JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Intelligent Community Forum on valinnut Espoon maailman älykkäimmäksi kaupungiksi. Espoo oli ainoa seitsemän finalistin joukkoon yltänyt Euroopasta. Kilpailun teema oli datan hyödyntäminen ihmislähtöisessä palvelujen kehittämisessä (Humanizing Data). Yksi osa Espoon älykaupunkihanketta on ilman muuta ollut Nokian kampuksella käynnissä oleva 5G-valopylväsprojekti eli LuxTurrim5G.

Projektin koordinaattorin, Nokian Juha Salmelinin mukaan LuxTurrim5G oli kisassa juuri se elementti, joka erotti Espoon muista. ICF:n perustaja Lou Zacharilla äityi kehumaan Espoota Suomen ”piilotetuksi jalokiveksi” ihmislähtöisten datapalvelujen kehittäjänä. Espoon kannalta tunnustus voi olla merkittäväkin, koska se voi herättää ulkomaisten yritysten mielenkiinnon ja sitä kautta jopa luoda uusia työpaikkoja kaupunkiin.

LuxTurrim5G on tutkimushanke, jossa ovat mukana Espoosta Nokia Bell Labs, Spinverse, Sitowise, VTT ja Aalto-yliopisto. Siinä kehitetään ja testataan älyvalaisinpylväisiin pohjautuvia 5G-yhteyksiä ja niihin liittyviä palveluja Nokian kampuksella Espoon Karamalmilla. Tarkoituksena on, että tämän vuoden aikana Nokian kampuksella on yli 10 5G-älyvalaisinpylvästä.

Pylväisiin on integroitu mm. Vaisalan sää- ja ilmanlaatuantureita sekä Telesten videokamera, joihin perustuvia ratkaisuja hankkeessa testataan. 5G-tolppien verkko toimii 70 gigahertsin taajuusalueella. Tolppiin on asennettu Nokian Bell Labsissa kehitetty 8x8-antennimatriisi. Antennin vaihetta ohjaamalla saadaan käyttäjää/päätelaitetta seuraava linkki.

70 gigahertsissä on vapaata taajuuskaistaa 10 gigahertsiä. 2 gigahertsin siivulla päästään 15 gigabittiin, joten yhteys riittää moneen. Yleensä käyttäjä ei ehdi siirtyä tolpan alueelta toiselle, kun hän on jo saanut pyytämänsä informaation linkin kautta. 5G-tolpat yhdistetään runkoverkkoon joko kuidulla tai mobiiliyhteydellä.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template