JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kun kaikki maailman laitteet imurista jääkaappiin liitetään verkkoon, herää tietenkin kysymys, voiko tällaisen laitteen kaapata vaikkapa johonkin epäilyttävään käyttöön? Kyllä voi, sanoi F-Securen kuluttajapuolen tietoturvatuotteista vastaava Kristian Järnefelt eilen FiCom Forum -tapahtumassa.

- Kun äly laitteissa lisääntyy, alkaa tutkimusjohtajamme Mikko Hyppösen laki päteä. Älykäs on samalla aina haavoittuva. Jääkaappisi voi olla jo osallistunut palvelunestohyökkäykseen, etkä vain tiedä sitä, Järnefelt varoitteli.

Järnefeltin mukaan Mirai-bottihyökkäys pari vuotta sitten oli iso herätys. – Mirai otti haltuun ison osan internetiä. Reitittimet lakkasivat toimimasta, palvelut lakkasivat toimimasta ja mukana oli Airbnb:n ja Twitterin kaltaisia suosittuja, isoja palveluja.

Miksi minun pitäisi sitten välittää siitä, että joku laite osallistuu palvelunestohyökkäykseen, Järnefelt kysyi. – Se vastaa sitä, että jättäisi talonsa takaoven auki.

Näin ei tietenkään kannata tehdä. Toisaalta jo yksinkertaiset asiat nostavat rikollisten rimaa. - Pidetään huolta, että laitteet ovat suojattuja ja päivitettyjä, pidetään huolta, että etäkäyttö tapahtuu luotettavan pilvipalvelun tarjoajan kautta, Järnefelt neuvoo.

FiCom Forumin yksi pääteemoista oli tekoäly. F-Securelle se on tuttu tekniikka. – Olemme hyödyntäneet tekoälyä jo yli 10 vuotta.

Järneelt kertoi, että 15 vuotta sitten F-Secure sai noin sata haittaohjelmanäytettä viikossa. – Nyt niitä tulee miljoona päivässä. On selvää, ettei sellaista volyymiä pysty hallitsemaan käyttäjiä skannaamalla.

Tekoälyyn turvaavat myös verkkorikolliset. Valtiolliset toimijat ovat alkaneet hyödyntää tekoälyä hyvin räätälöityjen hyökkäysten kehittämisessä. Tällöin tekoäly hyödyntää kaikkea meistä olemassa olevaa dataa ja lähettää kalasteluja, joita on mahdotonta ymmärtää koneen tekemiksi.

- Lopulta kisa verkkorikollisten ja tietoturvayritysten väillä muuttaa tekoälyjen väliseksi sodaksi, Järnefelt ennustaa.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
6hreplyretweetfavorite
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template