JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Saksalaisen Fraunhofer-instituutin aurinkoenergian tutkimuslaitos ilmoittaa yltäneensä piipohjaisessa aurinkokennossa 33,3 prosentin hyötysuhteeseen. Rakenne on moniliitospohjainen (multi-junction) ja tutkimustyön tulokset julkaistiin Nature Energy -lehden uusimmassa numerossa. Lukema on uusi ennätys piipohjaisissa aurinkokennoissa.

Tutkijoiden mukaan kolmanneksen hyötysuhteeseen päästiin erittäin ohuella, vain 0,002 millin paksuisilla puolijohdekalvoilla, jotka bondattiin piikennon pintaan. Näkyvän valon energia vangitaan gallium-indium-fosfidikerroksella, lähellä infrapunaa oleva valo gallium-arsenidi-kalvolla ja pidemmät aallonpituudet piikalvolla.

Fraunhoferin tutkimusyksikössä Freiburgissa on ennenkin tehty ennätyksiä aurinkokennojen hyötysuhteessa. Marraskuussa 2016 siellä päästiin 30,2 prosentin tehokkuuteen ja maaliskuussa 2017 lukemaa parannettiin 31,3 prosentin tehokkuuteen.

Tutkijoiden mukaan uuden ennätyksen takana on ennen kaikkea suorana kiekkobondauksena tunnettu tekniikka, jossa III-V-ryhmien puolijohdekalvot liitetään piialustalle. Prosessissa kalvot deoksidoidaan tyhjiökammiossa ionisuihkulla ja sen jälkeen liitetään piialustalle paineen avulla. Kalvojen atomit kiinnittyvät tällöin piiatomeihin ja muodostavat yhtenäisen kennomateriaalin.

Monimutkainen rakenne ei näy ulospäin, vaan kennosta on normaalit yksinkertaiset liitäntäpinnat sekä etu- että takapinnalla. Näin se voidaan liittää normaaliin tapaan aurinkokennomoduuliin.

 

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Ledivalon himmennys käy kätevästi mikro-ohjaimella

Mikro-ohjaimeen perustuvan himmentimen avulla voi rakentaa energiatehokkaan hakkurimuotoisen LED-ajurin. Hyvällä hyötysuhteella toimiva ajuri kykenee ohjaamaan useita lediketjuja samanaikaisesti. Näin voidaan parantaa valaistusjärjestelmän suorituskykyä, pidentää ledivalojen elinikää ja lisätä järjestelmän älykkyyttä.

Lue lisää...
 
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
 
 

ny template