JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Puolijohdealan tutkijat kehittävät jatkuvasti uusia ratkaisuja pitääkseen Mooren lain hengessä. Nyt tosin liikutaan jo erittäin pienissä geometrioissa. Belgialainen mikroelektroniikan tutkimuskeskus on yhdessä singaporelaisen Unisantisin kanssa kehittänyt SRAM-solun, joka käy alle 5 nanometrin tuotantoon.

SRAM-tekniikka perustuu Unisantisin SGT-rakenteeseen (Surrounding Gate Transistor), jossa SRAM-solun vaatimat kuusi transistoria ovat pystysuunnassa. Samantyyppisiä ratkaisuja ovat tutkineet suuret muistivalmistajat Samsungin johdolla.

Valmistetussa protossa SRAM-solun koko oli 0,0205 neliömikronia. Pilaritransistorien välinen etäisyys oli 50 nanometriä. Solu on 24 prosenttia pienempi kuin tähän asti kehitetty pienin SRAM-solu, joka on Samsungin käsialaa.

Pystysuorissa transistoreissa haaste on pilarien vakaus. Tähän IMEC pääsi EUV-litografialla. Tuloksena oli prosessi, joka on tutkijoiden mukaan kustannuksiltaan kilpailukykyinen FinFET-pohjaisten SRAM-piirien valmistuksen kanssa.

Pystysuorilla transistoreilla on omat haasteensa. Niiden pitäisi olla selvästi suorituskykyisempiä, jotta voisivat kilpailla FinFET-pohjaisen logiikan kanssa.

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Ajoneuvoista voidaan tehdä tietoturvallisia

Tulevaisuudessa V2I- (vehicle to infrastructure) ja V2V-yhteydet (vehicle to vehicle) saavat rinnalleen V2X-tietoliikenteen (vehicle to everything). Kyse on miljardin dollarin markkinoista, joka kiinnostaa kuluttajaakin yhä enemmän. Yksi tavoite V2X-yhteyksissä on vähentää onnettomuuksia informaation vaihdon avulla.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2