JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Keväällä 1998 Prosessori-lehdessä esiteltiin uutta ihmeellistä tekniikkaa. Siitä ei vielä puhuttu 3G:nä, vaan nimenä oli UMTS. WCDMA-pohjainen uusi tekniikka mullistaisi kännyköiden multimediaominaisuudet, sillä se tarjosi enimmillään jopa kahden megabitin datanopeuden sekunnissa.

Hauskaa on se, että UMTSia hehkutettiin samoilla mainoslauseilla kuin 5G-tekniikkaa nyt: se mahdollistaa laajakaistapalvelut ja internetin käytön ajasta ja paikasta riippumatta.

UMTS:n datansiirtokapasiteetti riitti myös liikkuvan kuvan välittämiseen. ETSI oli valinnut uuden tekniikan radiorajapinnaksi WCDMA-tekniikan. Itse standrdin nimeksi tuli UTRA (UMTS Terrestrial Radio Access). UTRAsta ei tainnut kukaan kovin yleisesti puhua. 3G-nimi tuli käyttöön hieman myöhemmin, kun ITU hyväksyi sen virallisesti.

Hauska anekdootti liittyy käsitykseen päätelaitteiden kehityksestä. Näyttötekniikan merkitys lisääntyy multimediapalvelujen yleistyessä. Sen sijaan hieman hankalan näppäimistön tilalle halutaan ehkä puheohjaus, Prosessori ennusti.

Ensimmäisiä kosketusnäytöllisiä laitteita nähtiin 4-5 vuoden kuluttua ja lopullisesti markkinat mullisti Applen ensimmäinen iPhone vuonna 2007.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

UPS on tärkeä osa datan tallennusta

Innovatiiviset UPS-suunnittelutekniikat tuovat sekä paremman tehokkuuden että suorituskykyä.

Lue lisää...
 
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
 
 

ny template