JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Intelligent Community Forum on valinnut Espoon maailman älykkäimmäksi kaupungiksi. Espoo oli ainoa seitsemän finalistin joukkoon yltänyt Euroopasta. Kilpailun teema oli datan hyödyntäminen ihmislähtöisessä palvelujen kehittämisessä (Humanizing Data). Yksi osa Espoon älykaupunkihanketta on ilman muuta ollut Nokian kampuksella käynnissä oleva 5G-valopylväsprojekti eli LuxTurrim5G.

Projektin koordinaattorin, Nokian Juha Salmelinin mukaan LuxTurrim5G oli kisassa juuri se elementti, joka erotti Espoon muista. ICF:n perustaja Lou Zacharilla äityi kehumaan Espoota Suomen ”piilotetuksi jalokiveksi” ihmislähtöisten datapalvelujen kehittäjänä. Espoon kannalta tunnustus voi olla merkittäväkin, koska se voi herättää ulkomaisten yritysten mielenkiinnon ja sitä kautta jopa luoda uusia työpaikkoja kaupunkiin.

LuxTurrim5G on tutkimushanke, jossa ovat mukana Espoosta Nokia Bell Labs, Spinverse, Sitowise, VTT ja Aalto-yliopisto. Siinä kehitetään ja testataan älyvalaisinpylväisiin pohjautuvia 5G-yhteyksiä ja niihin liittyviä palveluja Nokian kampuksella Espoon Karamalmilla. Tarkoituksena on, että tämän vuoden aikana Nokian kampuksella on yli 10 5G-älyvalaisinpylvästä.

Pylväisiin on integroitu mm. Vaisalan sää- ja ilmanlaatuantureita sekä Telesten videokamera, joihin perustuvia ratkaisuja hankkeessa testataan. 5G-tolppien verkko toimii 70 gigahertsin taajuusalueella. Tolppiin on asennettu Nokian Bell Labsissa kehitetty 8x8-antennimatriisi. Antennin vaihetta ohjaamalla saadaan käyttäjää/päätelaitetta seuraava linkki.

70 gigahertsissä on vapaata taajuuskaistaa 10 gigahertsiä. 2 gigahertsin siivulla päästään 15 gigabittiin, joten yhteys riittää moneen. Yleensä käyttäjä ei ehdi siirtyä tolpan alueelta toiselle, kun hän on jo saanut pyytämänsä informaation linkin kautta. 5G-tolpat yhdistetään runkoverkkoon joko kuidulla tai mobiiliyhteydellä.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

UPS on tärkeä osa datan tallennusta

Innovatiiviset UPS-suunnittelutekniikat tuovat sekä paremman tehokkuuden että suorituskykyä.

Lue lisää...
 
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
 
 

ny template