JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Monia ärsyttää ajatus siitä, että suurilla amerikkalaisyhtiöillä ja laitevalmistajilla on käytännössä esteetön pääsy omaan dataan. Onneksi tähän on tulossa helpotusta. Tieturvallinen, Linux-pohjainen Librem 5 -älypuhelin tulee toimituksiin tammikuussa.

Linux-läppäreistään tunnetun Purismin kehittämän laitteen voi jo ennakkotilata. Halvimmillaan Librem 5 maksaa 599 dollaria eli reilut 500 euroa. Hintaa ei voi pitää edes kovin kovana, sillä panostuksella saa laitteen, jossa moni tietoturva-asia on ajateltu kokonaan uusiksi.

Kaikki puhelut, tekstiviestit ja sähköpostit on salattu päästä-päähän. Ratkaisu on tehty yhteistyössä Matrixin kanssa, joka kehittää avoimeen koodiin perustuvia hajautettuja viestijärjestelmiä.

Datayhteydet esimerkiksi selaimella tapahtuvat esikonfoguroitujen VPN-palveluiden läpi. Kameralle, mikrofonilla, wifi- ja bluetooth-yhteydellä sekä modeemin kantataajuusosalle on oma fyysinen ”tappokytkin”. Napin painalluksella laite siis hävittää kaikki verkkoyhteydet.

Lisäksi Librem 5:een tuodaan oma korttipaikka fyysiselle salausavaimelle. Sitä Purism kehittää yhdessä Nitrokeyn kanssa. Librem5:ssa voidaan ajaa PureOS-käyttöjärjestelmää tai mitä tahansa avoimeen koodiin perustuvaa linux-käyttistä. Laite on ensimmäinen natiivisti täysin IP-pohjainen älypuhelin.

Purismin verkkosivuilta käy hyvin ilmi, miten Librem 5 eroaa iPhone- ja Android-älypuhelimista.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

UPS on tärkeä osa datan tallennusta

Innovatiiviset UPS-suunnittelutekniikat tuovat sekä paremman tehokkuuden että suorituskykyä.

Lue lisää...
 
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
 
 

ny template