JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Vuoden 2006 alussa Apple ryhtyi toimittamaan Mac-tietokoneita Intelin x86-prosessoreilla. Uusimpien tietojen mukaan Apple on jo aloittanut siirtymän pois Intelin Core-suorittimista. Jo vuonna 2020 se aikoo tuoda tarjolle ensimmäiset omilla suorittimillaan varustetut tietokoneensa.

Intelille päätös olisi kova isku, sillä Applen koneet tuovat analyytikkojen mukaan noin viisi prosenttia prosessorijätin tuloissa. Applenkin kannalta päätös olisi kova, muttei kovin yllättävä eikä edes kovin uniikki. Itse asiassa Apple vaihtaisi Mac-tietokoneiden prosessoriarkkitehtuuria jo kolmannen kerran.

Alun perin maceissa käytettiin Motorolan 68000-sarjan suorittimia. 1990-luvun alussa Apple siirtyi Motorolan piireistä IBM:n PowerPC-prosessoreihin.

Uusin käänne liittyy Applen hankkeeseen, jossa sen kaikkien laitteiden ohjelmistoa ollaan yhtenäistämässä. Koodinimellä Kalamata tunnetussa projektissa tavoitteena on, että sovelluksia voitaisiin ajaa kaikilla eri laitteilla: iPhone-puhelimissa, iPad-tableteissa ja Macbook-tietokoneissa.

Kalamata-uutiset eivät jääneet ainakaan markkinoilta huomaamatta. Intelin osakkeet romahtivat viikon lopuksi yli 9 prosenttia alemmaksi Kalamata-hankkeen tultu julkisuuteen.

Apple on tehnyt samanlaisen tempun myös iPhone-puhelimissa. Ensimmäisten polvien puhelimiin ARM-prosessorit Applelle valmisti Samsung. iPhone 4 -mallissa Apple toi A4-sovellusprosessorin ja sen jälkeen se on suunnitellut ja valmistuttanut älypuhelimiensa ja tablettiensa prosessorit itse.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Jokaiselle sopiva kuulolaite suoraan kaupasta

Lukulaseja on ollut vapaasti saatavissa käsikaupassa ikänäön vaivaamille kuluttajille, jotka ovat halunneet nopean ratkaisun näköpulmiinsa ilman optikolla käyntiä. Moni lievää tai keskivaikeaa kuulovauriota kokeva kuluttaja olisi mielissään, jos omaan vaivaan löytyisi yhtä nopeasti ratkaisu. Ainakin Yhdysvalloissa ollaankin määrittelemässä lainsäädännöllä uutta laiteluokkaa, joka mahdollistaisi kuulolaitteiden reseptivapaan käsikaupan (OTC, Over-The-Counter). Iso haaste on, miten tällainen kuulolaite saadaan jokaiselle käyttäjälle sopivaksi?

Lue lisää...
 
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
 
 

ny template