JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Korealaisessa KAIST-tutkimuskeskuksessa on jo pitkään tutkittu natriumia akkujen mahdollisena materiaalina. Kyse on siis periaatteessa erittäin turvallisesta suolaioniakusta. Nyt KAISTin (Korea Advanced Institute of Science and Technology) tutkijat ovat kehittäneet kuparisulfidianodin, joka voi mahdollistaa tekniikan kaupallistamisen.

Natriumkloridi, perinteisemmin ruokasuola, on ollut pitkään akkutekniikkan kehittävien tutkimuksen kohteena. Esimerkiksi suomalainen Broadbit Batteries kehittää ruokasuolan pohjalta sähköautojen akkutekniikkaa, ja hakee jo rahoitusta akkujen pilottitehtaan rakentamiseen.

Professori Jong Min Yukin ja Jeong Yong Leen tutkimus on julkaistu Nature Communications -lehden viime kuun numerossa. Tutkimusten tulosten mukaan kehitetty anodi on 1,5-kertaa nykyisiä anodiratkaisuja parempi ja sen avulla voidaan vähentää akun valmistuskustannuksia jopa 40 prosenttia.

Suola-akun kaupallistamisen tiellä on ollut yksi keskeinen este. Toistaiseksi ei ole löytynyt sopivaa anodia, jonka kapasiteetti olisi riittävän suuri ja joka mahdollistaisi kaupallistamisen kannalta järkevän lataus-purkaus-syklin.

Tällaiseksi materiaaliksi KAIST-tiimi löysi kuparisulfidin, joka toimii parhaiten nanolevyinä tai -kalvoina. Tutkimuksen mukaan kuparisulfidissa tapahtuu kidegraafinen muutos, joka tuo tilaa natriumille. Tämä viittaa siihen, että kuparisulfidianodin kyky varastoida litiumioneita on 1,5-kertainen grafiittianodiin verrattuna.

Tiimin mukaan uusi anodi säilyttää 90 prosenttia alkuperäisestä kapasiteetistaan 250 lataussyklin jälkeen. Koska suolaa löytyy loputtomasti merivedestä, uusi tekniikka voi alentaa akkujen hintaa erilaisissa laitteissa jopa 30 prosenttia.

 

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template