JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Keväällä 1998 Prosessori-lehdessä esiteltiin uutta ihmeellistä tekniikkaa. Siitä ei vielä puhuttu 3G:nä, vaan nimenä oli UMTS. WCDMA-pohjainen uusi tekniikka mullistaisi kännyköiden multimediaominaisuudet, sillä se tarjosi enimmillään jopa kahden megabitin datanopeuden sekunnissa.

Hauskaa on se, että UMTSia hehkutettiin samoilla mainoslauseilla kuin 5G-tekniikkaa nyt: se mahdollistaa laajakaistapalvelut ja internetin käytön ajasta ja paikasta riippumatta.

UMTS:n datansiirtokapasiteetti riitti myös liikkuvan kuvan välittämiseen. ETSI oli valinnut uuden tekniikan radiorajapinnaksi WCDMA-tekniikan. Itse standrdin nimeksi tuli UTRA (UMTS Terrestrial Radio Access). UTRAsta ei tainnut kukaan kovin yleisesti puhua. 3G-nimi tuli käyttöön hieman myöhemmin, kun ITU hyväksyi sen virallisesti.

Hauska anekdootti liittyy käsitykseen päätelaitteiden kehityksestä. Näyttötekniikan merkitys lisääntyy multimediapalvelujen yleistyessä. Sen sijaan hieman hankalan näppäimistön tilalle halutaan ehkä puheohjaus, Prosessori ennusti.

Ensimmäisiä kosketusnäytöllisiä laitteita nähtiin 4-5 vuoden kuluttua ja lopullisesti markkinat mullisti Applen ensimmäinen iPhone vuonna 2007.

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Ajoneuvoista voidaan tehdä tietoturvallisia

Tulevaisuudessa V2I- (vehicle to infrastructure) ja V2V-yhteydet (vehicle to vehicle) saavat rinnalleen V2X-tietoliikenteen (vehicle to everything). Kyse on miljardin dollarin markkinoista, joka kiinnostaa kuluttajaakin yhä enemmän. Yksi tavoite V2X-yhteyksissä on vähentää onnettomuuksia informaation vaihdon avulla.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2