JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

E-paperi on termi, jolla on kuvattu esimerkiksi bistabiileja lukulaitteista tuttuja harmaasävynäyttöjä. Japanilaisen Osakan yliopiston tutkijat ovat kuitenkin kehittäneet näyttötekniikan, jonka kohdalla voidaan puhua todellisesta sähköisestä paperista. Se perustuu selluloosananokuituihin.

Tutkijoiden mukaan kyse on elektrokromisesta (EC, electrochromic) näytöstä. Niissä jännitteen kohdistaminen läpinäkyvään elektrodiin siirtää ionit tai elektronit elektrolyytin EC-kerrokseen, joka puolestaan johtaa joko värittymiseen tai värin poistumiseen kerroksessa.

Aiemmin näiden näyttöjen käytännön toteutus oli hankalaa. Elektrolyytti piti jotenkin kapseloida vuotojen estämiseksi, mikä teki ohutklavon valmistamisesta hankalaa. Suorituskyky lisäksi heikentyi elektrolyytin haihtuessa.

Hirotaka Kogan johtama tutkimusryhmä valmisti paperielektrolyytin BF4-materiaalista (1-butyl-3-methylimidazolium tetrafluoroborate) selluloosakuitujen pinnalle vetysidoksilla tai -bondauksella. Johtavat polymeerit onnistuttiin pinnoittamaan niin, että tuloksena oli läpinäkyvä paperielektrodi.

Tuloksena on e-paperi, jossa ulkoinen kerros on 90-prosenttisesti läpinäkyvä. Välissä oleva elektrolyytti reagoi jännitteeseen, mikä mahdollistaa kuvien tuottamiseen paperiin. Lisäksi näyttöelementti on taipuva.

Osakan yliopistossa on onnistuttu kehittämään monenlaisia paperipohjaisia elektronisia komponentteja: muisteja, transistoreja, antenneja ja superkondensaattoreita.

 

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

UPS on tärkeä osa datan tallennusta

Innovatiiviset UPS-suunnittelutekniikat tuovat sekä paremman tehokkuuden että suorituskykyä.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template