JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Virukset haittaavat jo IoT-laitteita ja teollisuusjärjestelmiä, mutta nyt hyökkäyksissä on otettu yksi askel eteenpäin. Fireeye Labsin tutkijat ovat raportoineet teollisuushaittaohjelmasta, joka pyrkii kaappaamaan haltuunsa teollisuuden ohjaus- ja turvallisuusjärjestelmät.

Fireeyen mukaan Triton-nimellä (muita nimiä ovat Trisis ja Hatman9 tunnetu haittaohjelma on ensimmäinen, joka hyökkää teollisuuden turvajärjestelmiin. Ensimmäiseksi tällaisella haittaohjelmalla otettiin etähaltuun Schneider Electronicsin öljy- ja kaasutehtailla käytössä oleva Triconex-turvallisuusjärjestelmä.

Triconex valvoo tuotantolaitoksen kriittisiä prosesseja ja vikatilanteiden sattuessa sulkee prosessit automaattisesti. Triton-haittaohjelma yritti uudelleenohjelmoida Triconexin ohjaimet.

Hyökkääjä oli saanut etäpääsyn Triconex-verkon työasemaan, jonka kautta ohjaimia pystyttiin ohjelmoimaan. Fireeyen mukaan jotkut ohjaimet päätyivät vikasietotilaan, jolloin ne sulkivat laitoksen tuotantoprosesseja. Tehtaan henkilökunta joutui tietenkin selvittämään pysähtymisten syytä.

Triton saattaa olla vaarallinen teollisuusvirus sitten kuuluisan Stuxnetin. Fireeyen mukaan haittaohjelman takaa löytyy valtiollinen toimija. Tavallisilla hakkereilla ei ole motiivia hyökätä teollisuuslaitosten turvajärjestelmiä vastaan ainakaan ilman rahallista hyötyä.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

UPS on tärkeä osa datan tallennusta

Innovatiiviset UPS-suunnittelutekniikat tuovat sekä paremman tehokkuuden että suorituskykyä.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template