JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kanadalaisen Waterloon yliopiston kemistit ovat löytäneet paljon nopeamman ja tehokkaamman tavan tallentaa ja käsitellä informaatiota laajentamalla rajoja siinä, kuinka sähkön kulkua voidaan käyttää ja hallia. Äskettäin julkaistussa tutkimuksessa kemistit havaitsivat, että valo voi indusoida magnetisoitumista tietyissä puolijohteissa.

- Nämä tulokset saattavat mahdollistaa pohjimmiltaan uuden tavan käsitellä, siirtää ja tallentaa informaatiota elektronisilla laitteilla, jotka ovat paljon nopeampia ja tehokkaampia kuin tavanomainen elektroniikka, toteaa professori Pavle Radovanovic.

Nykyisen piiritekniikan fyysiset rajat alkavat tulla vastaan, joten olisi joko vaihdettava materiaalia, josta transistorit tehdään – piistä esimerkiksi hiilinanoputkiin tai grafeeniin - tai muuttaa nykyisten materiaalien informaation tallentamista ja käsittelyä koskevia tapoja.

Radovanovicin ryhmän havainto on mahdollinen magnetismin ja spintroniikan avulla. Tämä tarkoittaa binaaritietojen tallentamista elektronin spinin suunnassa sen varauksen lisäksi. Lisäksi tarvitaan plasmoniikkaa, joka tutkii materiaalien kollektiivisia oskillaatioita materiaalissa.

- Olemme periaatteessa magnetisoineet yksittäisiä puolijohteisia nanokiteitä valolla huoneenlämmössä. Se on ensimmäinen kerta, kun joku on pystynyt käyttämään elektronien kollektiivista liikettä, joka tunnetaan plasmoneina, indusoimaan stabiilin magnetisoinnin tällaisen ei-magneettisen puolijohdemateriaalin sisään, toteaa Radovanovic.

Manipuloidessaan plasmoneja seostetuissa indiumoksidi-nanokiteissä Radovanovicin havainnot osoittivat, että magneettiset ja puolijohdeominaisuudet voivat todellakin olla kytkeytyneet toisiinsa. Lisäksi tämä tapahtuu ilman, että tarvitsee käyttää erittäin alhaisten lämpötilan kryogeenisia laitteita.

Radovanovic ennakoi, että löydökset voivat aluksi johtaa erittäin herkkiin magneto-optisiin antureihin lämpökuvauksen ja kemiallisen tunnistuksen suhteen. Tulevaisuudessa hän toivoo laajentavan tätä lähestymistapaa kvanttitutkimukseen, datan tallentamiseen ja kvantti-informaation käsittelyyn.

Veijo Hänninen
Nanobittejä 17.5.2018

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Koko järjestelmää voidaan simuloida kerralla

Simulointi on perusedellytys monimutkaisen järjestelmän onnistuneelle suunnittelulle, kehittämiselle ja testaamiselle. Yhdistämällä Wind Riverin Simicsin kaltainen tietokoneen simulointiohjelmisto fyysisen järjestelmän ja ympäristön simulaatioon voidaan koko järjestelmän kattavia testejä ajaa täysin automaattisesti niin usein kuin halutaan.

Lue lisää...
 
ETN_fi Thaimaan luolapelastusoperaatiossa käytettiin MaxMesh-verkkotekniikkaa, joka perustui Analog Devicesin AD9364-piire… https://t.co/eVFbYcblRg
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
 
 

ny template