JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Illinoisin yliopiston ovat kutistaneet integroidulle piirille tarkoitetun radiotaajuusmuuntajan kokoa. Kolmiulotteisesti rullatut radiotaajuusmuuntajat vievät 10-100 kertaa vähemmän tilaa kuin nykyiset ratkaisut ja toimivat paremmin, kun tehonsiirtosuhde kasvaa. Lisäksi niillä on yksinkertaisempi valmistusprosessi kuin vastaavilla kaksiulotteisilla edeltäjillä.

- Muuntajat ovat yksi kaikkien piirilevyjen suurimmista ja raskaimmista elementeistä, sanoi yliopiston sähkö- ja tietotekniikan professori Xiuling Li.

Aiemmat tutkijat ovat kehittäneet radiotaajuusmuuntajia käyttämällä pinottavia johtavia materiaaleja tilaongelman ratkaisemiseksi, mutta niillä on rajallinen suorituskyky. Se johtuu tehottomasta magneettisesta kytkennästä kelojen välillä silloin, kun niiden välinen kierroslukujen suhde on suuri.

Nyt tutkijaryhmä saosti kuvioidut metallilangat venytettyihin kaksiulotteisiin ohutkalvoihin. Kun ne vapauttavat jännityksestä, 2D-kalvot rullaavat itsensä pieniksi putkiksi, jolloin ensiö- ja toisiojohdot kelautuvat täydellisesti toistensa lomaan paljon pienemmäksi alueeksi optimaalisen magneettisen induktiokyvyn ja -kytkennän suhteen. Sisäkkäisesti rakennettu 3D-arkkitehtuuri johtaa korkeisiin kierroslukusuhteisiin.

- Korkean kierroslukusuhteen muuntajaa voidaan käyttää impedanssimuuntajana parantamaan äärimmäisen vähäisten tehon vastaanottimien herkkyyttä, joiden odotetaan olevan avaintekijä IoT:n langattomille etuasteille, toteaa professori Songbin Gong.

Rullatut muuntajat voivat myös vastaanottaa ja käsitellä korkeampia taajuussignaaleja kuin isommat rakenteet. Uudenlaiset muuntajat voidaan valmistaa ja yhteensopivasti teollisuuden standardimateriaalien kanssa.

Tutkijoiden seuraava askel on käyttää rakenteissaan ohuempia ja johtavampia metalleja, kuten grafeenia, jolloin ne voitaisiin tehdä vieläkin pienemmiksi ja joustaviksi, mikä mahdollistaa esimerkiksi niiden kutomisen kankaisiin, toteavat tutkijat yliopistonsa tiedotteessa.

Veijo Hänninen
Nanobittejä 18.5.2018

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

IoT-solmun voi toteuttaa valmiilla alustalla

Artikkelissa kuvataan, miten SoC-piirille suunnitellaan datankeruuseen, analyysiin ja ohjaukseen tarkoitettu IoT-solmu käyttäen Adesto Technologiesin SmartEdge-alustaa. Suunnittelussa paneudutaan erityisesti ohjaussilmukoiden nopeuttamiseen yhdistettynä tehokkaaseen tiedonsiirtoon ja parempaan turvallisuuteen.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2