JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Sähköalan standardointijärjestö Sesko ry:n sähköautojen lataussuosituksesta on julkaistu uusi, päivitetty versio. Uusi lataussuositus on luettavissa ja vapaasti levitettävissä järjestön verkkosivuilla sekä tulostusta varten pdf-versiona.

Edellinen suositus oli vuodelta 2014, jota oli päivitetty hieman kesällä 2016. Uudessa suosituksessa on panostettu erityisesti luettavuuteen tavallisten kuluttajien ja taloyhtiöpäättäjien näkökulmasta sekä tyypillisten väärien huhujen alasampumiseen. Tällaisia vääriä huhuja ovat esimerkiksi ”Sesko ei hyväksy sukopistorasiasta lataamista” (kyllä hyväksyy, vaikka kiinteä latauslaite on suositeltavin) tai että teollisuuspistorasioista ladattaessa tulisi noudattaa 6 tunnin aikarajoitusta (ei tarvitse).

Lataussuosituksen pääkohderyhmää ovat taloyhtiöpäättäjät, sähköasentajat ja sähköauton omistajat tai sellaisen hankkimista suunnittelevat.

Uudessa suosituksessa on ohjeistukset niin turvalliseen lataamiseen kotitalouspistorasiasta kuin varsinaisen latausverkon suunnitteluun esimerkiksi taloyhtiötä varten. Ote on pidetty kansantajuisena ja varsinaisia sähkösuunnittelijoita varten on julkaistu ST-kortti numero 51.90 Sähköauton lataaminen ja latauspisteiden toteutus, joka sekin on päivitetty keväällä 2018 vastaamaan syksyllä 2017 uudistunutta pienjännitestandardia.

Lataussuosituksen ovat laatineet sähköalan ja sähköautoalan asiantuntijat Seskon sähköautojen ja latausjärjestelmien komiteassa. Myös tavallisten sähköautoilijoiden mielipidettä ja kokemuksia on kuultu.

Lataussuositus on ammattilaisten laatima suositus, ei laki eikä lain nojalla noudatettava standardi.

Vesa Linja-aho, lehtori, Metropolia-ammattikorkeakoulu

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla
täällä
.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta
www.embeddedconference.fi.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Vanha audioplugi haastaa USB-C:n digitalisoituna

Perinteisestä 3,5 mm audioliittimestä dataominaisuuksilla höystetty ACI-kuulokeliitäntä haastaa USB-C:n. Kännykkään sijoitettavan isäntäpiirin ja kuulokkeisiin sijoitettavan renkipiirin avulla voidaan helposti ja edullisesti muodostaa muun muassa ulkoisen taustamelun vaimennus.

Lue lisää...
 
ETN_fi In Q417 Nokia had 31% of the LTE market revenue. https://t.co/YeYCj9jFfT
4hreplyretweetfavorite
ETN_fi Wiciot from Oulu has developed an intelligent cooking cover for microwaves. See more about Cmicro: https://t.co/XDPDg35pCd
4hreplyretweetfavorite
ETN_fi Jaguar rakensi uniikin ‘Greatest Hits’ XJ-mallin Iron Maiden-yhtyeen rumpali Nicko McBrainille https://t.co/3RQPYicqIS
ETN_fi Kanadalaislasten vuoro oppia koodaamaan micro:bit-korteilla. https://t.co/0iVaMmV1zs
ETN_fi Nopeaa wifiä metrossa? 1.25Gbps Wi-Fi for tube trains https://t.co/2kXcuq8RsZ
 
 

ny template