JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Sähköalan standardointijärjestö Sesko ry:n sähköautojen lataussuosituksesta on julkaistu uusi, päivitetty versio. Uusi lataussuositus on luettavissa ja vapaasti levitettävissä järjestön verkkosivuilla sekä tulostusta varten pdf-versiona.

Edellinen suositus oli vuodelta 2014, jota oli päivitetty hieman kesällä 2016. Uudessa suosituksessa on panostettu erityisesti luettavuuteen tavallisten kuluttajien ja taloyhtiöpäättäjien näkökulmasta sekä tyypillisten väärien huhujen alasampumiseen. Tällaisia vääriä huhuja ovat esimerkiksi ”Sesko ei hyväksy sukopistorasiasta lataamista” (kyllä hyväksyy, vaikka kiinteä latauslaite on suositeltavin) tai että teollisuuspistorasioista ladattaessa tulisi noudattaa 6 tunnin aikarajoitusta (ei tarvitse).

Lataussuosituksen pääkohderyhmää ovat taloyhtiöpäättäjät, sähköasentajat ja sähköauton omistajat tai sellaisen hankkimista suunnittelevat.

Uudessa suosituksessa on ohjeistukset niin turvalliseen lataamiseen kotitalouspistorasiasta kuin varsinaisen latausverkon suunnitteluun esimerkiksi taloyhtiötä varten. Ote on pidetty kansantajuisena ja varsinaisia sähkösuunnittelijoita varten on julkaistu ST-kortti numero 51.90 Sähköauton lataaminen ja latauspisteiden toteutus, joka sekin on päivitetty keväällä 2018 vastaamaan syksyllä 2017 uudistunutta pienjännitestandardia.

Lataussuosituksen ovat laatineet sähköalan ja sähköautoalan asiantuntijat Seskon sähköautojen ja latausjärjestelmien komiteassa. Myös tavallisten sähköautoilijoiden mielipidettä ja kokemuksia on kuultu.

Lataussuositus on ammattilaisten laatima suositus, ei laki eikä lain nojalla noudatettava standardi.

Vesa Linja-aho, lehtori, Metropolia-ammattikorkeakoulu

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template