JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Saudiarabialaisen KAUST-yliopiston (King Abdullah University of Science and Technology) tutkijat ovat kehittäneet tekniikan, jonka avulla voidaan valmistaa RF-piirejä mustesuihkutulostamalla. Tekniikan avulla voidaan esimerkiksi valmistaa hyvin edullisesti eri taajuusalueilla toimivia antenneja.

Älypuhelimen antenni valmistetaan normaalisti siten, että eristävälle pii- tai lasikiekolle kerrostetaan metallikuvioita. Nämä antennit ovat hyvin luotettavia, mutta ne toimivat vain rajatulla taajuusalueella.

Eri taajuuksille sovittautuvia antenneja valmistaakseen tutkijat ovat kääntyneet magneettien puoleen. Eristävän kiekon korvaaminen magneettisella voi tuottaa taajuussäätöä, joka voi mahdollistaa niin mega- kuin gigahertseilläkin toimivan antennin.

Tämän hetken magneettiset alustat valmistetaan monimutkaisista, monikerroksisista keraamisista rakenteista. KAUST:n tutkijat sen sijaan kehittivät painetun elektroniikan valmistusmenetelmän. Siinä tulostinmusteeseen lisätään magneettisia nanopartikkeleita. Haluttuja antennikuvioita voidaan tulostaa hyvin helposti ja nopeasti.

Menetelmässä magneettisia rautaoksidinanopartikkeleita liukeni ionisoimattomaan veteen, mikä muodostui musteeksi. Kun muste tulostetaan lasialustalle ohutkalvoksi, magneettinen alusta pystyi toimimaan energiaa varastoivana induktoivana laitteena.

Magneettista mustekalvoa ei kuitenkaan voitu tulostaa muutamaa nanometriä paksummaksi. Tämän takia tutkijat muokkasivat partikkeleiden pintaa. Tuloksena saatiin muutaman millin paksuinen magneettinen kalvo. Sen magneettisuutta ja siten taajuusaluetta voidaan virittää noin 10 prosentin verran. Tutkijat uskovat, että tulostetun antennin taajuusaluetta voidaan tästä vielä merkittävästi parantaa.

 

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Räätälöity piiri on usein käytännöllisin

Räätälöidyn tai kustomoidun piirin suunnitteluun liittyy useita sitkeitä myyttejä ja pelkoja, jotka lähes kaikki ovat perusteettomia. Lisäksi tämän suunnittelumenetelmän monia etuja ei ymmärretä kovin hyvin. Tässä artikkelissa perustellaan, miksi sinun pitäisi pohtia räätälöidyn piirin rakentamista myös pienen volyymin projekteissa.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template