JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

On olemassa varsin laaja konsensus siitä, että tekoäly mullistaa työmarkkinat. Esimerkiksi Suomessa on puhuttu, että miljoona ihmistä pitää uudelleenkouluttaa seuraavan kymmenen vuoden aikana. Uusi raportti kertoo, ettei työpaikkojen määrä kuitenkaan pienene.

Konsulttiyritys PriceWaterhouseCoopers on laatinut erityisesti Englannin työmarkkinoita luotaavan raportin. Sen mukaan tekoäly tekee turhaksi noin 20 prosenttia työpaikoista, mutta luo tilalle saman verran uusia.

Raportin mukaan Englannista katoaa tekoälyn takia seitsemän miljoonaa työpaikkaa. Niiden tilalle tulee 7,2 miljoonaa uutta työtehtävää, joten työpaikkojen määrä jopa kasvaa mullistuksen myötä.

Raportin mukaan terveys- ja sosiaalialalla työskentelevien ihmisten määrä voisi Englannissa kasvaa lähes miljoonalla. Valmistavassa teollisuudessa 25 prosenttia työpaikoista katoaa, mikä tarkoittaa 700 tuhatta työntekijää.

Kehitys tuo mukanaan monenlaisia haasteita. Esimerkiksi eri alueita tekoäly kohtelee eri tavoin. Englannissa Lontooseen syntyy eniten uusia työpaikkoja, maaseudulla työpaikkoja katoaa enemmän. Voi hyvin kuvitella, että samankaltainen kehitys on edessä Suomessakin: uusia työpaikkoja syntyy erityisesti pääkaupunkiseudulle ja kasvukeskuksiin.

Valtioiden kannalta kyse on joka tapauksessa valtavasta haasteesta, kun miljoonia ja miljoonia ihmisiä täytyy kouluttaa uusiin tehtäviin.

Lue lisää PwC:n raportista.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template