JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

PCI Express on yksi käytetyimpiä tietotekniikan väyliä. Tällä hetkelle tekniikassa mennään 3.0-versiossa ja 4.0-standardi tekee tuloaan. Jo ensi vuonna valmistuu 5.0-standardi, joka nostaa datanopeuden kaksinkertaiseksi hyvin lyhyen ajan sisällä.

Väylän kehitys polki pitkään paikallaan, sillä PCI-SIG -järjestö esitteli 3.0-standsrdin jo vuonna 2011. Sen nopeus oli 8 gigaoperaatiota (GT, gigatransfers) sekunnissa. Viime vuonna esitelty 4.0-määritys nosti nopeuden 16 GT/s:een.

Nelosversio on vasta tulossa markkinoilla. Microsemi esimerkiksi esitteli juuri ensimmäiset datakeskuksiin tarkoitetut PCIe Gen 4 -kytkimensä. Ne ohjaavat jopa sataa PCIe-linjaa yhtä kytkintä kohti.

PCIe 5.0:n nopeutta (32 gigaoperaatiota sekunnissa) tarvitaan ennen kaikkea palvelinkeskuksissa. Tekoäly- ja koneoppimismalleja laskevat GPU- ja CPU-prosessorit saavat enemmän kaistaa käyttöönsä. Jos koneessa on viidennen polven PCIe x16 -liitäntä, dataa kulkee yhteensä noin 128 gigatavua sekunnissa.

Kuluttajiakin uusi PCIe-väylä koskee jollakin aikataululla. Esimerkiksi nopeimmissa SSD-levyissä käytettävä NVMe-väyläprotokolla pystyy hyödyntämään PCIe5:n nopeampaa kaistaa.

Tällä hetkellä PCIe 5.0 on versiovaiheessa 0.7, joka julkistettiin toukokuussa. Tänä vuonna voidaan päästä versioon 0.9, jossa eri ominaisuudet käytännössä lyödään lukkoon. Lopullisen standardin on määrä valmistua ensi vuonna.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template