JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Moskovan fysiikan ja teknologian tutkimuslaitoksen (MIPT) tutkijat ovat "löytäneet uudelleen" materiaalin, joka voi luoda perustan erittäin nopeille kvanttiyhteyksille. Tutkimuksen mukaan kvanttitiedonsiirrossa voidaan lisätä nopeutta turvallisesti yli yhteen gigabittiin sekunnissa.

Kvanttitietokoneen suurin odotus on, että se voi rikkoa klassisten tiedonsiirtoverkkojen turvallisuuden. Mutta kvanttiteknologia tarjoaa myös tavan neutralisoida tämä uhka.

Kvanttitiedonsiirron toimintaperiaate perustuu siihen, että tuntematonta kvanttitilaa ei voi kopioida muuttamatta alkuperäistä viestiä. Eli kvanttiviestinnän linjaa ei voida ”kuunnella” ilman, että lähettäjä ja vastaanottaja huomaavat sen. Edes kvanttikoneesta ei olisi mitään hyötyä salakuuntelijoille.

Fotonit ovat kvanttibittien parhaita kantajia, mutta niitä voidaan käyttää vain yksittäin. Salakuuntelija voi siepata joitakin lähetetyistä fotoneista ja saada näin jotain irti viestistä.

Yksittäisen fotonin generoinnin periaate on melko yksinkertainen, mutta toteutus onkin osoittanut hankalammaksi. MIPT:n tutkijat näkevät ratkaisun piikarbidissa, puolijohdemateriaalissa, joka on pitkään unohtunut optoelektroniikassa. Elektroluminenssin ilmiö, jossa sähkövirta saa materiaalin emittoimaan valoa, havaittiin itse asiassa ensimmäistä kertaa piikarbidissa.

Tutkijaryhmä paneutui piikarbidin värikeskusten elektroluminesenssin fysiikkaan. Värikeskus on piikarbidin hilarakenteen pistevirhe, joka voi emittoida tai absorboida fotonin aallonpituudella, jolle materiaali on läpinäkyvä virheiden puuttuessa. Tämä prosessi on sähköllä ajettavan yhden fotonilähteen ytimessä.

Tutkijoiden mukaan piikarbidipohjaista yksittäisiä fotoneja emittoivaa diodia voidaan parantaa lähettämään jopa useita miljardeja fotoneja sekunnissa. Näin voidaan ajaa kvanttitekniikan protokollia tiedonsiirtonopeuksilla gigabittejä sekunnissa.

Tutkijat arvelevat, että olisi löydettävissä kirkkaammankin tuloksen tuottava materiaali mutta se edellyttäisi uusia valmistustekniikoita. Piikarbidipohjaiset yhden fotonin lähteet ovat yhteensopivia CMOS-tekniikan kanssa.

Veijo Hänninen
Nanobittejä 27.3.2018

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Räätälöity piiri on usein käytännöllisin

Räätälöidyn tai kustomoidun piirin suunnitteluun liittyy useita sitkeitä myyttejä ja pelkoja, jotka lähes kaikki ovat perusteettomia. Lisäksi tämän suunnittelumenetelmän monia etuja ei ymmärretä kovin hyvin. Tässä artikkelissa perustellaan, miksi sinun pitäisi pohtia räätälöidyn piirin rakentamista myös pienen volyymin projekteissa.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template