JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Keväällä 1998 Prosessori-lehdessä esiteltiin uutta ihmeellistä tekniikkaa. Siitä ei vielä puhuttu 3G:nä, vaan nimenä oli UMTS. WCDMA-pohjainen uusi tekniikka mullistaisi kännyköiden multimediaominaisuudet, sillä se tarjosi enimmillään jopa kahden megabitin datanopeuden sekunnissa.

Hauskaa on se, että UMTSia hehkutettiin samoilla mainoslauseilla kuin 5G-tekniikkaa nyt: se mahdollistaa laajakaistapalvelut ja internetin käytön ajasta ja paikasta riippumatta.

UMTS:n datansiirtokapasiteetti riitti myös liikkuvan kuvan välittämiseen. ETSI oli valinnut uuden tekniikan radiorajapinnaksi WCDMA-tekniikan. Itse standrdin nimeksi tuli UTRA (UMTS Terrestrial Radio Access). UTRAsta ei tainnut kukaan kovin yleisesti puhua. 3G-nimi tuli käyttöön hieman myöhemmin, kun ITU hyväksyi sen virallisesti.

Hauska anekdootti liittyy käsitykseen päätelaitteiden kehityksestä. Näyttötekniikan merkitys lisääntyy multimediapalvelujen yleistyessä. Sen sijaan hieman hankalan näppäimistön tilalle halutaan ehkä puheohjaus, Prosessori ennusti.

Ensimmäisiä kosketusnäytöllisiä laitteita nähtiin 4-5 vuoden kuluttua ja lopullisesti markkinat mullisti Applen ensimmäinen iPhone vuonna 2007.

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Koko järjestelmää voidaan simuloida kerralla

Simulointi on perusedellytys monimutkaisen järjestelmän onnistuneelle suunnittelulle, kehittämiselle ja testaamiselle. Yhdistämällä Wind Riverin Simicsin kaltainen tietokoneen simulointiohjelmisto fyysisen järjestelmän ja ympäristön simulaatioon voidaan koko järjestelmän kattavia testejä ajaa täysin automaattisesti niin usein kuin halutaan.

Lue lisää...
 
ETN_fi Thaimaan luolapelastusoperaatiossa käytettiin MaxMesh-verkkotekniikkaa, joka perustui Analog Devicesin AD9364-piire… https://t.co/eVFbYcblRg
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
 
 

ny template