JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Teknologiateollisuus esitteli tänään jäsenkyselyyn perustuvan näkemyksensä alan talouden kehityksestä. Tuore toimitusjohtaja Jaakko Hirvola muistutti, että maailmantalouden vetovoima ei enää riitä. – Jos nyt haluaa kasvaa, täytyy alkaa itse toimia, Hirvola evästi.

Evästys oli tarkoitettu myös hallitukselle budjettiriiheen. Järjestön toiveena on 150 miljoonan euron lisärahoitus julkiseen tutkimustukeen jo ensi vuodeksi. – Pitkällä tähtäimellä tutkimusmenot täytyy kasvattaa neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä.

Tämä tavoite on kova. Suomen bruttokansantuote on 224 miljardia euroa. Siitä neljä prosenttia on yli kahdeksan miljardia euroa vuodessa. Nykytasosta tutkimusinvestointien pitäisi siis kasvaa karkeasti ottaen kaksinkertaiseksi. Mistä sellainen raha löytyi?

- Ehkä yritystuet pitäisi käydä tarkemmin läpi. Sieltä voisi löytyä rahaa, joka kävisi tutkimusrahoitukseen, Hirvola sanoi. Hän kuitenkin korosti, ettei yritystukia saa leikata niin, että suomalaisyritysten kilpailukyky heikkenisi. Kysymys on kieltämättä vaikea.

Teknologiateollisuuden pääekonomisti Jukka Palokangas osoitti käppyröillään, miten kasvun hiipumisen merkit ovat jo selvästi näkyvissä. Saksassa uusien tilauksien määrä on jo laskussa. Liikevaihdon kasvu perustuu nyt pitkälle tuottajahintojen nousuun, joten yritysten kannattavuutta kasvu ei paranna.

Toisen neljänneksen aikana teknologia-alan yritysten liikevaihto kasvoi kuusi prosenttia. Elektroniikassa ja tietotekniikassa kasvua tuli molemmissa neljä prosenttia. Tilauskannan arvo on käytännössä vuoden 2008 tasolla eli noin 23 miljardissa eurossa, mutta tarjouspyynnöissä kasvu on jo taittunut.

Palokankaan mukaan hallituksen talousstrategian pitäisi perustuva talouskasvuun, mutta vieläkään näin ei näytä olevan. – Meillä puhutaan vain budjettikurista, mutta sillä ei kasvua synnytetä, Palokangas muistutti.

 
 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Roima parannus IoT-verkkojen tietoturvaan

Langattomia IoT-laitteita pidetään merkittävänä uhkana teollisuuden tietoverkkojen turvallisuudelle. Tietoturvassa voidaan kuitenkin päästä roimasti paremmalle tasolle soveltamalla TLS-suojausmenettelyn virtaviivaistettua johdannaista, jonka avulla ei-IP-pohjaiset IoT-solmut voidaan turvallisesti liittää IP-pohjaisiin verkkoihin. Vahva tietoturva voidaan näin kattaa koko verkkojärjestelmän päästä päähän.

Lue lisää...
 
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
 
 

ny template