JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Sähkö- ja hybridiautojen akustoissa käytetään litiumioniakkuja, joissa on monista eduistaan huolimatta puutteensa. Ajan myötä akuston kennojen tila heikkenee epätasaisesti, mikä heikentää käytössä olevaa kapasiteettia. Nyt tähän on löytynyt edullinen ratkaisu.

Akustoissa on tärkeää tasapainottaa kennojen varauskapasiteetti, koska suorituskyvyltään heikoin kenno määrittää akuston kapasiteetin ja eliniän. Tämä on voitu tehdä joko passiivisella tasaajalla (equalizer), joka lisää energiahävikkiä tai aktiivisella tasaajalla, joka on paljon kalliimpi.

Todelon yliopiston sähkötekniikan apulaisprofessori Ngagula Mubenga on kehittänyt eräänlaisen hybridiratkaisun, jossa passiivisia ja aktiivisia tasaajia yhdistämällä akustosta saadaan joka latauksella jopa 30 prosenttia enemmän tehoa. Lisäksi akuston elinikä pitenee, kun kennojen jännite pysyy tasaisempana.

Mubengan ratkaisussa esimerkiksi 120 kennon akusto jaetaan kymmeneen 12 kennon yksikköön. tällöin kennojen jännitteiden tasaamiseen tarvitaan vain 120 passiivista tasaajaa ja yhdeksän aktiivista.

Mubenga kutsuu ratkaisua kaksitasoiseksi tasaamiseksi (bulevel equalizer). Sen avulla ajoneuvon akusto voisi nykyisen noin neljän vuoden sijaan kestää selvästi pidempään. Jännitetasatulla kennostolla myös ajaa selvästi pidemmälle yhdellä latauksella.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Jokaiselle sopiva kuulolaite suoraan kaupasta

Lukulaseja on ollut vapaasti saatavissa käsikaupassa ikänäön vaivaamille kuluttajille, jotka ovat halunneet nopean ratkaisun näköpulmiinsa ilman optikolla käyntiä. Moni lievää tai keskivaikeaa kuulovauriota kokeva kuluttaja olisi mielissään, jos omaan vaivaan löytyisi yhtä nopeasti ratkaisu. Ainakin Yhdysvalloissa ollaankin määrittelemässä lainsäädännöllä uutta laiteluokkaa, joka mahdollistaisi kuulolaitteiden reseptivapaan käsikaupan (OTC, Over-The-Counter). Iso haaste on, miten tällainen kuulolaite saadaan jokaiselle käyttäjälle sopivaksi?

Lue lisää...
 
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
 
 

ny template