JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kun kaikki maailman laitteet imurista jääkaappiin liitetään verkkoon, herää tietenkin kysymys, voiko tällaisen laitteen kaapata vaikkapa johonkin epäilyttävään käyttöön? Kyllä voi, sanoi F-Securen kuluttajapuolen tietoturvatuotteista vastaava Kristian Järnefelt eilen FiCom Forum -tapahtumassa.

- Kun äly laitteissa lisääntyy, alkaa tutkimusjohtajamme Mikko Hyppösen laki päteä. Älykäs on samalla aina haavoittuva. Jääkaappisi voi olla jo osallistunut palvelunestohyökkäykseen, etkä vain tiedä sitä, Järnefelt varoitteli.

Järnefeltin mukaan Mirai-bottihyökkäys pari vuotta sitten oli iso herätys. – Mirai otti haltuun ison osan internetiä. Reitittimet lakkasivat toimimasta, palvelut lakkasivat toimimasta ja mukana oli Airbnb:n ja Twitterin kaltaisia suosittuja, isoja palveluja.

Miksi minun pitäisi sitten välittää siitä, että joku laite osallistuu palvelunestohyökkäykseen, Järnefelt kysyi. – Se vastaa sitä, että jättäisi talonsa takaoven auki.

Näin ei tietenkään kannata tehdä. Toisaalta jo yksinkertaiset asiat nostavat rikollisten rimaa. - Pidetään huolta, että laitteet ovat suojattuja ja päivitettyjä, pidetään huolta, että etäkäyttö tapahtuu luotettavan pilvipalvelun tarjoajan kautta, Järnefelt neuvoo.

FiCom Forumin yksi pääteemoista oli tekoäly. F-Securelle se on tuttu tekniikka. – Olemme hyödyntäneet tekoälyä jo yli 10 vuotta.

Järneelt kertoi, että 15 vuotta sitten F-Secure sai noin sata haittaohjelmanäytettä viikossa. – Nyt niitä tulee miljoona päivässä. On selvää, ettei sellaista volyymiä pysty hallitsemaan käyttäjiä skannaamalla.

Tekoälyyn turvaavat myös verkkorikolliset. Valtiolliset toimijat ovat alkaneet hyödyntää tekoälyä hyvin räätälöityjen hyökkäysten kehittämisessä. Tällöin tekoäly hyödyntää kaikkea meistä olemassa olevaa dataa ja lähettää kalasteluja, joita on mahdotonta ymmärtää koneen tekemiksi.

- Lopulta kisa verkkorikollisten ja tietoturvayritysten väillä muuttaa tekoälyjen väliseksi sodaksi, Järnefelt ennustaa.

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Ajoneuvoista voidaan tehdä tietoturvallisia

Tulevaisuudessa V2I- (vehicle to infrastructure) ja V2V-yhteydet (vehicle to vehicle) saavat rinnalleen V2X-tietoliikenteen (vehicle to everything). Kyse on miljardin dollarin markkinoista, joka kiinnostaa kuluttajaakin yhä enemmän. Yksi tavoite V2X-yhteyksissä on vähentää onnettomuuksia informaation vaihdon avulla.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2