JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Intel on hallinnut tietokoneiden prosessorien markkinoita jo pitkään, mutta tähän voi olla tulossa muutos. Englantilainen kännykkäprosessoreista tunnettu Arm on esitellyt uuden suorittimen, jolla päästään läppäreissä jo lähelle Intelin suorittimien tehoja.

Uutuus on nimeltään Arm Cortex-A76. Yhtiön mukaan sen suorituskyky yltää jo alle 10 prosentin päähän, kun vertaillaan Intelin uusimpiin Skylake-sarjan suorittimiin.

Vuodentakaiseen Cortex-A75:een verrattuna Arm on kasvattanut suorituskykyä peräti 35 prosenttia. Tähän on totuttu älypuhelinpuolella, mutta Intelin hallitsemissa PC-suorittimissa tehonlisäys on viime vuosina jäänyt alle 10 prosenttiin. Tähän Arm haluaa muutoksen.

Cortex-A76-prosessori on neliytiminen suoritin, jossa voidaan ajaa kahdeksan käskyä yhden kellojakson aikana. 7 nanometrin prosessissa valmistettuna suoritinta voidaan ajaa yli 3 gigahertsin kellotaajuudella.

Lisäksi Arm esitteli uuden Mali-G76-grafiikkaprosessorin. Sen myötä Arm-alustan grafiikkasuorityskyky kasvaa lähes kolmanneksella. Mali-V76 on puolestaan uusi videokoodekki, joka pystyy dekoodaamaan neljää 4K-striimiä 60 ruudun sekuntinopeudella. Grafiikka ei näillä lukemilla enää jäädy ruudulla.

Arm:n suurin valttikortti on kuitenkin pieni tehonkulutus. Suorituskyvystä huolimatta uusilla suorittimilla voidaan toteuttaa läppäri, jossa yhdellä latauksessa tullaan toimeen 20 tunnin työskentelyn ajan. Intelin alustoilla ei päästä lähellekään näitä lukemia.

Toisaalta analyytikot eivät usko, että Arm kykenisi kaappaamaan merkittävää osaa läppärien markkinoista. Intelin x86-suorittimilla on niin dominoiva asema, että sen murtuminen vie aikaa vuosia.

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Koko järjestelmää voidaan simuloida kerralla

Simulointi on perusedellytys monimutkaisen järjestelmän onnistuneelle suunnittelulle, kehittämiselle ja testaamiselle. Yhdistämällä Wind Riverin Simicsin kaltainen tietokoneen simulointiohjelmisto fyysisen järjestelmän ja ympäristön simulaatioon voidaan koko järjestelmän kattavia testejä ajaa täysin automaattisesti niin usein kuin halutaan.

Lue lisää...
 
ETN_fi Thaimaan luolapelastusoperaatiossa käytettiin MaxMesh-verkkotekniikkaa, joka perustui Analog Devicesin AD9364-piire… https://t.co/eVFbYcblRg
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
 
 

ny template