JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Teknologiateollisuus esitteli tänään jäsenkyselyyn perustuvan näkemyksensä alan talouden kehityksestä. Tuore toimitusjohtaja Jaakko Hirvola muistutti, että maailmantalouden vetovoima ei enää riitä. – Jos nyt haluaa kasvaa, täytyy alkaa itse toimia, Hirvola evästi.

Evästys oli tarkoitettu myös hallitukselle budjettiriiheen. Järjestön toiveena on 150 miljoonan euron lisärahoitus julkiseen tutkimustukeen jo ensi vuodeksi. – Pitkällä tähtäimellä tutkimusmenot täytyy kasvattaa neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä.

Tämä tavoite on kova. Suomen bruttokansantuote on 224 miljardia euroa. Siitä neljä prosenttia on yli kahdeksan miljardia euroa vuodessa. Nykytasosta tutkimusinvestointien pitäisi siis kasvaa karkeasti ottaen kaksinkertaiseksi. Mistä sellainen raha löytyi?

- Ehkä yritystuet pitäisi käydä tarkemmin läpi. Sieltä voisi löytyä rahaa, joka kävisi tutkimusrahoitukseen, Hirvola sanoi. Hän kuitenkin korosti, ettei yritystukia saa leikata niin, että suomalaisyritysten kilpailukyky heikkenisi. Kysymys on kieltämättä vaikea.

Teknologiateollisuuden pääekonomisti Jukka Palokangas osoitti käppyröillään, miten kasvun hiipumisen merkit ovat jo selvästi näkyvissä. Saksassa uusien tilauksien määrä on jo laskussa. Liikevaihdon kasvu perustuu nyt pitkälle tuottajahintojen nousuun, joten yritysten kannattavuutta kasvu ei paranna.

Toisen neljänneksen aikana teknologia-alan yritysten liikevaihto kasvoi kuusi prosenttia. Elektroniikassa ja tietotekniikassa kasvua tuli molemmissa neljä prosenttia. Tilauskannan arvo on käytännössä vuoden 2008 tasolla eli noin 23 miljardissa eurossa, mutta tarjouspyynnöissä kasvu on jo taittunut.

Palokankaan mukaan hallituksen talousstrategian pitäisi perustuva talouskasvuun, mutta vieläkään näin ei näytä olevan. – Meillä puhutaan vain budjettikurista, mutta sillä ei kasvua synnytetä, Palokangas muistutti.

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Koko järjestelmää voidaan simuloida kerralla

Simulointi on perusedellytys monimutkaisen järjestelmän onnistuneelle suunnittelulle, kehittämiselle ja testaamiselle. Yhdistämällä Wind Riverin Simicsin kaltainen tietokoneen simulointiohjelmisto fyysisen järjestelmän ja ympäristön simulaatioon voidaan koko järjestelmän kattavia testejä ajaa täysin automaattisesti niin usein kuin halutaan.

Lue lisää...
 
ETN_fi Thaimaan luolapelastusoperaatiossa käytettiin MaxMesh-verkkotekniikkaa, joka perustui Analog Devicesin AD9364-piire… https://t.co/eVFbYcblRg
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
 
 

ny template