JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Monia ärsyttää ajatus siitä, että suurilla amerikkalaisyhtiöillä ja laitevalmistajilla on käytännössä esteetön pääsy omaan dataan. Onneksi tähän on tulossa helpotusta. Tieturvallinen, Linux-pohjainen Librem 5 -älypuhelin tulee toimituksiin tammikuussa.

Linux-läppäreistään tunnetun Purismin kehittämän laitteen voi jo ennakkotilata. Halvimmillaan Librem 5 maksaa 599 dollaria eli reilut 500 euroa. Hintaa ei voi pitää edes kovin kovana, sillä panostuksella saa laitteen, jossa moni tietoturva-asia on ajateltu kokonaan uusiksi.

Kaikki puhelut, tekstiviestit ja sähköpostit on salattu päästä-päähän. Ratkaisu on tehty yhteistyössä Matrixin kanssa, joka kehittää avoimeen koodiin perustuvia hajautettuja viestijärjestelmiä.

Datayhteydet esimerkiksi selaimella tapahtuvat esikonfoguroitujen VPN-palveluiden läpi. Kameralle, mikrofonilla, wifi- ja bluetooth-yhteydellä sekä modeemin kantataajuusosalle on oma fyysinen ”tappokytkin”. Napin painalluksella laite siis hävittää kaikki verkkoyhteydet.

Lisäksi Librem 5:een tuodaan oma korttipaikka fyysiselle salausavaimelle. Sitä Purism kehittää yhdessä Nitrokeyn kanssa. Librem5:ssa voidaan ajaa PureOS-käyttöjärjestelmää tai mitä tahansa avoimeen koodiin perustuvaa linux-käyttistä. Laite on ensimmäinen natiivisti täysin IP-pohjainen älypuhelin.

Purismin verkkosivuilta käy hyvin ilmi, miten Librem 5 eroaa iPhone- ja Android-älypuhelimista.

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Koko järjestelmää voidaan simuloida kerralla

Simulointi on perusedellytys monimutkaisen järjestelmän onnistuneelle suunnittelulle, kehittämiselle ja testaamiselle. Yhdistämällä Wind Riverin Simicsin kaltainen tietokoneen simulointiohjelmisto fyysisen järjestelmän ja ympäristön simulaatioon voidaan koko järjestelmän kattavia testejä ajaa täysin automaattisesti niin usein kuin halutaan.

Lue lisää...
 
ETN_fi Thaimaan luolapelastusoperaatiossa käytettiin MaxMesh-verkkotekniikkaa, joka perustui Analog Devicesin AD9364-piire… https://t.co/eVFbYcblRg
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
 
 

ny template