JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

E-paperi on termi, jolla on kuvattu esimerkiksi bistabiileja lukulaitteista tuttuja harmaasävynäyttöjä. Japanilaisen Osakan yliopiston tutkijat ovat kuitenkin kehittäneet näyttötekniikan, jonka kohdalla voidaan puhua todellisesta sähköisestä paperista. Se perustuu selluloosananokuituihin.

Tutkijoiden mukaan kyse on elektrokromisesta (EC, electrochromic) näytöstä. Niissä jännitteen kohdistaminen läpinäkyvään elektrodiin siirtää ionit tai elektronit elektrolyytin EC-kerrokseen, joka puolestaan johtaa joko värittymiseen tai värin poistumiseen kerroksessa.

Aiemmin näiden näyttöjen käytännön toteutus oli hankalaa. Elektrolyytti piti jotenkin kapseloida vuotojen estämiseksi, mikä teki ohutklavon valmistamisesta hankalaa. Suorituskyky lisäksi heikentyi elektrolyytin haihtuessa.

Hirotaka Kogan johtama tutkimusryhmä valmisti paperielektrolyytin BF4-materiaalista (1-butyl-3-methylimidazolium tetrafluoroborate) selluloosakuitujen pinnalle vetysidoksilla tai -bondauksella. Johtavat polymeerit onnistuttiin pinnoittamaan niin, että tuloksena oli läpinäkyvä paperielektrodi.

Tuloksena on e-paperi, jossa ulkoinen kerros on 90-prosenttisesti läpinäkyvä. Välissä oleva elektrolyytti reagoi jännitteeseen, mikä mahdollistaa kuvien tuottamiseen paperiin. Lisäksi näyttöelementti on taipuva.

Osakan yliopistossa on onnistuttu kehittämään monenlaisia paperipohjaisia elektronisia komponentteja: muisteja, transistoreja, antenneja ja superkondensaattoreita.

 

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template