JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Göteborgilaisen Chalmersin teknisen korkeakoulun ja Tallinnan yliopisotn tutkijat ovat kehittäneet uusia optisia vahvistimia, joiden avulla on onnistuttu demoamaan 4000 kilometrin pituista optista linkkiä. Tämä on opa kuusi kertaa pidemmälle kuin perinteisillä vahvistimilla.

Kehitetyt vahvistimet ovat erittäin matalakohinaisia, vaiheherkkiä komponentteja. Tutkimuksen tuloksen on julkaistu tuoreessa Nature Communications -lehdessä.

Tämän päivän kuituverkkojen suorituskykyä rajoittavat kohinan lisääntyminen, kun optisissa linkissä pitää käyttää signaalin vahvistinkomponentteja. Lisäksi bittien liikettä heikentävät siirtokuidun epälineaariset häiriöt.

Chalmersin ja Tallinnan yliopistojen tutkijoiden mukaan molempia ilmiöitä voidaan selvästi pienentää käyttämällä vaiheherkkiä vahvistimia. Professori Peter Andreksonin mukaan edessä on vielä haasteita, ennen kuin uutta tekniikkaa voidaan kaupallisesti hyödyntää. – Nyt on kuitenkin ensimmäistä kertaa näytetty näiden vahvistimien selkeät hyödyt, Andrekson kehuu.

Oheisessa kuvassa näyy vasemmalla perinteisen vahvistimen tuottama signaalikuvio (vasemmalla). Uuden vahvistimen tuottama kuvio on merkittävästi selkeämpi sekä vahvistimen aiheuttaman kohinan suhteen että epälineaaristen, kuidussa syntyvien häiriöiden suhteen.

Peter Andreksonin mukaan uusia vahvistimia voidaan kuituoptiikan lisäksi hyödyntää myös muilla aluiella, joilla kvanttitilojen synnyttäminen ja prosessointi on tärkeää, kuten spektroskopiassa.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Jokaiselle sopiva kuulolaite suoraan kaupasta

Lukulaseja on ollut vapaasti saatavissa käsikaupassa ikänäön vaivaamille kuluttajille, jotka ovat halunneet nopean ratkaisun näköpulmiinsa ilman optikolla käyntiä. Moni lievää tai keskivaikeaa kuulovauriota kokeva kuluttaja olisi mielissään, jos omaan vaivaan löytyisi yhtä nopeasti ratkaisu. Ainakin Yhdysvalloissa ollaankin määrittelemässä lainsäädännöllä uutta laiteluokkaa, joka mahdollistaisi kuulolaitteiden reseptivapaan käsikaupan (OTC, Over-The-Counter). Iso haaste on, miten tällainen kuulolaite saadaan jokaiselle käyttäjälle sopivaksi?

Lue lisää...
 
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
 
 

ny template