JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Bristolin ja Southamptonin yliopistojen tutkijoiden yhteistyö amerikkalaisen Microsemin kanssa on todistanut, että mikroelektromekaanisten eli MEMS-releiden toiminta on luotettavaa, kun kontaktit pinnoitetaan nanokiteisellä grafiitilla. Tekniikan avulla on mahdollista kehittää helposti erittäin matalaa tehoelektroniikkaa rankkoihin ympäristöihin.

Mikro- ja nanoelektromekaaniset releet ovat tehokkaita nollavuotovirran tuottajia. Ne voivat toimia paljon korkeammissa lämpötiloissa ja säteilyn tasoilla kuin transistorit.

Tällaisilla pienikokoisilla releillä on hyvät mahdollisuudet toteuttaa älykkäitä elektronisia komponentteja integroidulla tunnistus-, käsittely- ja käyttötoiminnalla, jotka ovat erittäin energiatehokkaita.

Tutkimus osoitta, miten kalvot nanokiteistä grafiittia suojaa releen kärjet hajoamista vastaan miljoonien syklien aikana ja tarjoaa luotettavan sähköisen kontaktin. Kalvon paksuus on vain kymmeniä nanometrejä.

Releet on suunnitellut Bristolin yliopiston anhempi tutkijatohtori Sunil Rana. Työ tehtiin yhteistyössä Bristolin mikroelektroniikan tutkimusryhmän ja Southamptonin yliopiston ryhmän kanssa.

Bristolin yliopiston mikroelektroniikkalaitoksen vetäjä tohtori Dinesh Pamunuwan mukaan kyseessä on läpimurto. – Tämä saattaa avata uuden luokan erittäin energiatehokkaita elektroniikkakomponentteja käytettäväksi kehittyvissä paradigmoissa, kuten itsenäiset IoT-anturisolmut.

- Releet kestävät yli 225 asteen lämpötiloja ja pystyvät helposti absorboimaan säteilyannoksia, jotka ovat kaksi suuruusluokkaa suuremmat kuin transistorit kestävät. Haasteena on saada ne toiminnaltaan luotettaviksi. Nanokiteisen grafiitin ohutkalvot toimivat tehokkaasti johtavana kiinteänä voiteluaineena, mikä suojaa rele-elektrodit fyysisesti ja katkaisevat kontaktit miljoonia kertoja, Pamunuwa selittää.

Veijo Hänninen
Nanobittejä 26.3.2018

 
 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Roima parannus IoT-verkkojen tietoturvaan

Langattomia IoT-laitteita pidetään merkittävänä uhkana teollisuuden tietoverkkojen turvallisuudelle. Tietoturvassa voidaan kuitenkin päästä roimasti paremmalle tasolle soveltamalla TLS-suojausmenettelyn virtaviivaistettua johdannaista, jonka avulla ei-IP-pohjaiset IoT-solmut voidaan turvallisesti liittää IP-pohjaisiin verkkoihin. Vahva tietoturva voidaan näin kattaa koko verkkojärjestelmän päästä päähän.

Lue lisää...
 
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
 
 

ny template