JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Sähkö- ja hybridiautojen akustoissa käytetään litiumioniakkuja, joissa on monista eduistaan huolimatta puutteensa. Ajan myötä akuston kennojen tila heikkenee epätasaisesti, mikä heikentää käytössä olevaa kapasiteettia. Nyt tähän on löytynyt edullinen ratkaisu.

Akustoissa on tärkeää tasapainottaa kennojen varauskapasiteetti, koska suorituskyvyltään heikoin kenno määrittää akuston kapasiteetin ja eliniän. Tämä on voitu tehdä joko passiivisella tasaajalla (equalizer), joka lisää energiahävikkiä tai aktiivisella tasaajalla, joka on paljon kalliimpi.

Todelon yliopiston sähkötekniikan apulaisprofessori Ngagula Mubenga on kehittänyt eräänlaisen hybridiratkaisun, jossa passiivisia ja aktiivisia tasaajia yhdistämällä akustosta saadaan joka latauksella jopa 30 prosenttia enemmän tehoa. Lisäksi akuston elinikä pitenee, kun kennojen jännite pysyy tasaisempana.

Mubengan ratkaisussa esimerkiksi 120 kennon akusto jaetaan kymmeneen 12 kennon yksikköön. tällöin kennojen jännitteiden tasaamiseen tarvitaan vain 120 passiivista tasaajaa ja yhdeksän aktiivista.

Mubenga kutsuu ratkaisua kaksitasoiseksi tasaamiseksi (bulevel equalizer). Sen avulla ajoneuvon akusto voisi nykyisen noin neljän vuoden sijaan kestää selvästi pidempään. Jännitetasatulla kennostolla myös ajaa selvästi pidemmälle yhdellä latauksella.

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Moniydinsuorittimet tulevat lentokoneisiin

Ilmailun turvakriittisissä ohjausjärjestelmissä on aiemmin pitäydytty perinteisiin yhden ytimen prosessoriratkaisuihin. Nyt ilmailualallakin aletaan yleistä kehitystä seuraten siirtyä moniytimisiin suoritinarkkitehtuureihin.

Lue lisää...
 
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
 
 

ny template