JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Teknologiateollisuus esitteli tänään jäsenkyselyyn perustuvan näkemyksensä alan talouden kehityksestä. Tuore toimitusjohtaja Jaakko Hirvola muistutti, että maailmantalouden vetovoima ei enää riitä. – Jos nyt haluaa kasvaa, täytyy alkaa itse toimia, Hirvola evästi.

Evästys oli tarkoitettu myös hallitukselle budjettiriiheen. Järjestön toiveena on 150 miljoonan euron lisärahoitus julkiseen tutkimustukeen jo ensi vuodeksi. – Pitkällä tähtäimellä tutkimusmenot täytyy kasvattaa neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä.

Tämä tavoite on kova. Suomen bruttokansantuote on 224 miljardia euroa. Siitä neljä prosenttia on yli kahdeksan miljardia euroa vuodessa. Nykytasosta tutkimusinvestointien pitäisi siis kasvaa karkeasti ottaen kaksinkertaiseksi. Mistä sellainen raha löytyi?

- Ehkä yritystuet pitäisi käydä tarkemmin läpi. Sieltä voisi löytyä rahaa, joka kävisi tutkimusrahoitukseen, Hirvola sanoi. Hän kuitenkin korosti, ettei yritystukia saa leikata niin, että suomalaisyritysten kilpailukyky heikkenisi. Kysymys on kieltämättä vaikea.

Teknologiateollisuuden pääekonomisti Jukka Palokangas osoitti käppyröillään, miten kasvun hiipumisen merkit ovat jo selvästi näkyvissä. Saksassa uusien tilauksien määrä on jo laskussa. Liikevaihdon kasvu perustuu nyt pitkälle tuottajahintojen nousuun, joten yritysten kannattavuutta kasvu ei paranna.

Toisen neljänneksen aikana teknologia-alan yritysten liikevaihto kasvoi kuusi prosenttia. Elektroniikassa ja tietotekniikassa kasvua tuli molemmissa neljä prosenttia. Tilauskannan arvo on käytännössä vuoden 2008 tasolla eli noin 23 miljardissa eurossa, mutta tarjouspyynnöissä kasvu on jo taittunut.

Palokankaan mukaan hallituksen talousstrategian pitäisi perustuva talouskasvuun, mutta vieläkään näin ei näytä olevan. – Meillä puhutaan vain budjettikurista, mutta sillä ei kasvua synnytetä, Palokangas muistutti.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template