JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Yhdysvaltain armeijan tutkimuslaboratorion (ARL) tutkijat ovat löytäneet keinon hyödyntää neuromorfisia tietokonearkkitehtuureja numeeriselle teoreettiselle ongelmalle, joka tunnetaan kokonaislukujen faktorointina. Tekniikan avulla voidaan esimerkiksi käyttää RSA-salauksen purkamiseen aiempaa tehokkaammin.

Neuromorfinen laskenta tarkoittaa aivojen toimintaa jäljittelee. Nykyisin laajalti käytetyn RSA-algoritmin turvallisuus perustuu siihen, että on vaikea etsiä suuren kokonaisluvun tekijät. Tutkijat ovat nyt osoittaneet, kuinka aivojen kaltaiset tietokoneet tehostavat tällä hetkellä tunnetuimpien kokonaislukujen faktoroinnin algoritmeja.

Neuromorfiset tietokoneet toimivat hyvin erilaisilla periaatteilla kuin perinteiset tietokoneet. Niissä vältetään von Neumann -arkkitehtuurin muistin ja käsittelyn hitautta tuottava erillisyys.

Monet neuromorfiset laitteet voivat toimia perustana olevan materiaalin fysikaalisten vasteen ominaisuuksien mukaisesti, kuten grafeenilaserit tai magneettiset tunneliliitoskohdat. Täten niiden tehonkulutus on pienempää kuin von Neumannin laitteilla ja ne voivat toimia molekylaarisella aikaskaalalla.

Neuromorfiset arkkitehtuurit kasvattavat edelleen kokoa ja nopeutta eikä niitä rajoita Mooren laki, joten niiden kyky käsitellä suurempien kokonaislukujen faktorisointiongelmia kasvaa. Tutkimustyössä arvioidaan, että 1024-bittiset avaimet voisivat hajota noin vuoden kuluttua. Vertailun vuoksi nykyinen ennätys eli 232:n desimaalin luku (RSA-768) vaati noin 2000 vuotta laskennallista aikaa.

- Laitteistotasolla salatulla sanomalla on usein vanhentumisajankohta, jossa niiden sisältö muuttuu hyödyttömiksi. On erittäin kiireellistä purkaa vihollisen viestintä, varsinkin kenttätasolla, sillä ne vanhenevat nopeimmin verrattuna korkeamman tason viestintään, tutkijat toteavat.

Kenttäolosuhteissa teho ja liitettävyys ovat erittäin rajallisia. Tämä on motivoiva tekijä käyttää aivoista inspiroitua tietotekniikkaa tällaisen tehtävään, jossa tavanomaiset tietokoneet eivät ole käytännöllisiä, toteavat tutkijat työstään.

Veijo Hänninen
Nanobittejä 3.4.2018

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Räätälöity piiri on usein käytännöllisin

Räätälöidyn tai kustomoidun piirin suunnitteluun liittyy useita sitkeitä myyttejä ja pelkoja, jotka lähes kaikki ovat perusteettomia. Lisäksi tämän suunnittelumenetelmän monia etuja ei ymmärretä kovin hyvin. Tässä artikkelissa perustellaan, miksi sinun pitäisi pohtia räätälöidyn piirin rakentamista myös pienen volyymin projekteissa.

Lue lisää...
 
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
ETN_fi How Secure is my IoT? Etteplan CTO Jaakko Ala-Paavola at Embedded Conference Finland 2018. https://t.co/xHInjZJqPshttps://t.co/h671lU8gv1
 
 

ny template