JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Moni ajattelee IoT-verkkoa pienenä paikallisena toteutuksena, mutta tutkimusten mukaan jopa 40 prosenttia IoT-datasta on alueellista tai jopa globaalia. Globaalin IoT-verkon hallinta voi olla iso ongelma, mutta Nokian kehittämä WING-alusta ratkaisee asian.

WING (Worldwide IoT NEtowrk Grid) on Nokian viime vuonna lanseeraama palvelualusta. WING-tuotelinjaa vetää Nokialla Ankur Bhan. Hänen mukaansa WING ratkaisee erityisesti isojen IoT-verkkojen verkkovierailuun eli roamingiin liittyvät ongelmat.

- Roaming-säännöt tulevat kuluttajapuolelta. IoT-verkossa nämä säännöt eivät oikein toimi, koska laitteet ovat koko ajan roaming-tilassa. WING ratkaisee IoT:n liitettävyysongelmat paremmin kuin muut ratkaisut, Bhan kehuu.

WING-järjestelmässä joka markkina-alueella on oma johtava operaattori. Vastikään Nokia kertoi ensimmäisestä isosta WING-sopimuksesta USA:ssa, kun AT&T saatiin WING-asiakkaaksi.

WING-verkossa Nokia on perustanut eri puolille maailmaa 30 IoT-keskusta, joissa operaattorien IoT-asiakkaiden laitteita hallitaan. Laite pysyy koko ajan ”paikallisessa” verkossa, data ladataan paikalliseen keskukseen, mutta on yrityksen globaalien liiketoimintojen käytössä.

- Tavallaan olemme tehneet IoT-verkoille saman, minkä Amazon teki pilvipalveluille, Bhan kuvaa.

WING tukee periaatteessa erilaisia IoT-verkkotekniikoita. Nokian alustana se kuitenkin tähtää erityisesti 4G-verkon IoT-toteutuksiin eli lähinnä NB-IoT- ja LTE-M-toteutuksiin. Bhan itse uskoo vakaasti 3GPP-pohjaisten verkkojen lopulta voittavan IoT-verkkokisan.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template