JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

E-paperi on termi, jolla on kuvattu esimerkiksi bistabiileja lukulaitteista tuttuja harmaasävynäyttöjä. Japanilaisen Osakan yliopiston tutkijat ovat kuitenkin kehittäneet näyttötekniikan, jonka kohdalla voidaan puhua todellisesta sähköisestä paperista. Se perustuu selluloosananokuituihin.

Tutkijoiden mukaan kyse on elektrokromisesta (EC, electrochromic) näytöstä. Niissä jännitteen kohdistaminen läpinäkyvään elektrodiin siirtää ionit tai elektronit elektrolyytin EC-kerrokseen, joka puolestaan johtaa joko värittymiseen tai värin poistumiseen kerroksessa.

Aiemmin näiden näyttöjen käytännön toteutus oli hankalaa. Elektrolyytti piti jotenkin kapseloida vuotojen estämiseksi, mikä teki ohutklavon valmistamisesta hankalaa. Suorituskyky lisäksi heikentyi elektrolyytin haihtuessa.

Hirotaka Kogan johtama tutkimusryhmä valmisti paperielektrolyytin BF4-materiaalista (1-butyl-3-methylimidazolium tetrafluoroborate) selluloosakuitujen pinnalle vetysidoksilla tai -bondauksella. Johtavat polymeerit onnistuttiin pinnoittamaan niin, että tuloksena oli läpinäkyvä paperielektrodi.

Tuloksena on e-paperi, jossa ulkoinen kerros on 90-prosenttisesti läpinäkyvä. Välissä oleva elektrolyytti reagoi jännitteeseen, mikä mahdollistaa kuvien tuottamiseen paperiin. Lisäksi näyttöelementti on taipuva.

Osakan yliopistossa on onnistuttu kehittämään monenlaisia paperipohjaisia elektronisia komponentteja: muisteja, transistoreja, antenneja ja superkondensaattoreita.

 

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Roima parannus IoT-verkkojen tietoturvaan

Langattomia IoT-laitteita pidetään merkittävänä uhkana teollisuuden tietoverkkojen turvallisuudelle. Tietoturvassa voidaan kuitenkin päästä roimasti paremmalle tasolle soveltamalla TLS-suojausmenettelyn virtaviivaistettua johdannaista, jonka avulla ei-IP-pohjaiset IoT-solmut voidaan turvallisesti liittää IP-pohjaisiin verkkoihin. Vahva tietoturva voidaan näin kattaa koko verkkojärjestelmän päästä päähän.

Lue lisää...
 
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
 
 

ny template