JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Yleisradio lähetti eilen dokumentin Nokian matkapuhelintoiminnan historiasta. Ansiokas dokumentti nosti jälleen esiin ajatukset, josko Nokian menestys älypuhelimissa olisi voinut jatkua. Matkan varrelle osui huteja, mutta myös laitteita joilla maailmanvalloitus olisi onnistunut. Ennen kaikkea sellaiseksi nousee ensimmäinen Meego-puhelin N9.

Muistan itse N9-mallin esittelyn Nokia-talossa keväällä 2011. Tuohon aikaan Symbianin ongelmat olivat jo laajalti tiedossa, mutta hetkeksi N9 muutti kaikki ajatukset. Nokian kehittäjät olivat keksineet jotain oikeasti uutta.

No, aivan uuttahan se ei ollut. Johannes Väänäsen MyOrigo esitteli swipe-toiminnon jo lähes 10 vuotta aikaisemmin MyDevice-laitteessa. Eilisessä Ylen dokumentissakin Väänänen toisti ajatuksen, että iPhone oli vain MyDevicen kopio. Nokiallekaan mullistava laite ei ollut kelvannut, eikä kenelläkään muullekaan kännykkävalmistajalle.

N9 jäi kuitenkin ainoaksi myyntiin saakka päässeeksi Meego-puhelimeksi. Seuraaja oli uuden polven ”kommunikaattori” N950 jäi vain kehittäjälaitteeksi. Nokiassa oli jo tehty päätös siitä, ettei Meegoon panosteta.

Nokian irtauduttua Meego-kehityksestä Intel jatkoi alustan kehitystä ensiksi itse. Sen jälkeen se lyöttäytyi yhteen Samsungin kanssa ja projektista syntyi Tizen. Myöhemmin markkinoille tuli myös Meegon perilliseksi laskettava Sailfish OS kotimaiselta Jollalta.

Edelleen tuntuu siltä, että Nokian olisi kannattanut katsoa Meego-kortti tarkemmin. Seuraavan vuonna yhtiö meni kuitenkin jo kovaa toiseen suuntaan Stephen Elopin ja Windowsin kanssa. Jokainen tietää, mitä sen tunnelin päässä oli.

Dokumenttiprojekti: Nokia Mobile on katsottavissa Yle Areenassa.

 
 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Teollisella internetillä vauhtia MRO-prosesseihin

Teollista internetiä (IIoT) käyttämällä voidaan parantaa ei-tuotannollisiin hankintoihin liittyviä MRO-prosesseja (Maintenance, Repair, Operating) eurooppalaisen Teollisuus 4.0 -ohjelman määrittämissä raameissa. Artikkelissa luodaan katsaus eräisiin IIoT-teknologioihin ja sovelluksiin, jotka ovat avainasemassa tässä murroksessa. (Artikkelin 1-osa ilmestyi marraskuussa.)

Lue lisää...
 
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
 
 

ny template