JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Michiganin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet laitteen, jota he kutsuvat maailman pienimmäksi tietokoneeksi. Laite on kooltaan vain 0,3 milliä kanttiinsa, joten se on vain noin yksi kymmenesosa IBM:n maaliskuussa esittelemästä pienimmästä tietokoneesta.

Asia on ajankohtainen, koska IBM:n maaliskuussa esittelemä laite pyrki määrittelemään uudelleen sen, mitä voidaan pitää tietokoneena. Uudet mikrokokoiset nanotietokoneet menettävät kaiken ohjelmakoodinsa ja datansa heti, kun niistä sammutetaan virta.

Michiganin prosessori David Blaauwin mukaan on makuasia, kutsutaanko uusia nanotietokoneita tietokoneiksi. RAM-muistin ja aurinkokennon lisäksi niissä on prosessorit sekä langattomat lähettimet ja vastaanottimet.

Koska nanotietokoneisiin ei mahdu perinteisiä antenneja, ne vastaanottavat ja lähettävät dataa näkyvän valon avulla. Tukiasema siirtää niille sekä tehon että ohjelmakoodin valon välityksellä.

Michiganin tutkijoiden mukaan iso haaste rakentaa nanotietokone oli ajaa sitä erittäin pienellä virralla, kun kotelon piti olla läpinäkyvä. Vain näin tukiasemasta tai reitittimestä tuleva näkyvä valo voi tuottaa virtaa tietokoneen pienissä piireissä. Elektroniikan ajaminen erittäin alhaisella virralla on haaste senkin takia, että useat signaalit (lataus, virta ja jännite) tulevat tällöin kohinaisemmiksi.

Michiganilaisten nanotietokone raportoi lämpötilamuutoksista hyvin pienillä aloilla, kuten soluryppäissä. Se muuntaa lämpötilaerot ajan intervalleiksi, jotka viestitään sähköisinä pulsseina. Koneen tarkkuus on noin 0,1 Celsius-astetta, tutkijat kehuvat.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 triljoonaa digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Parempaa ääntä mobiililaitteeseen

Jopa pienten mobiililaitteiden odotetaan nyt toistavan ääntä laadukkaasti pitkällä akkukestolla. Pienestä laitekoosta johtuen tämä on iso haaste suunnittelun näkökulmasta. Mitä pienempi laite, sitä pienempi akku ja sitä myötä kapasiteetti. Tässä artikkelissa tutkitaan tekniikoita, joiden avulla suunnittelijat voivat toteuttaa laadukkaan audion ja pitkän akkukeston kannettaviin laitteisiin kuten korvanappeihin ja Bluetooth-kuulokkeisiin.

Lue lisää...
 
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
 
 

ny template