JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Korealaisessa KAIST-tutkimuskeskuksessa on jo pitkään tutkittu natriumia akkujen mahdollisena materiaalina. Kyse on siis periaatteessa erittäin turvallisesta suolaioniakusta. Nyt KAISTin (Korea Advanced Institute of Science and Technology) tutkijat ovat kehittäneet kuparisulfidianodin, joka voi mahdollistaa tekniikan kaupallistamisen.

Natriumkloridi, perinteisemmin ruokasuola, on ollut pitkään akkutekniikkan kehittävien tutkimuksen kohteena. Esimerkiksi suomalainen Broadbit Batteries kehittää ruokasuolan pohjalta sähköautojen akkutekniikkaa, ja hakee jo rahoitusta akkujen pilottitehtaan rakentamiseen.

Professori Jong Min Yukin ja Jeong Yong Leen tutkimus on julkaistu Nature Communications -lehden viime kuun numerossa. Tutkimusten tulosten mukaan kehitetty anodi on 1,5-kertaa nykyisiä anodiratkaisuja parempi ja sen avulla voidaan vähentää akun valmistuskustannuksia jopa 40 prosenttia.

Suola-akun kaupallistamisen tiellä on ollut yksi keskeinen este. Toistaiseksi ei ole löytynyt sopivaa anodia, jonka kapasiteetti olisi riittävän suuri ja joka mahdollistaisi kaupallistamisen kannalta järkevän lataus-purkaus-syklin.

Tällaiseksi materiaaliksi KAIST-tiimi löysi kuparisulfidin, joka toimii parhaiten nanolevyinä tai -kalvoina. Tutkimuksen mukaan kuparisulfidissa tapahtuu kidegraafinen muutos, joka tuo tilaa natriumille. Tämä viittaa siihen, että kuparisulfidianodin kyky varastoida litiumioneita on 1,5-kertainen grafiittianodiin verrattuna.

Tiimin mukaan uusi anodi säilyttää 90 prosenttia alkuperäisestä kapasiteetistaan 250 lataussyklin jälkeen. Koska suolaa löytyy loputtomasti merivedestä, uusi tekniikka voi alentaa akkujen hintaa erilaisissa laitteissa jopa 30 prosenttia.

 

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

UPS on tärkeä osa datan tallennusta

Innovatiiviset UPS-suunnittelutekniikat tuovat sekä paremman tehokkuuden että suorituskykyä.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template