JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Intel on hallinnut tietokoneiden prosessorien markkinoita jo pitkään, mutta tähän voi olla tulossa muutos. Englantilainen kännykkäprosessoreista tunnettu Arm on esitellyt uuden suorittimen, jolla päästään läppäreissä jo lähelle Intelin suorittimien tehoja.

Uutuus on nimeltään Arm Cortex-A76. Yhtiön mukaan sen suorituskyky yltää jo alle 10 prosentin päähän, kun vertaillaan Intelin uusimpiin Skylake-sarjan suorittimiin.

Vuodentakaiseen Cortex-A75:een verrattuna Arm on kasvattanut suorituskykyä peräti 35 prosenttia. Tähän on totuttu älypuhelinpuolella, mutta Intelin hallitsemissa PC-suorittimissa tehonlisäys on viime vuosina jäänyt alle 10 prosenttiin. Tähän Arm haluaa muutoksen.

Cortex-A76-prosessori on neliytiminen suoritin, jossa voidaan ajaa kahdeksan käskyä yhden kellojakson aikana. 7 nanometrin prosessissa valmistettuna suoritinta voidaan ajaa yli 3 gigahertsin kellotaajuudella.

Lisäksi Arm esitteli uuden Mali-G76-grafiikkaprosessorin. Sen myötä Arm-alustan grafiikkasuorityskyky kasvaa lähes kolmanneksella. Mali-V76 on puolestaan uusi videokoodekki, joka pystyy dekoodaamaan neljää 4K-striimiä 60 ruudun sekuntinopeudella. Grafiikka ei näillä lukemilla enää jäädy ruudulla.

Arm:n suurin valttikortti on kuitenkin pieni tehonkulutus. Suorituskyvystä huolimatta uusilla suorittimilla voidaan toteuttaa läppäri, jossa yhdellä latauksessa tullaan toimeen 20 tunnin työskentelyn ajan. Intelin alustoilla ei päästä lähellekään näitä lukemia.

Toisaalta analyytikot eivät usko, että Arm kykenisi kaappaamaan merkittävää osaa läppärien markkinoista. Intelin x86-suorittimilla on niin dominoiva asema, että sen murtuminen vie aikaa vuosia.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template