JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Virukset haittaavat jo IoT-laitteita ja teollisuusjärjestelmiä, mutta nyt hyökkäyksissä on otettu yksi askel eteenpäin. Fireeye Labsin tutkijat ovat raportoineet teollisuushaittaohjelmasta, joka pyrkii kaappaamaan haltuunsa teollisuuden ohjaus- ja turvallisuusjärjestelmät.

Fireeyen mukaan Triton-nimellä (muita nimiä ovat Trisis ja Hatman9 tunnetu haittaohjelma on ensimmäinen, joka hyökkää teollisuuden turvajärjestelmiin. Ensimmäiseksi tällaisella haittaohjelmalla otettiin etähaltuun Schneider Electronicsin öljy- ja kaasutehtailla käytössä oleva Triconex-turvallisuusjärjestelmä.

Triconex valvoo tuotantolaitoksen kriittisiä prosesseja ja vikatilanteiden sattuessa sulkee prosessit automaattisesti. Triton-haittaohjelma yritti uudelleenohjelmoida Triconexin ohjaimet.

Hyökkääjä oli saanut etäpääsyn Triconex-verkon työasemaan, jonka kautta ohjaimia pystyttiin ohjelmoimaan. Fireeyen mukaan jotkut ohjaimet päätyivät vikasietotilaan, jolloin ne sulkivat laitoksen tuotantoprosesseja. Tehtaan henkilökunta joutui tietenkin selvittämään pysähtymisten syytä.

Triton saattaa olla vaarallinen teollisuusvirus sitten kuuluisan Stuxnetin. Fireeyen mukaan haittaohjelman takaa löytyy valtiollinen toimija. Tavallisilla hakkereilla ei ole motiivia hyökätä teollisuuslaitosten turvajärjestelmiä vastaan ainakaan ilman rahallista hyötyä.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template