JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Yleisradio lähetti eilen dokumentin Nokian matkapuhelintoiminnan historiasta. Ansiokas dokumentti nosti jälleen esiin ajatukset, josko Nokian menestys älypuhelimissa olisi voinut jatkua. Matkan varrelle osui huteja, mutta myös laitteita joilla maailmanvalloitus olisi onnistunut. Ennen kaikkea sellaiseksi nousee ensimmäinen Meego-puhelin N9.

Muistan itse N9-mallin esittelyn Nokia-talossa keväällä 2011. Tuohon aikaan Symbianin ongelmat olivat jo laajalti tiedossa, mutta hetkeksi N9 muutti kaikki ajatukset. Nokian kehittäjät olivat keksineet jotain oikeasti uutta.

No, aivan uuttahan se ei ollut. Johannes Väänäsen MyOrigo esitteli swipe-toiminnon jo lähes 10 vuotta aikaisemmin MyDevice-laitteessa. Eilisessä Ylen dokumentissakin Väänänen toisti ajatuksen, että iPhone oli vain MyDevicen kopio. Nokiallekaan mullistava laite ei ollut kelvannut, eikä kenelläkään muullekaan kännykkävalmistajalle.

N9 jäi kuitenkin ainoaksi myyntiin saakka päässeeksi Meego-puhelimeksi. Seuraaja oli uuden polven ”kommunikaattori” N950 jäi vain kehittäjälaitteeksi. Nokiassa oli jo tehty päätös siitä, ettei Meegoon panosteta.

Nokian irtauduttua Meego-kehityksestä Intel jatkoi alustan kehitystä ensiksi itse. Sen jälkeen se lyöttäytyi yhteen Samsungin kanssa ja projektista syntyi Tizen. Myöhemmin markkinoille tuli myös Meegon perilliseksi laskettava Sailfish OS kotimaiselta Jollalta.

Edelleen tuntuu siltä, että Nokian olisi kannattanut katsoa Meego-kortti tarkemmin. Seuraavan vuonna yhtiö meni kuitenkin jo kovaa toiseen suuntaan Stephen Elopin ja Windowsin kanssa. Jokainen tietää, mitä sen tunnelin päässä oli.

Dokumenttiprojekti: Nokia Mobile on katsottavissa Yle Areenassa.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Ledivalon himmennys käy kätevästi mikro-ohjaimella

Mikro-ohjaimeen perustuvan himmentimen avulla voi rakentaa energiatehokkaan hakkurimuotoisen LED-ajurin. Hyvällä hyötysuhteella toimiva ajuri kykenee ohjaamaan useita lediketjuja samanaikaisesti. Näin voidaan parantaa valaistusjärjestelmän suorituskykyä, pidentää ledivalojen elinikää ja lisätä järjestelmän älykkyyttä.

Lue lisää...
 
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
 
 

ny template