JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Monia ärsyttää ajatus siitä, että suurilla amerikkalaisyhtiöillä ja laitevalmistajilla on käytännössä esteetön pääsy omaan dataan. Onneksi tähän on tulossa helpotusta. Tieturvallinen, Linux-pohjainen Librem 5 -älypuhelin tulee toimituksiin tammikuussa.

Linux-läppäreistään tunnetun Purismin kehittämän laitteen voi jo ennakkotilata. Halvimmillaan Librem 5 maksaa 599 dollaria eli reilut 500 euroa. Hintaa ei voi pitää edes kovin kovana, sillä panostuksella saa laitteen, jossa moni tietoturva-asia on ajateltu kokonaan uusiksi.

Kaikki puhelut, tekstiviestit ja sähköpostit on salattu päästä-päähän. Ratkaisu on tehty yhteistyössä Matrixin kanssa, joka kehittää avoimeen koodiin perustuvia hajautettuja viestijärjestelmiä.

Datayhteydet esimerkiksi selaimella tapahtuvat esikonfoguroitujen VPN-palveluiden läpi. Kameralle, mikrofonilla, wifi- ja bluetooth-yhteydellä sekä modeemin kantataajuusosalle on oma fyysinen ”tappokytkin”. Napin painalluksella laite siis hävittää kaikki verkkoyhteydet.

Lisäksi Librem 5:een tuodaan oma korttipaikka fyysiselle salausavaimelle. Sitä Purism kehittää yhdessä Nitrokeyn kanssa. Librem5:ssa voidaan ajaa PureOS-käyttöjärjestelmää tai mitä tahansa avoimeen koodiin perustuvaa linux-käyttistä. Laite on ensimmäinen natiivisti täysin IP-pohjainen älypuhelin.

Purismin verkkosivuilta käy hyvin ilmi, miten Librem 5 eroaa iPhone- ja Android-älypuhelimista.

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Ajoneuvoista voidaan tehdä tietoturvallisia

Tulevaisuudessa V2I- (vehicle to infrastructure) ja V2V-yhteydet (vehicle to vehicle) saavat rinnalleen V2X-tietoliikenteen (vehicle to everything). Kyse on miljardin dollarin markkinoista, joka kiinnostaa kuluttajaakin yhä enemmän. Yksi tavoite V2X-yhteyksissä on vähentää onnettomuuksia informaation vaihdon avulla.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2