämpösuunnitteluun, 5G-yhteyksiin ja erilaisiin anturiratkaisuihin. Näiden ohella tutkitaan älykaupungin digitaalisia palvelukonsepteja ja niihin liittyviä liiketoimintamalleja.

Hankkeen jatko on varmistettu Business Finlandin jatkorahoituksella kesään 2019 asti.

 

 

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

IoT-solmun voi toteuttaa valmiilla alustalla

Artikkelissa kuvataan, miten SoC-piirille suunnitellaan datankeruuseen, analyysiin ja ohjaukseen tarkoitettu IoT-solmu käyttäen Adesto Technologiesin SmartEdge-alustaa. Suunnittelussa paneudutaan erityisesti ohjaussilmukoiden nopeuttamiseen yhdistettynä tehokkaaseen tiedonsiirtoon ja parempaan turvallisuuteen.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2