JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Göteborgilaisen Chalmersin teknisen korkeakoulun ja Tallinnan yliopisotn tutkijat ovat kehittäneet uusia optisia vahvistimia, joiden avulla on onnistuttu demoamaan 4000 kilometrin pituista optista linkkiä. Tämä on opa kuusi kertaa pidemmälle kuin perinteisillä vahvistimilla.

Kehitetyt vahvistimet ovat erittäin matalakohinaisia, vaiheherkkiä komponentteja. Tutkimuksen tuloksen on julkaistu tuoreessa Nature Communications -lehdessä.

Tämän päivän kuituverkkojen suorituskykyä rajoittavat kohinan lisääntyminen, kun optisissa linkissä pitää käyttää signaalin vahvistinkomponentteja. Lisäksi bittien liikettä heikentävät siirtokuidun epälineaariset häiriöt.

Chalmersin ja Tallinnan yliopistojen tutkijoiden mukaan molempia ilmiöitä voidaan selvästi pienentää käyttämällä vaiheherkkiä vahvistimia. Professori Peter Andreksonin mukaan edessä on vielä haasteita, ennen kuin uutta tekniikkaa voidaan kaupallisesti hyödyntää. – Nyt on kuitenkin ensimmäistä kertaa näytetty näiden vahvistimien selkeät hyödyt, Andrekson kehuu.

Oheisessa kuvassa näyy vasemmalla perinteisen vahvistimen tuottama signaalikuvio (vasemmalla). Uuden vahvistimen tuottama kuvio on merkittävästi selkeämpi sekä vahvistimen aiheuttaman kohinan suhteen että epälineaaristen, kuidussa syntyvien häiriöiden suhteen.

Peter Andreksonin mukaan uusia vahvistimia voidaan kuituoptiikan lisäksi hyödyntää myös muilla aluiella, joilla kvanttitilojen synnyttäminen ja prosessointi on tärkeää, kuten spektroskopiassa.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Roima parannus IoT-verkkojen tietoturvaan

Langattomia IoT-laitteita pidetään merkittävänä uhkana teollisuuden tietoverkkojen turvallisuudelle. Tietoturvassa voidaan kuitenkin päästä roimasti paremmalle tasolle soveltamalla TLS-suojausmenettelyn virtaviivaistettua johdannaista, jonka avulla ei-IP-pohjaiset IoT-solmut voidaan turvallisesti liittää IP-pohjaisiin verkkoihin. Vahva tietoturva voidaan näin kattaa koko verkkojärjestelmän päästä päähän.

Lue lisää...
 
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
 
 

ny template