JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Saudiarabialaisen KAUST-yliopiston (King Abdullah University of Science and Technology) tutkijat ovat kehittäneet tekniikan, jonka avulla voidaan valmistaa RF-piirejä mustesuihkutulostamalla. Tekniikan avulla voidaan esimerkiksi valmistaa hyvin edullisesti eri taajuusalueilla toimivia antenneja.

Älypuhelimen antenni valmistetaan normaalisti siten, että eristävälle pii- tai lasikiekolle kerrostetaan metallikuvioita. Nämä antennit ovat hyvin luotettavia, mutta ne toimivat vain rajatulla taajuusalueella.

Eri taajuuksille sovittautuvia antenneja valmistaakseen tutkijat ovat kääntyneet magneettien puoleen. Eristävän kiekon korvaaminen magneettisella voi tuottaa taajuussäätöä, joka voi mahdollistaa niin mega- kuin gigahertseilläkin toimivan antennin.

Tämän hetken magneettiset alustat valmistetaan monimutkaisista, monikerroksisista keraamisista rakenteista. KAUST:n tutkijat sen sijaan kehittivät painetun elektroniikan valmistusmenetelmän. Siinä tulostinmusteeseen lisätään magneettisia nanopartikkeleita. Haluttuja antennikuvioita voidaan tulostaa hyvin helposti ja nopeasti.

Menetelmässä magneettisia rautaoksidinanopartikkeleita liukeni ionisoimattomaan veteen, mikä muodostui musteeksi. Kun muste tulostetaan lasialustalle ohutkalvoksi, magneettinen alusta pystyi toimimaan energiaa varastoivana induktoivana laitteena.

Magneettista mustekalvoa ei kuitenkaan voitu tulostaa muutamaa nanometriä paksummaksi. Tämän takia tutkijat muokkasivat partikkeleiden pintaa. Tuloksena saatiin muutaman millin paksuinen magneettinen kalvo. Sen magneettisuutta ja siten taajuusaluetta voidaan virittää noin 10 prosentin verran. Tutkijat uskovat, että tulostetun antennin taajuusaluetta voidaan tästä vielä merkittävästi parantaa.

 

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Moniydinsuorittimet tulevat lentokoneisiin

Ilmailun turvakriittisissä ohjausjärjestelmissä on aiemmin pitäydytty perinteisiin yhden ytimen prosessoriratkaisuihin. Nyt ilmailualallakin aletaan yleistä kehitystä seuraten siirtyä moniytimisiin suoritinarkkitehtuureihin.

Lue lisää...
 
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
 
 

ny template