JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kiinteistöt ovat kovaa vauhtia muuttumassa digitaalisiksi. Kehitys näkyi selvästi tänään Schneider Electricin Innovation Summit -tapahtumassa, joka järjestetään Suomessa ensimmäistä kertaa. Pelkästään rakennusautomaatiosta puhuminen alkaa olla jo aika vanhentunutta.

Ainakin uudet digitaaliset järjestelmät kiinnostavat rakennusalan ammattilaisia, sillä Messukeskuksen Siipeen oli tulossa jopa 700 kävijää. Schneider Electricin liiketoimintajohtaja Tuomas Qvick kertoi, että kiinteistön digitalisoituminen on jo tapahtunut. Ja se on tapahtunut nopeasti ja vähän kuin varkain.

Tämä tarkoittaa isoa muutosta myös energia- ja automaatioyrityksenä tunnetulle Schneiderille. Siitähän on selvästi tulossa softatalo. – Tämä pitää paikkansa. Meillä on jo nyt 30 tuhatta ohjelmoijaa, Qvick kertoi.

Schneider Electric käytti Innovation Summit -tapahtumaansa julkaistakseen uuden EcoStruxure Building -alustansa. Kyse on päästä-päähän avoimesta IP-arkkitehtuurista, johon voidaan liittää erilaisia toimi- ja valvontalaitteita.

Alustan päällä toimii esimerkiksi Building Advisor -palvelu, jonka avulla kiinteistön tilaa voidaan analysoida. Palvelu näyttää huoltoa vaativat laitteet jo ennen kuin kukaan kiinteistön käyttäjä huomaa ongelmaa. Ja iso osa korjauksista voidaan tehdä etänä IP-yhteyden yli. Usein käyttöliittymä on tabletissa, kuten ylläolevassa kuvassa.

IP-pohjaisuus ja IoT-laitteiden tuominen rakennuksiin merkitsee tietenkin sitä, että kiinteistöistä voidaan kerätä hyvin monipuolisesti dataa. Ja sitä kertyy valtavia määriä. Tämän datan analytiikka onnistuu automaattisesti ohjelmistoilla ja siinä hyödynnetään yhä enemmän tekoälyä. Se on välttämätöntä, sillä dataa kerätään niin monesta paikasta.

Toisaalta vain 10 prosenttia kaikesta kerätystä datasta hyödynnetään. Tämä on koko IoT-maailmaa koskettava ongelma: mitä tehdä kaikelle datalle? Todennäköisesti tätä dataa ei seurata enää perinteisentyyppisissä valvomoissa.

- En sanoisi, että valvomot häviävä kokonaan, mutta niistä tulee selvästi nykyistä älykkäämpiä, Qvick ennustaa.

Schneiderin asiakkailla motiivi on tietysti kustannusten säästäminen. Esimerkiksi EcoStruxure Building -alustalla päästään asiakastapausten perusteella noin 20 prosentin säästöön energiankulutuksesta.

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Koko järjestelmää voidaan simuloida kerralla

Simulointi on perusedellytys monimutkaisen järjestelmän onnistuneelle suunnittelulle, kehittämiselle ja testaamiselle. Yhdistämällä Wind Riverin Simicsin kaltainen tietokoneen simulointiohjelmisto fyysisen järjestelmän ja ympäristön simulaatioon voidaan koko järjestelmän kattavia testejä ajaa täysin automaattisesti niin usein kuin halutaan.

Lue lisää...
 
ETN_fi Thaimaan luolapelastusoperaatiossa käytettiin MaxMesh-verkkotekniikkaa, joka perustui Analog Devicesin AD9364-piire… https://t.co/eVFbYcblRg
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
 
 

ny template