JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Yleisradio lähetti eilen dokumentin Nokian matkapuhelintoiminnan historiasta. Ansiokas dokumentti nosti jälleen esiin ajatukset, josko Nokian menestys älypuhelimissa olisi voinut jatkua. Matkan varrelle osui huteja, mutta myös laitteita joilla maailmanvalloitus olisi onnistunut. Ennen kaikkea sellaiseksi nousee ensimmäinen Meego-puhelin N9.

Muistan itse N9-mallin esittelyn Nokia-talossa keväällä 2011. Tuohon aikaan Symbianin ongelmat olivat jo laajalti tiedossa, mutta hetkeksi N9 muutti kaikki ajatukset. Nokian kehittäjät olivat keksineet jotain oikeasti uutta.

No, aivan uuttahan se ei ollut. Johannes Väänäsen MyOrigo esitteli swipe-toiminnon jo lähes 10 vuotta aikaisemmin MyDevice-laitteessa. Eilisessä Ylen dokumentissakin Väänänen toisti ajatuksen, että iPhone oli vain MyDevicen kopio. Nokiallekaan mullistava laite ei ollut kelvannut, eikä kenelläkään muullekaan kännykkävalmistajalle.

N9 jäi kuitenkin ainoaksi myyntiin saakka päässeeksi Meego-puhelimeksi. Seuraaja oli uuden polven ”kommunikaattori” N950 jäi vain kehittäjälaitteeksi. Nokiassa oli jo tehty päätös siitä, ettei Meegoon panosteta.

Nokian irtauduttua Meego-kehityksestä Intel jatkoi alustan kehitystä ensiksi itse. Sen jälkeen se lyöttäytyi yhteen Samsungin kanssa ja projektista syntyi Tizen. Myöhemmin markkinoille tuli myös Meegon perilliseksi laskettava Sailfish OS kotimaiselta Jollalta.

Edelleen tuntuu siltä, että Nokian olisi kannattanut katsoa Meego-kortti tarkemmin. Seuraavan vuonna yhtiö meni kuitenkin jo kovaa toiseen suuntaan Stephen Elopin ja Windowsin kanssa. Jokainen tietää, mitä sen tunnelin päässä oli.

Dokumenttiprojekti: Nokia Mobile on katsottavissa Yle Areenassa.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Räätälöity piiri on usein käytännöllisin

Räätälöidyn tai kustomoidun piirin suunnitteluun liittyy useita sitkeitä myyttejä ja pelkoja, jotka lähes kaikki ovat perusteettomia. Lisäksi tämän suunnittelumenetelmän monia etuja ei ymmärretä kovin hyvin. Tässä artikkelissa perustellaan, miksi sinun pitäisi pohtia räätälöidyn piirin rakentamista myös pienen volyymin projekteissa.

Lue lisää...
 
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
ETN_fi How Secure is my IoT? Etteplan CTO Jaakko Ala-Paavola at Embedded Conference Finland 2018. https://t.co/xHInjZJqPshttps://t.co/h671lU8gv1
 
 

ny template