JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kaikkien tuntemat litiumioniakut syöttävät virtaa älypuhelimiimme, mutta useimpien mielestä liian vähän aikaa. Siksi tutkijat ovat työstäneet litiumrikkiakkuja. Nyt niiden yleistymisen tiellä olevat esteet on onnistuttu poistamaan.

Dallasissa sijaitsevan Teksasin yliopiston tutkijat ovat materiaalitieteiden professori K.J. Chon johdolla ratkaisseet litiumrikkiakkujen ongelmat: materiaali johtaa sähköä huonosti ja se voi muuttua epävakaaksi lukuisien lataus- ja purkusyklien myötä.

Litiumrikkiakkujen edut ovat kuitenkin niin ilmeiset, että ongelmia on haluttu ratkaista. Litiumioniin verrattuna sen varauskapasiteetti on 3-5-kertainen. Älypuhelin toimisi siten yhdellä latauksella 3-5 päivää nykyisen yhden työpäivän sijaan. Lisäksi litiumrikkiakku olisi nykyakkuja kevyempi ja edullisempi valmistaa.

Tutkijat ovat yrittäneet parantaa litiumrikkiakkuja sijoittamalla litiummetalia toiseen elektrodiin ja rikkiä toiseen. Litiummetalli on kuitenkin myös usein epävakaa ja rikki liian eristävä. Tutkijat ovat kuitenkin kehittäneet rikkihiili-nanoputkia, jota tuovat enemmän johtokykyä toiseen elektrodiin ja nanokalvon, joka tuo toiseen enemmän vakautta.

K.J. Cho tiimeineen keksi, että teräksen vahvistamisessa yleisesti käytetty molybdeenillä voidaan tuottaa materiaalia, joka säätää nanokalvon paksuutta, Tämä onnistuu, kun molybdeeniin yhdistetään kaksi rikkiatomia. Tuloksena on hämähäkinverkkoa ohuempi pinnoitus. Tämä paransi rikin vakautta ja heikkoa sähköjohtokykyä, mikä mahdollisti tehotiheydeltään paremman akun kehittämisen.

- Tämä on läpimurto. Onnistuimme poistamaan litiumrikin sivuvaikutukset. Kyse on suojaavasta tekniikasta, professori Cho hehkuttaa.

Seuraavaksi tutkijat haluavat edelleen kehittää materiaalia ja tuoda sen kaupalliseen käyttöön.

 

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Mitä IoT-rauta vaatii?

Pärjätäkseen IoT-markinoilla laitevalmistajien täytyy oppia innovoimaan nopeammin. IoT-sovelluksien kirjo on loppumaton ja menestyvät yritykset antavat kehittäjilleen mahdollisuuden jatkuvasti tunnistaa ja toteuttaa uusia ja yhä hyödyllisempiä tapoja valjastaa käyttöön antureita, monitoroida erityyppistä dataa ja ohjata laitteiden ekosysteemejä.

Lue lisää...
 
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
ETN_fi Nokialle 2+ mrd euron sopimukset kiinalaisoperaattorien kanssa. https://t.co/LJ6OPq0kb7
ETN_fi Mercedes voittaa jatkossa F1- ja sähköformulakisoja On Semin tehonhallintatekniikalla. VB77 for WDC in 2019! https://t.co/EjpdlTQwop
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
 
 

ny template