JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Intel on hallinnut tietokoneiden prosessorien markkinoita jo pitkään, mutta tähän voi olla tulossa muutos. Englantilainen kännykkäprosessoreista tunnettu Arm on esitellyt uuden suorittimen, jolla päästään läppäreissä jo lähelle Intelin suorittimien tehoja.

Uutuus on nimeltään Arm Cortex-A76. Yhtiön mukaan sen suorituskyky yltää jo alle 10 prosentin päähän, kun vertaillaan Intelin uusimpiin Skylake-sarjan suorittimiin.

Vuodentakaiseen Cortex-A75:een verrattuna Arm on kasvattanut suorituskykyä peräti 35 prosenttia. Tähän on totuttu älypuhelinpuolella, mutta Intelin hallitsemissa PC-suorittimissa tehonlisäys on viime vuosina jäänyt alle 10 prosenttiin. Tähän Arm haluaa muutoksen.

Cortex-A76-prosessori on neliytiminen suoritin, jossa voidaan ajaa kahdeksan käskyä yhden kellojakson aikana. 7 nanometrin prosessissa valmistettuna suoritinta voidaan ajaa yli 3 gigahertsin kellotaajuudella.

Lisäksi Arm esitteli uuden Mali-G76-grafiikkaprosessorin. Sen myötä Arm-alustan grafiikkasuorityskyky kasvaa lähes kolmanneksella. Mali-V76 on puolestaan uusi videokoodekki, joka pystyy dekoodaamaan neljää 4K-striimiä 60 ruudun sekuntinopeudella. Grafiikka ei näillä lukemilla enää jäädy ruudulla.

Arm:n suurin valttikortti on kuitenkin pieni tehonkulutus. Suorituskyvystä huolimatta uusilla suorittimilla voidaan toteuttaa läppäri, jossa yhdellä latauksessa tullaan toimeen 20 tunnin työskentelyn ajan. Intelin alustoilla ei päästä lähellekään näitä lukemia.

Toisaalta analyytikot eivät usko, että Arm kykenisi kaappaamaan merkittävää osaa läppärien markkinoista. Intelin x86-suorittimilla on niin dominoiva asema, että sen murtuminen vie aikaa vuosia.

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Ajoneuvoista voidaan tehdä tietoturvallisia

Tulevaisuudessa V2I- (vehicle to infrastructure) ja V2V-yhteydet (vehicle to vehicle) saavat rinnalleen V2X-tietoliikenteen (vehicle to everything). Kyse on miljardin dollarin markkinoista, joka kiinnostaa kuluttajaakin yhä enemmän. Yksi tavoite V2X-yhteyksissä on vähentää onnettomuuksia informaation vaihdon avulla.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2