JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kaikkien tuntemat litiumioniakut syöttävät virtaa älypuhelimiimme, mutta useimpien mielestä liian vähän aikaa. Siksi tutkijat ovat työstäneet litiumrikkiakkuja. Nyt niiden yleistymisen tiellä olevat esteet on onnistuttu poistamaan.

Dallasissa sijaitsevan Teksasin yliopiston tutkijat ovat materiaalitieteiden professori K.J. Chon johdolla ratkaisseet litiumrikkiakkujen ongelmat: materiaali johtaa sähköä huonosti ja se voi muuttua epävakaaksi lukuisien lataus- ja purkusyklien myötä.

Litiumrikkiakkujen edut ovat kuitenkin niin ilmeiset, että ongelmia on haluttu ratkaista. Litiumioniin verrattuna sen varauskapasiteetti on 3-5-kertainen. Älypuhelin toimisi siten yhdellä latauksella 3-5 päivää nykyisen yhden työpäivän sijaan. Lisäksi litiumrikkiakku olisi nykyakkuja kevyempi ja edullisempi valmistaa.

Tutkijat ovat yrittäneet parantaa litiumrikkiakkuja sijoittamalla litiummetalia toiseen elektrodiin ja rikkiä toiseen. Litiummetalli on kuitenkin myös usein epävakaa ja rikki liian eristävä. Tutkijat ovat kuitenkin kehittäneet rikkihiili-nanoputkia, jota tuovat enemmän johtokykyä toiseen elektrodiin ja nanokalvon, joka tuo toiseen enemmän vakautta.

K.J. Cho tiimeineen keksi, että teräksen vahvistamisessa yleisesti käytetty molybdeenillä voidaan tuottaa materiaalia, joka säätää nanokalvon paksuutta, Tämä onnistuu, kun molybdeeniin yhdistetään kaksi rikkiatomia. Tuloksena on hämähäkinverkkoa ohuempi pinnoitus. Tämä paransi rikin vakautta ja heikkoa sähköjohtokykyä, mikä mahdollisti tehotiheydeltään paremman akun kehittämisen.

- Tämä on läpimurto. Onnistuimme poistamaan litiumrikin sivuvaikutukset. Kyse on suojaavasta tekniikasta, professori Cho hehkuttaa.

Seuraavaksi tutkijat haluavat edelleen kehittää materiaalia ja tuoda sen kaupalliseen käyttöön.

 

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

IoT-solmun voi toteuttaa valmiilla alustalla

Artikkelissa kuvataan, miten SoC-piirille suunnitellaan datankeruuseen, analyysiin ja ohjaukseen tarkoitettu IoT-solmu käyttäen Adesto Technologiesin SmartEdge-alustaa. Suunnittelussa paneudutaan erityisesti ohjaussilmukoiden nopeuttamiseen yhdistettynä tehokkaaseen tiedonsiirtoon ja parempaan turvallisuuteen.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2