JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Bristolin ja Southamptonin yliopistojen tutkijoiden yhteistyö amerikkalaisen Microsemin kanssa on todistanut, että mikroelektromekaanisten eli MEMS-releiden toiminta on luotettavaa, kun kontaktit pinnoitetaan nanokiteisellä grafiitilla. Tekniikan avulla on mahdollista kehittää helposti erittäin matalaa tehoelektroniikkaa rankkoihin ympäristöihin.

Mikro- ja nanoelektromekaaniset releet ovat tehokkaita nollavuotovirran tuottajia. Ne voivat toimia paljon korkeammissa lämpötiloissa ja säteilyn tasoilla kuin transistorit.

Tällaisilla pienikokoisilla releillä on hyvät mahdollisuudet toteuttaa älykkäitä elektronisia komponentteja integroidulla tunnistus-, käsittely- ja käyttötoiminnalla, jotka ovat erittäin energiatehokkaita.

Tutkimus osoitta, miten kalvot nanokiteistä grafiittia suojaa releen kärjet hajoamista vastaan miljoonien syklien aikana ja tarjoaa luotettavan sähköisen kontaktin. Kalvon paksuus on vain kymmeniä nanometrejä.

Releet on suunnitellut Bristolin yliopiston anhempi tutkijatohtori Sunil Rana. Työ tehtiin yhteistyössä Bristolin mikroelektroniikan tutkimusryhmän ja Southamptonin yliopiston ryhmän kanssa.

Bristolin yliopiston mikroelektroniikkalaitoksen vetäjä tohtori Dinesh Pamunuwan mukaan kyseessä on läpimurto. – Tämä saattaa avata uuden luokan erittäin energiatehokkaita elektroniikkakomponentteja käytettäväksi kehittyvissä paradigmoissa, kuten itsenäiset IoT-anturisolmut.

- Releet kestävät yli 225 asteen lämpötiloja ja pystyvät helposti absorboimaan säteilyannoksia, jotka ovat kaksi suuruusluokkaa suuremmat kuin transistorit kestävät. Haasteena on saada ne toiminnaltaan luotettaviksi. Nanokiteisen grafiitin ohutkalvot toimivat tehokkaasti johtavana kiinteänä voiteluaineena, mikä suojaa rele-elektrodit fyysisesti ja katkaisevat kontaktit miljoonia kertoja, Pamunuwa selittää.

Veijo Hänninen
Nanobittejä 26.3.2018

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Jokaiselle sopiva kuulolaite suoraan kaupasta

Lukulaseja on ollut vapaasti saatavissa käsikaupassa ikänäön vaivaamille kuluttajille, jotka ovat halunneet nopean ratkaisun näköpulmiinsa ilman optikolla käyntiä. Moni lievää tai keskivaikeaa kuulovauriota kokeva kuluttaja olisi mielissään, jos omaan vaivaan löytyisi yhtä nopeasti ratkaisu. Ainakin Yhdysvalloissa ollaankin määrittelemässä lainsäädännöllä uutta laiteluokkaa, joka mahdollistaisi kuulolaitteiden reseptivapaan käsikaupan (OTC, Over-The-Counter). Iso haaste on, miten tällainen kuulolaite saadaan jokaiselle käyttäjälle sopivaksi?

Lue lisää...
 
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
 
 

ny template