JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Saudiarabialaisen KAUST-yliopiston (King Abdullah University of Science and Technology) tutkijat ovat kehittäneet tekniikan, jonka avulla voidaan valmistaa RF-piirejä mustesuihkutulostamalla. Tekniikan avulla voidaan esimerkiksi valmistaa hyvin edullisesti eri taajuusalueilla toimivia antenneja.

Älypuhelimen antenni valmistetaan normaalisti siten, että eristävälle pii- tai lasikiekolle kerrostetaan metallikuvioita. Nämä antennit ovat hyvin luotettavia, mutta ne toimivat vain rajatulla taajuusalueella.

Eri taajuuksille sovittautuvia antenneja valmistaakseen tutkijat ovat kääntyneet magneettien puoleen. Eristävän kiekon korvaaminen magneettisella voi tuottaa taajuussäätöä, joka voi mahdollistaa niin mega- kuin gigahertseilläkin toimivan antennin.

Tämän hetken magneettiset alustat valmistetaan monimutkaisista, monikerroksisista keraamisista rakenteista. KAUST:n tutkijat sen sijaan kehittivät painetun elektroniikan valmistusmenetelmän. Siinä tulostinmusteeseen lisätään magneettisia nanopartikkeleita. Haluttuja antennikuvioita voidaan tulostaa hyvin helposti ja nopeasti.

Menetelmässä magneettisia rautaoksidinanopartikkeleita liukeni ionisoimattomaan veteen, mikä muodostui musteeksi. Kun muste tulostetaan lasialustalle ohutkalvoksi, magneettinen alusta pystyi toimimaan energiaa varastoivana induktoivana laitteena.

Magneettista mustekalvoa ei kuitenkaan voitu tulostaa muutamaa nanometriä paksummaksi. Tämän takia tutkijat muokkasivat partikkeleiden pintaa. Tuloksena saatiin muutaman millin paksuinen magneettinen kalvo. Sen magneettisuutta ja siten taajuusaluetta voidaan virittää noin 10 prosentin verran. Tutkijat uskovat, että tulostetun antennin taajuusaluetta voidaan tästä vielä merkittävästi parantaa.

 

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Jokaiselle sopiva kuulolaite suoraan kaupasta

Lukulaseja on ollut vapaasti saatavissa käsikaupassa ikänäön vaivaamille kuluttajille, jotka ovat halunneet nopean ratkaisun näköpulmiinsa ilman optikolla käyntiä. Moni lievää tai keskivaikeaa kuulovauriota kokeva kuluttaja olisi mielissään, jos omaan vaivaan löytyisi yhtä nopeasti ratkaisu. Ainakin Yhdysvalloissa ollaankin määrittelemässä lainsäädännöllä uutta laiteluokkaa, joka mahdollistaisi kuulolaitteiden reseptivapaan käsikaupan (OTC, Over-The-Counter). Iso haaste on, miten tällainen kuulolaite saadaan jokaiselle käyttäjälle sopivaksi?

Lue lisää...
 
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
 
 

ny template