JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Vuoden 2006 alussa Apple ryhtyi toimittamaan Mac-tietokoneita Intelin x86-prosessoreilla. Uusimpien tietojen mukaan Apple on jo aloittanut siirtymän pois Intelin Core-suorittimista. Jo vuonna 2020 se aikoo tuoda tarjolle ensimmäiset omilla suorittimillaan varustetut tietokoneensa.

Intelille päätös olisi kova isku, sillä Applen koneet tuovat analyytikkojen mukaan noin viisi prosenttia prosessorijätin tuloissa. Applenkin kannalta päätös olisi kova, muttei kovin yllättävä eikä edes kovin uniikki. Itse asiassa Apple vaihtaisi Mac-tietokoneiden prosessoriarkkitehtuuria jo kolmannen kerran.

Alun perin maceissa käytettiin Motorolan 68000-sarjan suorittimia. 1990-luvun alussa Apple siirtyi Motorolan piireistä IBM:n PowerPC-prosessoreihin.

Uusin käänne liittyy Applen hankkeeseen, jossa sen kaikkien laitteiden ohjelmistoa ollaan yhtenäistämässä. Koodinimellä Kalamata tunnetussa projektissa tavoitteena on, että sovelluksia voitaisiin ajaa kaikilla eri laitteilla: iPhone-puhelimissa, iPad-tableteissa ja Macbook-tietokoneissa.

Kalamata-uutiset eivät jääneet ainakaan markkinoilta huomaamatta. Intelin osakkeet romahtivat viikon lopuksi yli 9 prosenttia alemmaksi Kalamata-hankkeen tultu julkisuuteen.

Apple on tehnyt samanlaisen tempun myös iPhone-puhelimissa. Ensimmäisten polvien puhelimiin ARM-prosessorit Applelle valmisti Samsung. iPhone 4 -mallissa Apple toi A4-sovellusprosessorin ja sen jälkeen se on suunnitellut ja valmistuttanut älypuhelimiensa ja tablettiensa prosessorit itse.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Räätälöity piiri on usein käytännöllisin

Räätälöidyn tai kustomoidun piirin suunnitteluun liittyy useita sitkeitä myyttejä ja pelkoja, jotka lähes kaikki ovat perusteettomia. Lisäksi tämän suunnittelumenetelmän monia etuja ei ymmärretä kovin hyvin. Tässä artikkelissa perustellaan, miksi sinun pitäisi pohtia räätälöidyn piirin rakentamista myös pienen volyymin projekteissa.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template