JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Keväällä 1998 Prosessori-lehdessä esiteltiin uutta ihmeellistä tekniikkaa. Siitä ei vielä puhuttu 3G:nä, vaan nimenä oli UMTS. WCDMA-pohjainen uusi tekniikka mullistaisi kännyköiden multimediaominaisuudet, sillä se tarjosi enimmillään jopa kahden megabitin datanopeuden sekunnissa.

Hauskaa on se, että UMTSia hehkutettiin samoilla mainoslauseilla kuin 5G-tekniikkaa nyt: se mahdollistaa laajakaistapalvelut ja internetin käytön ajasta ja paikasta riippumatta.

UMTS:n datansiirtokapasiteetti riitti myös liikkuvan kuvan välittämiseen. ETSI oli valinnut uuden tekniikan radiorajapinnaksi WCDMA-tekniikan. Itse standrdin nimeksi tuli UTRA (UMTS Terrestrial Radio Access). UTRAsta ei tainnut kukaan kovin yleisesti puhua. 3G-nimi tuli käyttöön hieman myöhemmin, kun ITU hyväksyi sen virallisesti.

Hauska anekdootti liittyy käsitykseen päätelaitteiden kehityksestä. Näyttötekniikan merkitys lisääntyy multimediapalvelujen yleistyessä. Sen sijaan hieman hankalan näppäimistön tilalle halutaan ehkä puheohjaus, Prosessori ennusti.

Ensimmäisiä kosketusnäytöllisiä laitteita nähtiin 4-5 vuoden kuluttua ja lopullisesti markkinat mullisti Applen ensimmäinen iPhone vuonna 2007.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
6hreplyretweetfavorite
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template