JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kanadalaisen Waterloon yliopiston kemistit ovat löytäneet paljon nopeamman ja tehokkaamman tavan tallentaa ja käsitellä informaatiota laajentamalla rajoja siinä, kuinka sähkön kulkua voidaan käyttää ja hallia. Äskettäin julkaistussa tutkimuksessa kemistit havaitsivat, että valo voi indusoida magnetisoitumista tietyissä puolijohteissa.

- Nämä tulokset saattavat mahdollistaa pohjimmiltaan uuden tavan käsitellä, siirtää ja tallentaa informaatiota elektronisilla laitteilla, jotka ovat paljon nopeampia ja tehokkaampia kuin tavanomainen elektroniikka, toteaa professori Pavle Radovanovic.

Nykyisen piiritekniikan fyysiset rajat alkavat tulla vastaan, joten olisi joko vaihdettava materiaalia, josta transistorit tehdään – piistä esimerkiksi hiilinanoputkiin tai grafeeniin - tai muuttaa nykyisten materiaalien informaation tallentamista ja käsittelyä koskevia tapoja.

Radovanovicin ryhmän havainto on mahdollinen magnetismin ja spintroniikan avulla. Tämä tarkoittaa binaaritietojen tallentamista elektronin spinin suunnassa sen varauksen lisäksi. Lisäksi tarvitaan plasmoniikkaa, joka tutkii materiaalien kollektiivisia oskillaatioita materiaalissa.

- Olemme periaatteessa magnetisoineet yksittäisiä puolijohteisia nanokiteitä valolla huoneenlämmössä. Se on ensimmäinen kerta, kun joku on pystynyt käyttämään elektronien kollektiivista liikettä, joka tunnetaan plasmoneina, indusoimaan stabiilin magnetisoinnin tällaisen ei-magneettisen puolijohdemateriaalin sisään, toteaa Radovanovic.

Manipuloidessaan plasmoneja seostetuissa indiumoksidi-nanokiteissä Radovanovicin havainnot osoittivat, että magneettiset ja puolijohdeominaisuudet voivat todellakin olla kytkeytyneet toisiinsa. Lisäksi tämä tapahtuu ilman, että tarvitsee käyttää erittäin alhaisten lämpötilan kryogeenisia laitteita.

Radovanovic ennakoi, että löydökset voivat aluksi johtaa erittäin herkkiin magneto-optisiin antureihin lämpökuvauksen ja kemiallisen tunnistuksen suhteen. Tulevaisuudessa hän toivoo laajentavan tätä lähestymistapaa kvanttitutkimukseen, datan tallentamiseen ja kvantti-informaation käsittelyyn.

Veijo Hänninen
Nanobittejä 17.5.2018

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Ajoneuvoista voidaan tehdä tietoturvallisia

Tulevaisuudessa V2I- (vehicle to infrastructure) ja V2V-yhteydet (vehicle to vehicle) saavat rinnalleen V2X-tietoliikenteen (vehicle to everything). Kyse on miljardin dollarin markkinoista, joka kiinnostaa kuluttajaakin yhä enemmän. Yksi tavoite V2X-yhteyksissä on vähentää onnettomuuksia informaation vaihdon avulla.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2