JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Bristolin ja Southamptonin yliopistojen tutkijoiden yhteistyö amerikkalaisen Microsemin kanssa on todistanut, että mikroelektromekaanisten eli MEMS-releiden toiminta on luotettavaa, kun kontaktit pinnoitetaan nanokiteisellä grafiitilla. Tekniikan avulla on mahdollista kehittää helposti erittäin matalaa tehoelektroniikkaa rankkoihin ympäristöihin.

Mikro- ja nanoelektromekaaniset releet ovat tehokkaita nollavuotovirran tuottajia. Ne voivat toimia paljon korkeammissa lämpötiloissa ja säteilyn tasoilla kuin transistorit.

Tällaisilla pienikokoisilla releillä on hyvät mahdollisuudet toteuttaa älykkäitä elektronisia komponentteja integroidulla tunnistus-, käsittely- ja käyttötoiminnalla, jotka ovat erittäin energiatehokkaita.

Tutkimus osoitta, miten kalvot nanokiteistä grafiittia suojaa releen kärjet hajoamista vastaan miljoonien syklien aikana ja tarjoaa luotettavan sähköisen kontaktin. Kalvon paksuus on vain kymmeniä nanometrejä.

Releet on suunnitellut Bristolin yliopiston anhempi tutkijatohtori Sunil Rana. Työ tehtiin yhteistyössä Bristolin mikroelektroniikan tutkimusryhmän ja Southamptonin yliopiston ryhmän kanssa.

Bristolin yliopiston mikroelektroniikkalaitoksen vetäjä tohtori Dinesh Pamunuwan mukaan kyseessä on läpimurto. – Tämä saattaa avata uuden luokan erittäin energiatehokkaita elektroniikkakomponentteja käytettäväksi kehittyvissä paradigmoissa, kuten itsenäiset IoT-anturisolmut.

- Releet kestävät yli 225 asteen lämpötiloja ja pystyvät helposti absorboimaan säteilyannoksia, jotka ovat kaksi suuruusluokkaa suuremmat kuin transistorit kestävät. Haasteena on saada ne toiminnaltaan luotettaviksi. Nanokiteisen grafiitin ohutkalvot toimivat tehokkaasti johtavana kiinteänä voiteluaineena, mikä suojaa rele-elektrodit fyysisesti ja katkaisevat kontaktit miljoonia kertoja, Pamunuwa selittää.

Veijo Hänninen
Nanobittejä 26.3.2018

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Räätälöity piiri on usein käytännöllisin

Räätälöidyn tai kustomoidun piirin suunnitteluun liittyy useita sitkeitä myyttejä ja pelkoja, jotka lähes kaikki ovat perusteettomia. Lisäksi tämän suunnittelumenetelmän monia etuja ei ymmärretä kovin hyvin. Tässä artikkelissa perustellaan, miksi sinun pitäisi pohtia räätälöidyn piirin rakentamista myös pienen volyymin projekteissa.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template